Autor: Parascovia Sula

Autoritățile și presa, la un offline în care au discutat despre prevederile Legii Antitutun care interzic fumatul în toate localurile publice. Într-o atmosferă degajată, reprezentanții Parlamentului, a Ministerului Sănătății, cei ai Poliției, ai Centrului Național de Sănătate Publică, precum și cei ai Organizației Mondiale a Sănătății au stat de vorbă cu jurnaliștii și le-au explicat cum va funcționa, de fapt, legea cu cei care din 31 mai vor fuma în locuri neautorizate sau care nu vor amenaja spații corespunzătoare pentru fumtori.

La întrunirea neformală au participat pe de o parte, jurnaliștii și, pe de altă parte - autoritățile din domeniu. Vorbim aici de viceministrul Sănătății, Aliona Serbulenco, deputatul Oxana Domenti, reprezentantul OMS Moldova, Angela Ciobanu, vicedirectorul CNSP - Ion Șalaru și specialistul Inspectoratului General al Poliției, Radu Borș.

Responsabilii din sănătate au explicat aspectele Legii Antitutun și au informat presa despre cum anume, va funcționa  prevederea care interzice fumatul în toate localurile publice și în mai multe spații deschise. Totodată, aceștia au explicat cum vor fi efectuate controalele și care sunt metodele pe care le pot utiliza cetățenii atunci când vor să reclame încălcarea legii. Autoritățile anunță că în scopul unei bune înțelegeri a acestei prevederi, vor oferi o lună de grație, pentru ca societatea să realizeze cum va funcționa legea.

 „Este o lege care va salva și prelungi vieți”. Autoritățile nu cedează, din 31 mai fumatul va fi interzis în toate localurile publice 

„Timp de o lună vom efectua controale, conform procedurilor de control. Însă, prima intervenție va fi prescrierea cu înaintarea unui termen de corectare. Dacă la verificarea următoare nu sunt schimbări, atunci urmează amenzile. În localuri, CNSP va verifica afișarea semnelor unice de interzicere a fumatului în locurilor publice, lipsa scrumierelor în spațiile închise și la terasele în raza de 10 metri de la intrare. În caz că, clienții nu se vor conforma, atunci managerul trebuie să alerteze poliția, iar dacă se va întâmpla invers, clienții depistează încălcări, aceștia sunt îndemnați să sune la linia fierbinte a CNSP – 080012300. Linia funcționează non-stop și poate fi accesată atât de pe telefonia fixă, cât și mobilă”, a spus Ion Șalaru, vicedirector CNSP.

Specialiștii au ținut să mai aducă la cunoștință că persoanele care doresc să renunțe la fumat, se pot adresa la medicul de familie pentru consiliere. Totodată, fumătorii sunt îndemnați să sune la linia verde a Dispensarului Republican de Narcologie – 080010001. Serviciile de consiliere sunt gratuite.

„Statistica arată că fiecare al patrulea cetățean în Republica Moldova este fumător. Aproape jumătate dintre bărbații care trăiesc în Moldova sunt fumători. Femei fumătoare sunt mai puține - aproximativ 8 la sută. Cel mai grav și dureros, după părerea noastră, este că aproape fiecare al zecelea copil, cu vârsta de la 13 la 15 ani este fumător, iar cel mai strașnic este că jumătate dintre acești copii au început să fumeze până la 10 ani. După vârsta15 ani, numărul copiilor care fumează se dublează. Deci, un număr mare de elevi încep a fuma de pe băncile școlii”, a declarat în cadrul atelierului Oxana Domenti, președintele Comisiei Parlamentare Protecție socială, sănătate și familie.

 Mituri despre interzicerea fumatului în Moldova. În ce localuri nu se va putea, de fapt, consuma țigări 

Domenti a mai menționat că fumatul se face vinovat de 90 la sută din cazurile de cancer pulmonar și că fiecare al optulea deces din Moldova este asociat direct cu fumatul. „În primul rând acest pachet de legi și-a propus să excludă riscul nefumătorilor de a se expune la fumul de tutun prin asigurarea spațiilor publice închise și semiînchise, libere de fumul de țigară”, a mai menționat Domenti.

Pe lângă aceasta, în cadrul întâlnirii de astăzi a fost subliniată practica altor țări, care prin această prevedere, au înregistrat rezultate pozitive.

„În fiecare an tot crește numărul țărilor care adoptă legi care protejează nefumătorii de fumatul pasiv. 600 de mii de adulți mor în fiecare an, doar din cauza fumatului pasiv. Spații libere de fumat sunt asigurate de SUA, Canada, Australia, Marea Britanie, Rusia, România, Turcia, etc. În Irlanda a scăzut cu 13 la sută mortalitatea prematură, cu 26 la sută din cauza bolilor cardiovasculare și cu 46% din cauza bolilor pulmonare. De asemenea, 80 la sută din cei care au renunțat la fumat în Irlanda, spun că s-au lăsat motivați de această lege”, a menționat și Angela Ciobanu, coordonator programe de sănătate publică, Biroul OMS Moldova.

Totodată, reprezentata OMS Moldova a ținut să precizeze că localurile din străinătate nu au avut pierderi economice, ci chiar și-au sporit veniturile din motiv că acestea sunt vizitate mai des de familiile cu copii.

Vom preciza că din 31 mai în Moldova va fi interzis fumatul în toate localurile publice închise și în mai multe spații deschise. Aici vorbim despre stațiile de așteptare a transportului public, parcurile de distracții, terenurile de joacă pentru copii, stadioanele, arenele, piețele, etc. Totodată, fumătorii nu-și vor putea aprinde țigara în transportul public (microbuze, autobuze, troleibuze, taxiuri sau trenuri). 

În caz că agenții economici sau persoanele cu funcție de răspundere nu vor utiliza toate sursele de informare a clienților despre interzicerea fumatului în spațiile închise și semiînchise, atunci, potrivit Codului Contravențional, vor fi aplicate amenzi usturătoare. Persoanele juridice vor scoate din buzunar între  9.000 și 10.000 de lei, cu privarea de dreptul de a desfășura o anumită activitate pe un termen de la șase luni la un an. Cu o amendă de la 7.000 la 9.000 lei se va alege managerul sau administratorul localului.

Fumătorii, care nu vor ține cont de noile prevederi vor fi sancționați cu o amendă între 1.000 și 1.400 de lei. 

 

  Articole relaționate:

Instituțiile medicale din țară trebuie să afișeze la intrare semnul „Fumatul este interzis” 

Publicitatea la țigări este interzisă în Moldova de două Legi – cea privind controlul tutunului și cea cu privire la Publicitate. Nemulțumirile agenților economici sunt nejustificate