Autor: Parascovia Sula

În Moldova, infecțiile respiratorii, precum pneumonia sau gripa, sunt în creștere în ultimii ani. Ca de obicei cei mai afectați sunt copiii. Cele mai severe forme de pneumonie ori gripă pot duce și la deces, iar acest lucru se întâmplă mai des printre micuții cu vârsta sub cinci ani, mai ales în țările sub-dezvoltate.

Specialiștii în sănătate publică afirmă că incidența în creștere a infecțiilor respiratorii acute poate fi explicată prin subnutriție, lipsa medicației și vaccinării, nerespectarea condițiilor de igienă. Acest lucru, în opinia specialiștilor, creează o povară economică familiilor, comunităților și autorităților.

Ultimele date ale Centrului Național de Management în Sănătate privind incidența infecțiilor acute ale căilor respiratorii superioare, pneumoniilor și gripei printre copiii cu vârsta de până la cinci ani arată că acestea sunt în continuă creștere în ultimii ani.

În 2015, de exemplu, prevalența infecțiilor respiratorii acute a fost de 456 de cazuri de îmbolnăvire la 1000 de copii, cu 22 de cazuri mai multe decât în 2014 și cu 68 de cazuri mai multe decât în 2012.

 Numărul infecțiilor enterovirale a crescut de patru ori. Cei mai afectați sunt copiii

Cei mai afectați de infecțiile respiratorii, pneumonii și gripe sunt copiii din raionul Ialoveni. Anul trecut s-au înregistrat 1036 de cazuri de îmbolnăviri la 1000 de copii, la Comrat – 718 la 1000 de copii, iar cea mai mică incidență s-a atestat în Cantemir – 146 de cazuri de îmbolnăviri la 1000 de copii și la Rezina – 156 de cazuri la 1000 de copii.

Responsabilii din sănătate spun că incidența mare în unele raioane poate fi explicată prin faptul că există suficienți medici de familie care acoperă cu asistență medicală toți copiii. „La noi asigurarea cu medici este mare, aproape 100% și consider că acest indicator se explică prin faptul că este o accesibilitate a populației mai mare la asistență medicală. Iar în Centrul nostru suntem asigurați cu medici în proporție de sută la sută. Avem 19 medici de familie. La noi nu este ca la vecinii noștri din Hâncești: un medic la 3.000 de locuitori, ci unul la 1.500. Din acest motiv populația are posibilitate să se adreseze și respectiv se înregistrează un număr mai mare a maladiilor date”, a declarat pentru Sănătate INFO Stelian Cucu, șeful Centrului de Sănătate de la Ialoveni.

Și în raioanele în care se atestă o prevalență mai mică, managerii cred că se datorează muncii active pentru prevenirea acestor afecțiuni. „Se datorează faptului că medicina primară lucrează mai intens, se patronează copiii conform standardelor. Nu poate să fie legată cu nedepistarea sau cu neadresarea, pentru că oricum oamenii se adresează. Se lucrează foarte mult cu mamele, cum de preîntâmpinat aceste infecții virale. Din acest motiv cred că și numărul este mai mic”, a menționat și Silvia Popov, șeful Centrului de Sănătate de la Rezina.

█ Copiii cu viroze, tratați pe coridoare. Spitalele cu greu fac față numărului mare de bolnavi

Specialiștii în medicina primară susțin că sunt multe motive pentru care se atestă această creștere a infecțiilor respiratorii în rândul copiilor. Unele dintre ele ar fi că mediul ambiant este mult mai poluat, iar copiii se nasc predispuși la diverse alergii, care pot cauza infecțiile respiratorii. O altă cauză ar fi administrarea exagerată a medicamentelor. „După părerea mea, în ultimul timp avem o hiper utilizare de medicamente și în special a antibioticelor. Acestea se folosesc chiar și la un gâtișor roșu sau mucușor străveziu și respectiv, se creează multe tulpini rezistente la bacterii, care sunt mai agresive asupra copilașului. Plus la aceasta se folosesc mucoliticele, în special la copilașii până la cinci ani, care face foarte multă spută, care nu se expectorează, iar aceasta ulterior, copilul se infectează. Și respectiv, un copil care avea bronșită virală acum poate face și o infecție bacteriană din cauza utilizări mucoliticelor”, spune pediatrul Oxana Turcu.

Pe de altă parte și copiii de acum sunt diferiți, mai precizează specialista. „Dacă altă dată micuții care făceau o infecție respiratorie stăteau acasă cel puțin două săptămâni, acum, din cauza ritmului de viață, părinții care nu au cu cine să-i lase, îi duc a doua zi după febră la grădiniță. Acolo, pe fon de infecție, copilul care are imunitatea scăzută, poate lua alte infecții, care agravează și duc la progresia infecțiilor respiratorii spre o pneumonie. Acum copii sunt mai alergici, mai sensibili la mediul extern și mai receptivi la infecții. Posibil din acest motiv crește în continuu raza de infecții la copilașii mici”, a adăugat pediatrul.

Specialista menționează că pentru a stabili un diagnostic de pneumonie la copiii sub cinci ani este nevoie de o radiografie, precum și de verificarea frecventă a respirației, pentru a vedea dacă e sporită sau nu.

 Tot mai mulți copii din Moldova, afectați de boala „obrajilor pălmuiți”. Ce reprezintă virusul și cum se tratează afecțiunea 

„Dacă pentru medic nu este clar el recurge și la o analiză de sânge și la o radiografie. Nu toate pneumoniile decurg cu febră sau tuse clasică. La copilași e diferit față de maturi. Cel mai des se pune diagnosticul de bronșite. Pneumonia merge ca o complicație, nu ca o infecție primară. Pe de o parte aș fi de acord că se pun prea multe diagnostice de pneumonie, dar trebuie să evaluăm și criteriile în baza cărora medicii le pun. Un alt motiv de creștere a infecțiilor respiratorii în rândul copiilor ar fi că populația se adresează mai des la medic. Înainte nu obișnuiau și nu era așa accesibilitate, dar acum mămicile sunt foarte speriate și repede cheamă urgența”, a mai spus Oxana Turcu.

Notă: Pneumonia la copiii de până la cinci se manifestă prin febră ridicată mai mare de 39°C, frisoane, tuse, lipsa poftei de mâncare, vărsături, dureri de cap. Primele simptome ale pneumoniei pot fi aceleași ca ale unei răceli banale, deoarece semnele clinice sunt comune – tuse, obstrucție nazală și febră. Însă, o dată ce este pneumonie, copilul bolnav întâmpină dificultăți în respirație, șuierat la expirație, febră, precum și respirații frecvente.

 

█ Articole relaționate:

Savanții se mobilizează în lupta cu o bacterie rezistentă la toate antibioticele

O bacterie misterioasă îmbolnăveşte bebeluşii. Zeci de copii au ajuns la reanimare