Redactor: Tatiana Povar/Elena Cioina

Un fost angajat al companiei de medicamente Zentiva din Cehia, o filială a companiei de produse generice Sanofi din Franța, este bănuit de înlocuirea intenționată a 8 feluri de preparate, ambalate în 110 cutii. În acest mod bărbatul s-ar fi răzbunat pe conducerea firmei care îl eliberase din funcție, scrie pharma.net.ua.

Preliminar, s-a estimat că fapta colaboratorului a provocat Cehiei pagube materiale în valoare de 10 milioane croni sau 417 mii de dolari. ,,Investigațiile interne exclud o eventuală eroare în procesul de producere. Din acest motiv, poliția verifică varianta de acțiune intenționată”, a declarat secretarul de presă al companiei Zentiva, Filip Hruby. Câțiva dintre colegii fostului angajat suspectat de înlocuire intenționată a medicamentelor au declarat că acesta și-ar fi răzbunat astfel concedierea.

Despre faptul că Zentiva retrage de pe piață 110 mii de cutii cu medicamente s-a anunțat la mijlocul lunii septembrie. Compania a decis să le scoată din comerț de pe piețe precum Polonia, Lituania, Ungaria și România. Este vorba de preparatele Atram, Neurol, Prednison și Oxazepam. Jumătate dintre medicamente au fost întoarse de către pacienți, altă jumătate – de către clinici și farmacii. Primul semnal a venit de la pacienții din Polonia: în cutiile de Atram, medicament utilizat pentru scăderea tensiunii arteriale a fost găsit Neurol, un medicament folosit în tratamentul depresiei și altor dereglări psihice.

Departamentul de stat pentru controlul medicamentelor din Cehia a anunțat: ,,Producătorul nu poate garanta că pacientul va primi medicamentul care i-a fost prescris. Este un risc mare”. După acest incident, reprezentanții companiei Zentiva au declarat că vor înăspri controalele la fabrică. Inspectorii vor verifica, în mod special, dacă procesele de producere corespund standardelor Bunelor Practici de Fabricație (GMP).

Situația creată știrbește din reputația producător gigant de medicamente Sanofi. Se pare că un angajat supărat poate aduce daune mari atât unei fabrici, cât și miilor de oameni din diverse țări. Acest caz scoate la iveală încălcări grave ale principiilor și standardelor GMP în cadrul companiei.

 

 Articole relaționate:

Zeci de mii de medicamente cu defecte de producție sunt retrase din vânzare de către o companie farmaceutică din Cehia 

Companiile farmaceutice, acuzate că limitează accesul la tratamentele inovatoare, stabilind un cost prea mare pentru medicamente 

Mai multe preparate ar putea fi retrase din farmaciile din Europa 

Avertismentul experților europeni privind efectele adverse grave ale unui medicament 

Bioparox-ul, retras de pe piața UE, a provocat reacții adverse și pacienților din Moldova

Pericolul medicamentului Ibuprofen, despre care producătorii au tăcut