Autor: Natalia Nicoreanu

Explozie într-un cabinet stomatologic din capitală. Două persoane au ajuns în stare gravă la spital după ce o spirtieră ar fi luat foc. Este vorba de un stomatolog și pacienta sa. Victimele, cu arsuri pe 60 la sută din suprafața corpului, sunt internate la Centrul de Combustii din Chișinău. Poliția a deschis o procedură penală pe acest caz, iar cei care se fac vinovați de nerespectarea normelor de securitate a muncii, ar putea sta până la doi ani după gratii.

Cazul nefericit a avut loc ieri, într-un cabinet stomatologic de pe strada Maria Drăgan din capitală. Un borcan cu alcool etilic ar fi explodat în încăpere. Am încercat să vorbim cu reprezentanții clinicii pentru a ne oferi detalii, dar nu am găsit pe nimeni la capătul firului.

Potrivit medicilor de la Spitalul de Leziuni Termice, victimele au suferit arsuri după ce hainele pe care le purtau au luat foc. Deocamdată nu se știe în ce condiții a avut loc incidentul. Ambii pacienți sunt conștienți, dar se află în stare gravă. „Sunt internate două persoane, un bărbat și o femeie. Ambii au câte 52 de ani. Sunt pacienți, nu vorbim de funcțiile pe care le dețin. Amândoi au suferit arsuri pe 60 la sută din suprafața corpului. Arsurile sunt cauzate de flacără. Pectoral sunt și arsuri grave, de gradul trei. Ambii sunt în stare de șoc. Este periculos atunci când substanțele dezinfectante sunt ușor inflamabile”, a declarat pentru Sănătate INFO, Octavian Cirimpei, șeful Centrului de Combustii.

 Doctorii din Moldova recunosc – oamenii arși ar putea muri cu zile: „Ne-am blocat la opt pacienți. Nu știu ce-am fi făcut dacă erau 50”

La o zi de la internarea pacienților, doctorii spun că este prematur de a spune cum va  evolua starea de sănătate a celor doi. „În boala arșilor este devreme de a face pronosticuri. Îmi trebuie câteva zile ca să vedem cum evoluează, pentru că uneori organismul nu răspunde la tratament și atunci recurgem la transplant. Transplantul îl facem a treia săptămână, așa că mai avem timp. Eu sunt opimist pentru ei, dar boala uneori evoluează problematic. Ei nu sunt la vârstă tânără”, a mai adăugat Cirimpei.

Între timp, cazul este investigat de poliție. Ofițerul de presă al IP Chișinău ne-a confirmat că ar fi vorba de un stomatolog și pacienta sa. Jovmir spune că pe acest caz a fost deschisă o procedură penală.  „Așteptăm rezultatele expertizei pentru a vedea în ce circumstanțe a avut loc explozia. Totodată așteptăm și verdictul medicilor care să ne spună gravitatea leziunilor pe care le-au suferit victimele”, a declarat pentru Sănătate INFO, Adrian Jovmir, ofițerul de presă al IP Chișinău.

Poliția investighează cazul prin prisma articolului 183 Cod Penal – încălcarea regulilor de protecție a muncii, care prevede amendă în mărime de la 200 la 500 de unităţi convenţionale, muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 100 la 200 de ore, sau cu închisoare de până la 2 ani.

 

█  Articole relaționate:

Medici instruiți de francezi să facă față unor tragedii asemănătoare celei din clubul Colectiv 

Ce-am face dacă 100 de oameni ar arde într-un club. Doctorii bat alarma, iar Ministerul Sănătății spune că totul e bine 

Moldova își va evalua capacitățile de a trata pacienții cu arsuri