Autor: Sorina Bujarov

Consultațiile medicale de la distanță pot salva vieți. Deși nu este una dintre cele mai dezvoltate țări, Zambia este un exemplu în acest sens. Din cauza lipsei acute de doctori în această țară, medicii englezi oferă consultații medicale prin internet persoanelor care îngrijesc de bolnavii din Zambia, deși acestea nu au studii medicale.

Ideea proiectului "medicina virtuală" ar putea suna destul de futurist. Dar inspirația pentru dezvoltarea ei a pornit, de fapt, dintr-o întâmplare nefericită. Huw Jones, care lucrează în Zambia ca ghid pentru Safari, a văzut mai multe urme de sânge în drumul său. Nu era sânge de animale, ci de oameni. Un bărbat încerca să o ducă pe bicicletă pe soția sa însărcinată la cel mai apropiat spital, care se afla la 60 de mile depărtare. Femeia avea dureri insuportabile, iar soțul ei era și el în stare de șoc. Jones s-a oferit să-i conducă la cel mai apropiat spital, însă femeia era deja foarte slăbită și a murit pe bancheta din spate a mașinii înainte să ajungă la medici, scrie BBC.   

„M-a afectat destul de profund tragedia. M-am întrebat atunci dacă aș putea face ceva ca să schimb lucrurile spre bine, din acest punct de vedere”, mărturisește Jones.

 Consultațiile medicale online, cum sunt reglementate în străinătate. Obligațiile medicului și ale pacientului 

A fost un exemplu îngrozitor al lipsei de servicii medicale pentru comunitățile rurale din Africa sub-sahariană, spune Jones. Însă până la acest exemplu au fost înregistrate mii de decese, care puteau fi evitate, dacă exista acces la asistență medicală. De altfel, Zambia are circa 1.600 de medici, pentru o populație de 14 milioane de oameni. Două treimi dintre medici lucrează în orașe, în timp ce cea mai mare parte a populației țării locuiește la sate. Asta înseamnă că accesul la asistență medicală de calitate practic nu există, poate e chiar imposibil, de cele mai deseori.

Când Jones a revenit în Marea Britanie, a început să dezvolte un proiect pentru a umple unele dintre lacunele sistemului de sănătate din Zambia. El a înființat „Medicii virtuali”, o organizație de caritate cu sediul în Brighton. La modul practic, organizația întrunește medici voluntari din Marea Britanie, care se oferă să sprijine lucratorii din domeniul sănătății din Zambia.

De altfel, multe comunităț din Zambia nu au medic, pentru a îngriji de sănătatea populației. Proiectul „Medicii virtualilor ” însă a fost creat pentru a oferi acces la serviciile medicale și în aceste sate izolate. Aici sunt persoane care îngrijesc de sănătatea bolnavilor. Deși nu au studii medicale, ele sunt consultate de la distanță de medicii englezi. Acești lucrătorii din Zambia folosesc o aplicație pentru computer, smartphone sau tabletă, pentru a lua notițe despre  simptomele pacientului și pentru a face fotografii cu semnele vizibile ale bolii. Informațiile sunt trimise către un medic voluntar în Marea Britanie, care pune un diagnostic și recomandă tratament. Cazurile sunt îndreptate către medicii din Anglia, în funcție de specializarea acestora, fie că este vorba despre boli de piele sau HIV.

 Ce spun juriștii și autoritățile din Moldova despre consultațiile medicale de la distanță. „Părinții ar putea fi trași la răspundere pentru neglijență în tratament”

La rândul său, medicul din Marea Britanie are lista de medicamente și echipamente medicale care este disponibilă în Centrul de Sănătate dintr-o localitate din Zambia. Astfel, în funcție de aceasta, doctorul indică un tratament, ținând cont de ceia ce lucrătorii medicali din Zambia au la dispoziție.

Până acum medicii virtuali au reușit să sprijine 19 centre de sănătate din satele din Zambia. Aceste 19 centre însă, spune domnul Jones, cuprind o populație de aproximativ un milion de oameni. De cele mai multe ori doctorii englezi au oferit consultații cu privire la malarie, tuberculoză, HIV/SIDA și sarcină. Există, de asemenea, două spitale regionale, care s-au implicat în acest proiect.

Aceste centre de sănătate locale au zone de captare a zeci de mii de oameni, și spitalele furnizează servicii pentru sute de mii.

De altfel, organizația de caritate vrea să se extindă și poartă tratative cu alte țări din Africa sub-sahariană, inclusiv Tanzania și Uganda.

 

█ Articole relaționate:

Rodica Rusu-Gramma, specialist în etică: „Responsabilitatea legală pentru copil o poartă medicul de gardă care i-a scris fișa medicală, nu cel care a consultat mama la telefon” 

Consultațiile medicale online, cum sunt reglementate în străinătate. Obligațiile medicului și ale pacientului

Premieră pentru Moldova. Pacienții care suferă de o maladie socială se pot trata acum de acasă, folosind tehnologiile informaționale