Autor: Parascovia Rogate

Imunizarea salvează vieți și reduce mortalitatea, iar toți copiii trebuie să se bucure de dreptul la o viață sănătoasă. Acesta este unul dintre mesajele cheie ale Alteței Sale Regale, Prințesa Moștenitoare Mary a Danemarcei, în cadrul vizitei la Centrul Național de Sănătate Publică (CNSP). Alteța sa, care este și Patroană a Biroului Regional al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) pentru Europa a menționat că niciun copil din lume nu trebuie să fie bolnav, iar pentru aceasta este vital ca toți micuții să fie imunizați conform Calendarului de Vaccinări.

Imunizarea copiilor ajută la reducerea complicațiilor provocate de diverse maladii. Prin urmare, părinții ar trebui să verifice doar informații bazate pe dovezi științifice, a vorbit Prințesa Mary a Danemarcei în timpul vizitei sale la Chișinău.

„Toți copiii trebuie să poată crește sănătoși și să beneficieze de acces la îngrijiri medicale de calitate. Nu este nicio îndoială că imunizarea salvează vieți. Vaccinarea ajută la reducerea bolilor și mortalității. Niciun copil nu trebuie să sufere de boli, dizabilități sau să moară, atât timp cât există metode de prevenție, precum vaccinarea. Orice copil are dreptul să fie imunizat”, a declarat Prințesa Mary, în cadrul unei conferințe de presă în timpul vizitei sale la CNSP.

█ Gripa ar putea ajunge în Moldova mai repede decât vaccinurile. De ce moldovenii depind de americani 

Cu toate că beneficiile vaccinărilor sunt recunoscute în toate lumea, un număr mare de copii rămân neimunizați. „De fapt, incidența bolilor scade datorită imunizării.  Eu sunt impresionată de nivelul înalt al standardelor impuse vaccinurilor în Republica Moldova. Trebuie să continuăm promovarea vaccinării”, a mai adăugat Patroana Biroului Regional al OMS pentru Europa, care afirmă că și-a vaccinat regulat toți cei patru copii.

„Copiii mei sunt vaccinați, la fel precum și eu am fost. Importanța și beneficiile imunizării trebuie să fie promovate regulat, pentru a elimina suspiciunile că nu ar fi așa. De asemenea, trebuie să rămânem focusați pe dovezile științifice legate de vaccinuri și să oferim copiilor dreptul la vaccinare”, a mai spus Prințesa Mary.

Alteța sa Regală a vizitat depozitul de vaccinuri de la CNSP împreună cu Zsuzsanna Jakab, Directorul Regional OMS pentru Europa. „Sunt impresionată de atitudinea Moldovei cu privire la necesitatea procurării vaccinurilor de cea mai înaltă calitate și anume cele care sunt precalificate sau recomandate de OMS. Aceasta este o garanție pentru părinți că se face tot posibil pentru a acționa în interesul copiilor. Îndemn mamele din Moldova să nu subestimeze importanța vaccinării și să asculte doar informație bazată pe probe”, a declarat și Zsuzsanna Jakab.

Motivul pentru care Europa a înregistrat succese în lupta cu bolile infecțioase se datorează parțial unor programe de imunizări foarte bune, mai spune Jakab. De asemenea, specialista a menționat că Moldova este una dintre puținele țări din Europa, care a stopat transmiterea sifilisului de la mamă la copil.

█ Vaccinurile pe care le evită părinții din Moldova

„Sunt foarte satisfăcută să văd că Moldova are un Program de imunizări atât de bun. Vreau să vă felicit, deoarece cazurile de rujeola au fost eliminate și în curând veți putea stopa rubeola. Anul trecut, Moldova a fost una dintre trei țări din Europa, remarcate de OMS, pentru că au stopat transmiterea sifilisului de la mamă la copil. Este un succes care trebuie recunoscut”, a conchis Zsuzsanna Jakab.

Vom preciza că Alteța Sa Regală, Prințesa Moștenitoare Mary a Danemarcei și Zsuzsanna Jakab, Directorul Regional OMS pentru Europa, au venit la invitația Ruxandei Glavan, ministrul Sănătății, în cadrul reuniunii Comitetului Regional al OMS ce a avut loc la Copenhaga în septembrie 2015.

În cadrul vizitei, au mai fost abordate și alte subiecte, precum sănătatea femeilor și a copiilor și rezistența la antibiotice.  Vom mai preciza că pe parcursul anului trecut Moldova a menținut un nivel relativ înalt (la nivelul celui global) al cuprinderii cu vaccinări. Cu toate acestea obiectivele Programului Național de Imunizări nu au fost atinse, în ceea ce privește vaccinarea primară.

Vom mai preciza că deja al doilea an consecutiv, vaccinurile antigripale întârzie. Deși autoritățile au semnat în luna iulie un memorandum cu Center for Vaccine Equity, The Task Force for Global Health din Statele Unite, iar vaccinurile trebuiau să ajungă până la sfârșitul lunii octombrie, acest lucru nu s-a întâmplat. Potrivit autorităților, acestea urmează să ajungă în țară până la 30 noiembrie.

 

  Articole relaționate: 

Vaccinul împotriva poliomielitei ar putea să nu mai fie obligatoriuVaccinuri administrate în clinici private și în cele de stat. Diferențele explicate de specialiști

Graficele care dau peste cap inutilitatea vaccinurilor. Cum s-a redus numărul bolnavilor de rujeolă, rubeolă și poliomelită pe parcursul deceniilor 

Nevaccinarea face din nou victime - doi copii au fost diagnosticați cu poliomielită