Autor: Parascovia Sula

Criza de cadre medicale devin tot mai pronunțată în Republica Moldova. Duc lipsă de specialiști nu doar instituțiile medicale din țară, dar și cele din capitală. După Spitalul Clinic Republican a venit rândul Institutului Mamei și Copilului (IMC) să anunțe concurs pentru ocuparea a peste o sută de posturi vacante. Instituția are nevoie în special, de asistenți medicali, doctori pentru 23 de specialități, moașe, precum și felceri laboranți.

Pe site-ul Institutului Mamei și a Copilului suntem anunțați că instituția are peste o sută de locuri vacante. La mare căutare sunt asistenții medicali – 80 la număr. Este nevoie de nurse în departamentul chirurgie,  în maternitate, pediatrie, secția consultativă și cea diagnostică. Cea mai mare maternitate din țară are nevoie de nouă doctori neonatologi și patru moașe. În același timp, instituția pune la dispoziția specialiștilor patru funcții de morfopatolog, șase de anesteziolog, precum și două de medici de urgență. În restul specialităților este nevoie atât de doctori pe un salariu complet, cât și pentru un regim de muncă parțial (0,75%, 0,5% sau 0,25%).

█ Criză de doctori la Spitalul Clinic Republican. Instituția caută peste 200 de cadre medicale 

 

Se pare că personalul medical nu se prea dă în vânt pentru a ocupa un post de muncă la Institutul Mamei și Copilului.  

„În urma ultimului concurs au depus dosarele doar patru doctori și patru asistente medicale. Avem nevoie de cadre medicale, tot așa ca în tot sistemul. Întotdeauna am avut lipsă de asistente medicale. Practic sunt ocupate toate funcțiile de ginecologi, chirurgi, dar în neonatologie, pediatrie avem nevoie de mai mulți doctori. Și anesteziologi avem nevoie. Permanent am avut lipsă, deoarece ei au oferte mai bune în străinătate și nu le refuză”, a declarat pentru Sănătate INFO și Vasile Tomuz, vicedirectorul medical al IMC.

Una din principalele cauze ale plecării specialiștilor din sistemul medical sunt salariile mici.

„Fluctuația de cadre medicale este de ceva timp. În special, asistentele medicale sunt cele care abandonează serviciul din cauza salariului mic, dar și a responsabilităților mari pe care le au. În prezent, în secția de nou născuți avem zece medici neonatologi, dar mai avem nevoie, pentru că unii lucrează pe un salariu jumătate,  ceea ce este destul de solicitant și foarte greu, totodată. În ultimul timp, doi medici au plecat în concediu de maternitate și trebuie să le găsim înlocuitori”, spune Maria Cladco, purtătorul de cuvânt al IMC.

█ Criza de doctori se acutizează. Spitalele caută cu disperare specialiști 

Criteriile se selectare a medicilor nu sunt deloc simple. IMC anunță că cei care vor să aplice  pentru funcțiile vacante trebuie să aibă studii superioare în domeniul de activitate, studii postuniversitare, instruire și atestare profesională în domeniul specialității, să fie cetățeni ai Republicii Moldova și să cunoască limba română. De asemenea, ei trebuie să aibă o reputație ireproșabilă, să nu aibă antecedente penale, să cunoască legislația, dar și să aibă experiență în domeniu.

La rândul lor, asistentele medicale și moașele trebuie să aibă studii medii speciale, abilităţi de acordare a îngrijirilor medicale de nursing, competenţe în administrarea tratamentelor prescrise de medic intravenos, intramuscular, cunoştinţe privind modul de utilizare a medicamentelor şi potențialele lor riscuri sau efecte adverse.

Și felcerii-laboranți trebuie să aibă studii medii speciale,  competenţe ce țin de executarea analizelor specifice, recepția și prelevarea corectă a probelor, precum și abilități de utilizare a echipamentului şi utilajului de laborator.

 

 Articole relaționate:

Cu ce se ocupă doctorii din Moldova care au părăsit sistemul medical și în ce condiții ar accepta să poarte din nou halatul alb. Unora, un salariu de 7.000 de lei le-ar fi de-ajuns 

Specialitățile din medicină cele mai populare în ultimii cinci ani pentru tinerii moldoveni. Câți dintre ei însă au reușit să se angajeze 

Spitalele din Moldova, cu rol de azil, sanatoriu și chiar hotel pentru pacienții neasigurați. Unii ajung aici, pentru că nu au ce mânca sau cu ce se încălzi iarna