Redactor: Tatiana Povar/ Elena Cioina

Cazurile grave de varicelă determină tot mai multe mame să ceară autorităților britanice reintroducerea în programul de imunizări obligatorii a vaccinului împotriva varicelei. Problema a apărut în vizorul presei, după ce o asistentă medicală de la un spital din Marea Britanie, mama unui copil bolnav de varicelă a povestit prin ce calvar a trecut în perioada cât i-a fost bolnav copilul, scrie The Guardian. Sarah Allen, a cărui fiu de doar doi ani, a petrecut cinci zile în spital, luptând a cerut miniștrilor să-și revadă politicile în ceea ce privește imunizarea, mai ales a copiilor cu imunitatea scăzută. Ea afirmă că micuțul ei a avut complicații atât de grave, încât doctorii au fost nevoiți să-i administreze antibiotice, preparate antivirale și chiar morfină.

„Când Jasper a fost spitalizat, arăta îngrozitor, dar m-am calmat știind că situația lui a fost luată în serios și medicii făceau ceva pentru a-l salva. Nu am putut să-l ating timp de trei zile, pentru că el țipa de fiecare dată. Vărsatul de vânt era atât de sever, încât a fost nevoie și de scanarea inimii sale, pentru a vedea dacă a avut sau nu de suferit”, a adăugat mama lui Jasper.

Imunizarea împotriva varicelei, în Marea Britanie, nu face parte din programul de vaccinare stabilit de Guvern.

 Vaccinuri administrate în clinici private și în cele de stat. Diferențele explicate de specialiști 

Varicela este o maladie a copilăriei și este provocată de virusul varicelo-zoosterian. Apare mai des la vârsta de 1-4 ani și 10-14 ani, în perioada de iarnă-primăvară. Odată ce persoana a suportat varicela în copilărie aceasta nu mai riscă să facă boala din nou.

Maladia apare sub formă de erupții (vezicule umplute cu lichid transparent) care se răspândesc pe tot corpul, creează indispoziție și se manifestă prin febră înaltă a corpului. Pot apărea complicații la copiii cu imunitatea scăzută, îndeosebi la cei bolnavi de leucemie. Printre acestea sunt febra până la 39°C, care durează între 4 și 5 zile și afectarea organelor interne.

Deosebit de periculoasă este varicela pentru femeile gravide aflate în ultimele cinci zile înainte de naștere. Boala se poate transmite ușor de la mamă la făt, dacă acesta are sistemul imun imatur și sensibil.

█ Scandal în China, legat de producerea și vânzarea ilegală a vaccinurilor pentru mai multe boli andă și administrarea paracetamolului în doze corespunzătoare vârstei.

În general varicela nu e considerată o boală gravă, iar majoritatea copiilor o suportă ușor. Erupțiile îngrijite corespunzător după o săptămână sau două se usucă și cad fără urmă. Cea mai bună metodă de tratament la varicelă este igiena riguroasă a corpului, prin îmbăiere zilnică și prelucrarea erupțiilor, tăierea scurtă a unghiilor și abținerea de la scărpinat. Ajută bine la diminuarea dorinței de scărpinare compresele cu apă călduță.

Specialiștii din Sistemul de Sănătate Publică din Marea Britanie, care au în competența lor stabilirea programului de vaccinare din țara respectivă, afirmă că actualmente nu este necesară modificarea acestuia. Un purtător de cuvânt a mai adăugat că cercetările științifice care s-au efectuat în domeniu nu confirmă cost-eficacitatea introducerii vaccinului împotriva varicelii, însă boala va fi luată în considerare în următorii ani, rămânând în vizorul specialiștilor.

 

█  Articole relaționate: 

Nicolae Furtună, director adjunct la CNSP sparge miturile despre vaccinuri. „Părerea mamei, cumetrei, babelor care fac farmece nu este validă ca să fie luată în considerare” 

„Victime” ale nevaccinării. Mai mulți copii s-au îmbolnăvit de rujeolă din cauză că nu au fost imunizați 

Vaccinuri administrate în clinici private și în cele de stat. Diferențele explicate de specialiști