Redactor: Sorina Bujarov

În afară de faptul deja cunoscut că în sălile de operaţie nu a fost respectată igiena, pacienții care au avut de suferit în urma intervenției la spitalul municipal Sf. Treime spun că medicii ar fi folosit cristale necalitative în loc de cristalele „Alcon”, produse în America și utilizate pentru astfel de intervenţii chirurgicale. Jurnal.Md mai scrie cu referință la surse care au dorită să-și păstreze anonimatul, că în cele două săli de operaţii ar fi fost folosite doar şase seturi de instrumente chirurgicale pentru toţi pacienţii, iar soluţia utilizată pentru câmpul operator la ochi ar fi avut termenul expirat.

Ştefan Jurja, veteran al Războiului de pe Nistru şi Ana Angheni, asistentă medicală, sunt doi dintre cei zece pacienţi supuşi operaţiilor de cataractă pe 16 iulie curent la Spitalul „Sfânta Treime” din Chişinău. Ambii au rămas orbi de un ochi. Deşi au trecut aproape două luni de la acele intervenţii, oamenii au dureri cumplite şi nu ştiu încă de ce suferă.

Unul dintre pacienți, Ştefan Jurja în vârstă de 60 de ani povestește că a mers de dimineață la operație cu dispoziție bună. Înainte de intervenție chiar a făcut și niște fotografii împreună cu alți bolnavi. „Vedeţi că m-am dus la spital râzând, ca să mă lecuiască, iar ei m-au… orbit”, a mărturisit plângând bărbatul. A fost operat de Valentina Lupan, un medic apreciat de angajaţii policlinicii Guvernului, unde el stă la evidenţă. Spune că a fost acceptat cu greu la operaţie din cauza că nu avea bani. Nu are poliţă, deşi este veteran de război. „Eu sunt om mort în statul ăsta, persona non-grată, pentru că îmi achită pensie statul român”, a mărturisit bărbatul. Totuşi, a fost operat gratuit.

█  Declarațiile directorului de la Sfânta Treime, după ce o femeie a rămas fără un ochi. „Mi-a mai rămas o bucățică de suflet, și pe acela vreți să mi-l luați? Ce pot să mai fac?” 

„Am fost operaţi ca nişte purcei”

Îşi aminteşte că în salonul în care a fost internat erau pacienţi operaţi cu o zi înainte, care i-au povestit că intervenţia „este uşoară”. Pe 16 iulie, a mers la operaţie împreună cu alţi bolnavi. Îmbrăcaţi în halate, fiecare își aștepta rândul la uşa sălii de operaţii. „Eram la uşă, căldură, unul intra, altul ieşea, de parcă eram nişte purcei. Am fost operaţi mulţi în după-amiaza aia. Sala de operaţii nu reuşea să fie aerisită, nu încă să mai fie sterilizate instrumentele chirurgicale”, îşi aminteşte fostul combatant.

În jurul orei 17.00, medicii i-au administrat nişte picături. „Mi-au spus să-mi scot bandajul. Am rămas mirat că vedeam literele bine cu ochiul operat. După aceea, pe la unu noaptea, am simţit nişte dureri straşnice.  Toţi pacienţii operaţi țipau. Până dimineaţă, ni s-au făcut perfuzii, injecţii. Durerile se uşurau pentru câteva minute şi începeau din nou”, își amintește Ștefan Jurja.

Infecţia „cancer” 

Procurorii care investighează cazul le-au spus să adune cecurile pentru că li se vor întoarce banii. „Bine, dar când? Trebuie să ai bani ca să cumperi medicamente, dar eu nu am. Au urmat alte cinci operaţii. Am aflat că situaţia mea este foarte gravă şi că trebuie să fiu operat urgent, în caz contrar, aș putea să mor. În timpul celei de-a cincea operaţii, mi-au spus că (medicii) se roagă să nu fie nevoiţi să înlăture ochiul. Unei femei i-a u scos ochiul la care a fost operată.”

█  O pacientă operată la „Sfânta Treime” a rămas fără un ochi. Șeful Direcției Sănătate îi propune unul artificial 

„Miercuri, 2 septembrie, continuă Jurja, am fost examinat de către profesorul Valeriu Cuşnir. L-am întrebat care e totuşi cauza că nu văd. El mi-a spus că este un fel de cancer. Unele analize au fost trimise la Bucureşti şi Braşov.”

A scris o cerere la Direcţia de Asistenţă Socială a Capitalei să i se acorde un ajutor bănesc pentru tratamentul costisitor, însă i s-a refuzat.

Printre victime și o asistență medicală

Ana Angheni (49 de ani), asistentă medicală la Clinica nr. 12 din sectorul Buiucani al mun. Chişinău. Femeia povestește că starea ei se agravează pe zi ce trece. „Acum se produce dezlipirea totală a retinei. Voi fi oarbă de un ochi”, vorbeşte lucrătorul medical. „Am fost examinată la două spitale din România şi am aflat că la această etapă nu se mai poate fac nimic.”

A aflat din sursele ei că secţiei în care a fost operată i-au fost repartizate doar şase seturi de instrumente chirurgicale şi că sterilizarea s-a făcut necorespunzător, iar preparatul utilizat pentru câmpul operator a avut termenul expirat. Anume acesta ar fi provocat arsura, pentru că nervul optic a fost omorât complet la toţi pacienţii.

A fost operată contra plată. A achitat pentru intervenţie în jur de 5.000 de lei, deşi este angajată în două locuri şi deţine poliţa de asigurare medicală obligatorie. Rândul la operaţia de cataractă în baza poliţei a fost stopat pentru perioada aprilie 2014– iulie 2015. Până în iulie, nu au fost efectuate operaţii în baza poliţei, doar contra plată, ne-a spus ea.

  „Pacienții de la Sfânta Treime trebuie să dea spitalul în judecată și să ceară bani” 

Operaţi ca la abator

Intervenţia a durat 30 de minute, între orele 10.00 şi 10.30. „M-am simţit rău pe la 15:20, durerea era insuportabilă. Mi-au făcut perfuzii ca să o atenueze, însă în zadar. Toţi pacienţii care au de suferit în urma operaţiei de cataractă, continuă femeia, au fost supuşi unui tratament foarte puternic cu antibiotice. „21 de zile mi-au fost administrate antibiotice. Şi acum am candidă în gură. Nu doresc nimănui tratamentul la care am fost supusă. Totul este afectat în interiorul organismului meu”, a precizat Ana Angheni.

Femeia mai povestește că: „Ştefan Jurja a fost operat în hainele în care a venit de acasă. A fost încălţat doar în ciupici chirurgicali. Brancardele cu care erau transportaţi pacienţii intrau până în sala de operaţii. Pacienţii intrau unul după altul, fără a se schimba lenjeria, fără a şterge masa, fără a se pune cuarţul. Totul a fost ca la abator”.

Amintim că în urma acestor cazuri, medicul epidemiolog şi şeful blocului operator din cadrul Spitalului municipal „Sfânta Treime” au fost demişi, iar directorul instituţiei medicale s-a ales cu mustrare aspră. Sancţiunile au fost aplicate de către Direcţia Sănătate din cadrul Primăriei Chişinău după ce rezultatele finale ale expertizei au confirmat că orbirea celor zece pacienţi a fost provocată de o substanţă chimică folosită la sterilizarea instrumentelor medicale.

Procuratura sectorului Râşcani investighează cazul. Procurorul Ion Brânză, care se ocupă de caz nu a fost de găsit pentru a oferi detalii.

 

█ Articole relaționate:

Detalii noi în cazul de la Sfânta Treime „Toți ascund. Și toți raportăm cifre mizere”

UPDATE//Posibil caz de malpraxis la Sfânta Treime. Zece pacienți nu mai pot vedea, după ce au fost operați la ochi. De vină ar putea fi materialul folosit 

Două demisii și o mustrare aspră la Spitalul Sfânta Treime// Primele declarații oficiale