Autor: Parascovia Sula

Cinci grădinițe și școli din Capitală vor beneficia de gustări din mere proaspete feliate și ambalate în vid, sub formă de „snacksuri” delicioase, începând din luna septembrie. Este vorba despre proiectul pilot, aplicat de către Programul Națiunilor Unite (PNUD) din Moldova, care în acest mod, își propune să creeze o cultură a consumului de fructe proaspete printre copii. Instituțiile au fost selectate în baza unui formular de aplicare, în care au confirmat intenția de a contribui financiar la implementarea proiectului cu surse din bugetul său. De asemenea, era nevoie de o declarație de participare, semnată de cel puțin 10% dintre părinți și nu în ultimul rând de specificat care va fi modul de distribuire a acestor fructe în instituție.

La modul practic, vorbim despre Grădinița nr. 91, Școala-grădiniță nr.152, Școala-grădiniță nr. 199, Liceul Teoretic „Universul” și Liceul Teoretic „Mihai Viteazul”, care vor fi asigurate de cel puțin două ori pe săptămână cu aceste gustări proaspete pentru copii.

Administrația Școlii-grădinițe nr.199 a spus că, deși, copiii se bucură de legume și fructe zilnic, o doză suplimentară de vitamine este foarte benefică pentru sănătate lor.

„Noi am chestionat părinții și ei au fost de acord în proporție de 100% ca copiii lor să fie serviți suplimentar cu fructe. Pentru aceasta se vor aloca bani suplimentar din contul instituției. Deocamdată nu vă pot spune despre ce sumă e vorba. Părinții s-au bucurat foarte mult de această ofertă. Cred că trebuie să oferim mai multe pentru sănătatea și imunitatea copiilor noștri”, a declarat pentru Sănătate INFO Iulia Boțan, directorul adjunct al Școlii-grădinițe nr.199.

█ Vești bune pentru părinți. Mai multe fructe proaspete ar putea ajunge în curând pe mesele elevilor și copiilor din școli și grădinițe 

Și cei de la Școala-grădiniță nr.152 „Pas cu Pas” spun că sănătatea copiilor este foarte importantă, iar instituția încă de la începutul anului, de când a demarat proiectul, abia aștepta condițiile de selectare.

„Părinții au fost încurajați să completeze chestionarele pentru a vedea dacă sunt de acord cu aceste gustări suplimentare. Am realizat și câteva flashmob-uri prin clase și grupe pentru a arăta importanța consumului de fructe. Majoritatea părinților au fost de acord și s-au implicat. Sigur că mai multe vitamine înseamnă că micuții vor crește mai sănătoși și mai deștepți. Noi suntem o instituție care lucrăm la autofinanțare. Deocamdată, sumele de care dispunem nu sunt atât de mari, dar cred că ne vom descurca. Poate se vor implica și părinții cu o mică parte, acei care doresc. Ar fi vorba de aproximativ 10 lei lunar”, a spus și Valentina Lungu, directorul instituției.

Managerul proiectului, Dumitru Vasilescu, spune că dacă se vor colecta mai multe fonduri s-a putea ca numărul instituțiilor unde se vor oferi aceste gustări proaspete să crească.

„Am avut 11 școli care și-au manifestat interesul. Însă am selectat, deocamdată, cinci școli, care au îndeplinit cel mai bine condițiile. Dacă vom mobiliza fonduri mai mari, poate vom mai selecta instituții. Pe lângă donațiile oferite de persoanele fizice și juridice, PNUD dublează fiecare leu donat”, a declarat Vasilescu.

Unul dintre scopurile acestui proiect pilot este dezvoltarea programului la nivel național pentru a spori consumul de fructe în rândul copiilor din Moldova. „Avem programul pilot, care ne va ajuta să înțelegem cât de multă lume e interesată și înțelege această idee.  Pentru Proiectul Național vom implica și Guvernul și sectorul privat. Este foarte important să poziționăm acest produs pe piața liberă, ca consumatorii să aibă acces la el. Aceste fructe feliate, ambalate în vid, reprezintă o nișă de piață nouă din care și agenții economici pot avea beneficii. De asemenea, va trebui să promovăm în continuare consumul de fructe în rândul copiilor, deoarece din păcate pedagogii de la școală nu pot schimba radical creșterea consumului, așa cum o pot face părinții”, încheie Vasilescu.

█ Nemulțumirile dau roade. Meniul copiilor de la grădinițe și școli s-ar putea îmbogăți cu fructe proaspete 

Potrivit unor estimări, realizate de către coordonatorii proiectului, pentru ca un copil să beneficieze de două ori pe săptămână de aceste gustări, s-ar cheltui 14 dolari pe an, adică aproximativ 280 de lei.

Vom preciza că campania „Coolege Vitamine” este în proces de colectare a fondurilor pentru a implica cât mai mulți copii în programul de promovare a deprinderilor alimentare sănătoase. Până acum, s-a colectat 71% din suma necesară pentru prima tranșă de 4.000 de dolari (54% de pe platforma internațională Indiegogo și 17% de pe pagina web a campaniei www.picivoinici.md,  dar și prin intermediul terminalelor de plată). 

Fondurile colectate vor fi dublate de PNUD Moldova și folosite pentru a asigura în jur de două mii de copii cu gustări de mere proaspete și feliate, pe parcursul întregului an școlar. 

Inițiativa dată face parte din proiectul „Dezvoltarea afacerilor inovatoare pentru o creștere economică durabilă la nivel local”, susținut financiar de Guvernul Norvegiei și PNUD Moldova, care își propune promovarea inovației în sectorul întreprinderilor mici și mijlocii, prin transferul și absorbția de cunoștințe, tehnologii și comunicare între întreprinderi.  Proiectul se desfășoară în perioada 2014-2017. 

 

 █ Articole relaționate:

 Alimentația copiilor în zilele noastre mai nesănătoasă decât pe vremea războiului 

 Criză de sănătate publică - tot mai puține mame își alaptează copii