Autor: Elena Cioina

La începutul acestui an, în Chișinău avea loc o mare tragedie, care a bulversat toată societatea, inclusiv comunitatea medicală. La o cantină din Piața Centrală a avut loc o explozie de proporții, în urma căreia au fost răniți aproximativ 20 de oameni, iar trei erau în stare critică. Din nefericire, ultimii au decedat din cauza arsurilor și infecțiilor postoperatorii la Spitalul de Arși din București, unde au fost transportați.

Atunci, în ianuarie, toți responsabilii din Sănătate s-au mobilizat să acorde ajutorul medical necesar victimelor – începând cu ministrul Sănătății și terminând cu doctorii și asistenții. Situația a fost excepțională nu doar pentru sistemul de sănătate, dar și pentru alte instituții responsabile ale statului, așa încât a fost nevoie să fie discutată în tot felul de ședințe pe la Guvern.

Tragedia de la „Soacra” avea loc după una și mai gravă din România, în Clubul Colectiv, în urma căreia au murit 64 de tineri și răniți vreo 200. Autoritățile de Chișinău s-au trezit atunci că ar fi bine să înțeleagă dacă ne-am putea descurca într-o situație similară. Și au constatat că nu. În cazul unui incendiu de proporții, doctorii de la Centrul de Leziuni Termice ar trebui să acorde ajutor bolnavilor practic cu mâinile goale. Ceea ce s-a întâmplat ulterior.

  Moldova își va evalua capacitățile de a trata pacienții cu arsuri 

Astfel, invocând că au învățat o lecție din această situație excepțională de la „Soacra” responsabilii de la minister s-au grăbit să facă promisiuni. La o emisiune de la TVR Moldova, în luna februarie, ministrul  Sănătății Ruxanda Glavan și-a exprimat regretele și declara că, cităm: „din păcate situațiile excepționale ori tragediile nu așteaptă” și că Centrul de Combustie are nevoie urgentă de susținere financiară pentru a fi dotat corespunzător și cu echipamentele necesare.

„Din păcate situația de la sfârșitul anului trecut știți care a fost. Din păcate până în luna ianuarie nu s-a reușit procurarea de echipamente. Acum lucrurile practic sunt pe ultima sută de metri. Au fost identificate aceste resurse. Nu e vorba de foarte mulți bani. Bugetul estimativ ar fi între trei și patru milioane de lei. Respectiv, petrecând toate procedurile de achiziții publice, până la începutul lunii aprilie sperăm că în spital să existe toate echipamentele care vor fi necesare”, a declarat atunci Ruxanda Glavan.

Tot atunci ministrul spunea că e nevoie imediat de reorganizarea din rădăcini a serviciului de urgență prespitaliceasca și revizuirea protocoalelor clinice naționale, procedurilor și algoritmelor de intervenție.

De atunci a trecut aproape jumătate de an, dar echipamentele moderne pe care le așteaptă Centrul de Leziuni Termice nu mai ajung. „Din păcate nu s-a cumpărat nimic. Avem aceeași dotare. Suntem deprinși cu promisiunile, dar Centrul își continuă activitatea. Nu am avut ședințe, iar aparatajul existent este vechi. Trebuie dotată în mod special secția Anesteziologie și Terapie Intensivă. Am încercat și la diverse fonduri de binefacere, dar deocamdată ne bazăm pe experiența acumulată”, a declarat pentru Sănătate INFO Octavian Cirimpei, directorul Centrului Republican de Leziuni Termice și Electrocutare, din cadrul Spitalului Clinic de Traumatologie și Ortopedie.

  Doctorii din Moldova recunosc – oamenii arși ar putea muri cu zile: „Ne-am blocat la opt pacienți. Nu știu ce-am fi făcut dacă erau 50” 

De vină ar fi lipsa finanțelor, ne dă de înțeles Viorel Vetrilă, directorul Spitalului.  Am verificat pe site-ul instituției și într-adevăr, din 2015 nu a mai fost anunțată nicio licitație de procurare a echipamentelor sau consumabilelor.

Managerul s-a arătat însă împăcat cu situația și spune că medicii se descurcă cum pot. Tot el a precizat că administrația i-a prezentat Ministerului Sănătății lista cu toate necesitățile pentru Centrul de Combustie, dar cu asta au rămas.

„Noi acum ne descurcăm cu ceea ce avem și cu banii pe care-i avem. Suntem în aceeași situație ca anul trecut. Vrem mai multe, dar ne conformăm și lucrăm cu ceea ce este. Să sperăm că o tragedie asemănătoare cu cea de la Soacra nu va fi. Pacienți sunt și cu ei ne descurcăm. Noi am prezentat o listă mare Ministerului Sănătății cu echipamentul de care avem nevoie  la Centru, ce măsuri putem lua în cazul unui incendiu de proporții, care sunt spitalele care trebuie să se implice într-o situație excepțională, care va fi triajul. Toate le-am prezentat. Eu nu știu ce a promis ministra. Știu că au fost semnate niște ordine, au fost niște promisiuni, dar cu părere de rău nu s-a întâmplat nimic”, a precizat managerul.

Viorel Vetrilă a mai adăugat că pentru dotarea Centrului de Combustie cu echipament performant e nevoie de sute de mii de euro și nu de câteva, cum afirma ministrul. Tot el mai spune că situația în care se află acum Centrul e departe chiar și de cea a Spitalului de Arși din București, nemaivorbind de altele cu același profil din străinătate. ”Noi câte ceva avem”, a declarat directorul, „dar aparatele moral sunt depășite”.

  Ce-am face dacă 100 de oameni ar arde într-un club. Doctorii bat alarma, iar Ministerul Sănătății spune că totul e bine 

Anul trecut, ministrul Sănătății declara la o ședință la Guvern, în care se discuta problema dotării spitalelor cu cele necesare, că pentru a le face față sistemul medical are nevoie de investiții de aproximativ 225 de mii de euro. Banii sunt necesari pentru procurarea mașinilor și utilajelor ce ar permite spitalelor să facă față unui număr mare de arși, intoxicați ori electrocutați.  Ruxanda Glavan propunea ca banii să fie prevăzuți în bugetul pentru acest an. Deocamdată nu se știe dacă acest lucru s-a întâmplat.

Compania Națională de Asigurări ne-a anunțat că în ultimii trei ani instituţia medicală nu a înaintat vreun proiect pentru dotarea Centrului de Leziuni Termice, la concursul proiectelor investiţionale. Spitalul de Traumatologie și Ortopedie a câștigat ultimul proiect  de dezvoltare în anii 2011 şi 2012 pentru adaptarea laboratorului de recoltare şi conservare a ţesuturilor conform standardelor Uniunii Europene în domeniul securităţii transplantului de ţesuturi şi un proiect privind dotarea cu utilaj pentru implementarea protocoalelor noi de prelevare, procesare şi stocare a grefelor în Banca de ţesuturi şi celule umane. 

Și Ministerul Sănătății a venit, peste câteva zile, cu un răspuns la întrebarea - de ce până acum Centrul de Leziuni Termice nu a fost dotat cu echipament așa cum a promis ministrul, Ruxanda Glavan la începutul acestui an. Ministerul s-a justificat, menționând că acest lucru nu a fost posibil din cauză că, cităm: „în momentul producerii accidentului de la Soacra, Ministerul Sănătății activa, ca și celelalte autorități, în baza bugetului provizoriu, care în momentul producerii accidentului, nu presupunea alocații pentru Centrul de Combustii. Totodată, în baza informațiilor prezentate de instituția medicală, necesitatea de echipamente a fost estimată la 3 milioane 744,9 mii de lei. „Suma a fost planificată în proiectul Legii Bugetului pentru anul 2016. Îndată ce Legea Bugetului de Stat va fi publicată în Monitorul Oficial, suma necesară va fi disponibilă pentru a fi procurate echipamentele”, se precizează în răspunsul autorității în Sănătate.

 

 Articole relaționate:

UPDATE//Pacientele rănite grav în urma exploziei din centrul Capitalei au ajuns la București

A murit și a treia pacientă transportată la Spitalul de Arși din București 

A decedat unul dintre pacienţii răniți în urma exploziei din Piața Centrală