Autor: Sorina Bujarov
La început de an ministrul Sănătății Ruxanda Glavan promitea cadrelor medicale din Moldova salarii mai mari cu 20 la sută, începând cu luna aprilie. Asta ar fi trebuit să se întâmple după aprobarea Legii Fondurilor și a noii metodologii de calcul a lefurilor personalului medical, lucru care nu s-a întâmplat. Suntem spre sfârșit de lună, astfel că promisiunea, se pare, a rămas doar promisiune, iar personalul medical din țară cotinuă să muncească pe un salariu mizer, la fel cum s-a întâmplat până acum.
„(…) Unul dintre primii pași pe care îi vor simți angajații imediat este schimbarea formulei de salarizare și o majorare de salarii, începând de la 1 aprilie. Trebuie să trecem procedura tehnică de aprobare a Legii Fondurilor în Parlament. După care aprobăm noua modalitate de salarizare, ceea ce ne va permite o majorare în medie în sistem cu 18-20%... ”, declara la început de an Ruxanda Glavan, într-un interviu pentru Europa Liberă
Atunci ministrul Sănătății făcea referire la noua formulă de calcul al salariului cadrelor medicale, care la fel ca și Legea Fondurilor, nu a ajuns să fie discutat nici măcar la Guvern.
Spre deosebire de actuala formulă de calcul a lefurilor angajaților din sănătate, noua metodologie, propusă de două ori pentru dezbateri publice, se bazează în special pe performanțele doctorilor. Care vor fi acestea însă nu a precizat nici Ruxanda Glavan în interviul acordat în luna ianuarie, și nici în document nu se precizează nimic la acest capitol.
„Iată, după noua formulă de salarizare, se schimbă în principiu conceptul: se exclude noțiunea de „categorie”, rămâne salariul de bază, care va fi mult mai consistent decât ceea ce există astăzi și se introduc sporurile pentru performanță. Acel medic care va avea o performanță personală acela va avea suplimentar un salariu mai majorat”, mai declara Ruxanda Glavan în cadrul aceluiași interviu.
Vom preciza că salariul extrem de mic și condițiile precare de muncă rămâne principalul motiv pentru care medicii și asistenții medicali din Moldova părăsesc sistemul național de sănătate și aleg să muncească în străinătate. O demonstrează și studiile, dar o recunosc și oficialii.
„Din 1 aprilie, ministrul Sănătății a promis majorări de salarii cu 20 la sută. Păcat că promisiunea se transformă într-o farsă de 1 aprilie. Fără o atitudine serioasa și responsabilă la acest capitol vom avea parte de zile tot mai triste, cu intensificarea proceselor migraționale ale lucrătorilor din sistemul de sănătate”, comenta într-o postare pe facebook Oxana Domenti, președintele Comisiei Parlamentare Protecţie Socială, Sănătate şi Familie.
De altfel, anul trecut, spre exemplu, Moldova a pierdut peste 500 de cadre medicale, iar statistica arată că sistemul național de sănătate duce lipsă de peste 6.000 de doctori și asistenți medicali.
█ Articole relaționate: