Autor: Natalia Nicoreanu

Medicii din Moldova ar putea răspunde civil pentru prejudiciile aduse în exercitarea profesiei. Este vorba de cazurile când doctorii își depășesc limitele competenței sau comit erori din neglijență sau cunoștințe medicale insuficiente. Propunerile se regăsesc într-o declarație comună a Societății Pediatrilor din Moldova care urmează să fie definitivată și înaintată Ministerului Sănătății. Totodată, documentul prezentat de pediatri mai prevede tragerea la răspundere a pacienților violenți care atentează la securitatea cadrelor medicale. Propunerile au fost înaintate în cadrul unei conferințe internaționale pe tema „Actualități în pneumologie pediatrică”.

Declarația Societății Pediatrilor vine după ce presa a relatat, în mai multe materiale jurnalistice, cazurile unor mame cu copii care fie au refuzat spitalizarea, dând prioritate unui consult medical la telefon, fie au ajuns la spital în stare gravă după ce au urmat tratamente oferite, tot, prin telefon. Istoriile au provocat discuții aprinse în societate, mai exact printre unii părinți și medici. Primii și-au manifestat indignarea pentru faptul că mulți doctori ar stabili, în opina lor,  diagnostice greșite sau exagerate, care se soldează cu spitalizarea în exces a copiilor. Iar cei din urmă spun că, mai ales în cazul bebelușilor, consultațiile sunt inadmisibile, din simplu motiv că maladiile pot evolua foarte rapid și riscul pentru viața acestora este destul de mare.

Scandalurile au scos la iveală o serie de alte probleme legate de drepturile pacientului, calitatea actului medical, dar și etica profesională.

Așadar, în draftul declarației pediatrilor, făcut public la conferință, pediatrii din Moldova vor ca în Republica Moldova să fie instituit cadru legal clar pentru efectuarea consultațiilor medicale la distanță, precum și competențele profesionale ale medicilor care au voie să acorde consultații medicale copiilor online sau prin telefon. De asemenea, medicii solicită instituirea unui cadru legal pentru personalul medical, care ar reglementa profesiograma și securitatea la locul de muncă al angajaților din domeniul sănătății.

 Ce spun juriștii și autoritățile din Moldova despre consultațiile medicale de la distanță. „Părinții ar putea fi trași la răspundere pentru neglijență în tratament” 

„Știm foarte bine, în ultimul timp pe rețelele de socializare au apărut diferite comentarii cu implicarea pediatrilor. Eu ca pediatru, ca președinte al Societății de pediatrie, consider inadmisibile acele declarații și comentarii ale persoanelor terțe sau ale persoanelor care nu au pregătire în domeniu. Nu cred că este bine să admitem ca cineva din alt sistem sau cineva care nu are instruire în pediatrie să declare ceea ce declară dumnealui. Pediatria este o specialitate foarte complexă. Cine nu a lucrat pediatru nu știe că copilul și starea copilului se poate schimba în secunde și ore. Acum este bine, roz și vioi, iar peste jumătate de oră situația se poate schimba catastrofal. În aceste momente, eu ca președinte al Societății de Pediatrie optez pentru sporirea vigilenței în exercitarea actului medical”, a declarat Neli Revenco, președintele Societății de Pediatrie din Moldova, înainte de a da citire declarației.

Potrivit pediatrilor din Moldova, este necesar un cadru juridic care ar reglementa clar cine și în ce condiții poate consulta copiii și mai ales, cum pot fi efectuate consultațiile medicale de la distanță. În declarația sa, Societatea de Pediatrie explică care este diferența dintre pediatri și  neonatologi.

Astfel, conform nomenclatorului profesiilor, pediatria este specialitatea care se ocupă de patologia copilului de la 0 la 18 ani de viață. Neonatologia însă este specialitatea care se ocupă de studiul nou născutului, iar perioada lor este de la 0 până la 28 de zile.

Cât privește consultarea medicală de la distanță, doctorii pediatri sunt de părere că această însumă riscuri majore și din acest motiv, trebuie evitate cât mai mult asemenea metode de tratament.  Cităm:

- „Consultarea medicală la distanță prin oricare dintre modalitățile existente este permisă doar în situația în care pacientul este asistat de către medicul său, iar scopul acesteia este de a ajuta medicul în stabilirea diagnosticului și/sau tratamentului”.

-  ”Medicul nu poate trata un pacient fără a-l examina medical, personal, în prealabil. Excepție fac situațiile de urgență. Acest principiu este dictat de riscurile înalte asociate cu consulturile medicale de la distanță, în special a pacienților pediatrici, întrucât evoluția maladiilor la această categorie de vârstă se poate modifica în timp foarte rapid. În cadrul consultului prin telefon pot fi omise multe aspecte importante pentru stabilirea diagnosticului”, se spune în textul declarației.

█ Un bebeluș din Chișinău a ajuns la reanimare, după ce ar fi urmat un tratament indicat la telefon

Totodată, pediatrii susțin că un alt aspect important al consulturilor online o reprezintă necesitatea digitalizării rezultatelor examinărilor funcționale și imagistice ale pacientului. Astfel, utilizarea peliculei radiografice digitalizate cu ajutorul camerei de fotografiat, a telefonului oferă o acuratețe redusă în identificarea modificărilor patologice. Din acest motiv, principiile telemedicinei recomandă aparate de scanare specializate pentru digitalizarea peliculei radiografice, dar și personal pregătit în acest domeniu.

Un alt aspect al documentului ține de relațiile dintre doctori, care prevede că medicul are independența profesională absolută doar în limitele specialității și competențelor profesionale și este răspunzător pentru actele lui. Cităm din nou:

- „În activitatea sa, medicul trebuie să respecte colegii, ferindu-se și abținându-se să denigreze ori să aducă critici cu privire la activitatea profesională a acestora. Defăimarea colegilor, critica activității în fața bolnavilor, a îngrijitorilor, a personalului sanitar și altor persoane, precum și orice expresie sau act capabil să zdruncine încrederea în medicul curant și activitatea acestuia constituie încălcare a regulilor etice”.

- „În consultul medical se va păstra o atmosferă de stimă și respect reciproc fără a manifesta superioritate față de medicul curant. Discuția cazului și observațiile critice nu se vor face în fața bolnavului sau a altor persoane străine, chiar dacă este vorba de medici subordonați”, am încheiat citatul.

În declarație, Societatea de Pediatrie anunță că pledează ca personalul medical să răspundă civil pentru prejudiciile aduse în exercitarea profesiei. Semnatarii au și specificat când anume trebuie tras la răspundere medicul care a gafat.

-  Când își depășește limitele competenței, cu excepția cazurilor de urgență în care nu este disponibil personalul medical ce are competența necesară”.

- „Când comite erori care includ și neglijența, imprudența sau cunoștințele medicale insuficiente în exercitarea profesiunii, acte individuale în cadrul procedurii de diagnostic sau tratament, nerespectarea reglementărilor privind confidențialitatea, consimțământul informat și obligativitatea acordării asistenței medicale”.

În acest context, Societatea de Pediatrie mai cere dezvoltarea unui proiect legislativ care ar proteja doctorii de situațiile de violență din partea pacienților agresivi.

- „Declarăm a fi importantă definirea unor politici care să asigure un mediu protejat al lucrătorilor medicali. Să fie adoptate instrumente adecvate de protecție a angajaților și anume: canale de comunicare, monitorizare, măsuri de securitate, implementarea comportamentului pacientului în unitățile sanitare, pentru ca pacienții să înțeleagă că avem nevoie de cooperare, un limbaj și un comportament decent, atunci când ne desfășurăm profesia”.

- „Crearea unui registru al pacienților violenți pentru ca medicul, asistentul medical sau alți profesioniști să fie preveniți de eventualitatea unui act de violență din partea pacientului”.

- „Sensibilizarea opiniei publice pentru ca pacienții să fie conștienți de faptul că ei nu sunt în afara legii atunci când interacționează cu specialiștii din domeniul medicinei și că infractorii vor fi aduși în fața justiției”.

Declarația Societății de pediatrie a fost susținută în unanimitate de către cei prezenți la Conferință și urmează să ajungă pe masa Ministerului Sănătății.

Potrivit președintelui Societății de Pediatrie din Moldova, actualmente în țara noastră sunt 250 de medici pediatri, număr insuficient pentru a acoperi necesarul pentru copii. În acest an, studiile la Universitatea de Medicină și Farmacie „Nicolae Testimițeanu” și le încheie 21 de medici pediatri și opt neonatologi, iar societatea speră că aceștia vor fi încadrați în câmpul de muncă imediat după absolvire. 

Aveți ocazia să evaluați spitalul în care ați fost și calitatea actului medical pe spitale.md

 

 Articole relaționate:

A refuzat să-și spitalizeze copilul bolnav, în urma unui consult telefonic. Experții susțin că medicii au gafat de ambele părți 

Rodica Rusu-Gramma, specialist în etică: „Responsabilitatea legală pentru copil o poartă medicul de gardă care i-a scris fișa medicală, nu cel care a consultat mama la telefon” 

Un copil de doar câteva luni a murit de pneumonie, după ce a fost tratat de altă maladie