Autor: Parascovia Rogate

În familia Novițchi, Mina este al doilea copil. Neli l-a născut când avea 25 de ani și aștepta cu nerăbdare venirea lui pe lume. Chiar dacă a avut o sarcină obișnuită, băiețelul s-a născut prematur. Cântărea mai puțin de un kilogram și din acest motiv a trebuit să stea la spital timp de două luni. În toată această perioadă i-au fost administrate antibiotice pentru tratarea infecțiilor bacteriene. Nimic nu părea neobișnuit până la vârsta de opt luni când mama a observat că bebelușul ei nu reacționează la sunete și inversează literele în cuvinte. De fapt, atunci începea calvarul – investigații peste investigații în instituții medicale din Moldova, România, Polonia, Germania. Într-un final medicii au stabilit că Mina are probleme de auz, iar cauza ar fi acele antibiotice ototoxice administrate imediat după naștere. Femeia a revenit în Moldova și a descoperit în fișa medicală de la maternitate că doctorii de aici anume astfel de medicamente i-au administrat, așa că a decis să se adreseze în instanță.

█ Cruzimea prin care trec părinții din Moldova care-și pierd copiii. „Ușa la morgă era deschisă, am intrat și l-am văzut desfăcut…” 

 „I s-au administrat medicamente. Medicii ne-au spus că nu este primul caz, deoarece trăim deja în altă eră și să nu ne facem griji. Mi s-a spus că bebelușul e mic și are careva infecții, însă ele nu-s incompatibile cu viața. Respectiv va urma un tratament și va fi totul bine”, povestește Neli.

Mina s-a născut cu șase ani în urmă la Spitalul Clinic Municipal nr.1 din Capitală. Avea doar 27 de săptămâni, dar ceva l-a făcut să se grăbească să vină pe lume. Pentru că era prea fraged și mic a fost transferat de urgență la terapie intensivă. Ca orice mamă, Neli se interesa ce medicamente îi sunt administrate, dar doctorii nu se oboseau să-i explice.

La început spunea „mama”, apoi „ama”...

 „Medicii au spus că sunt cointeresați să salveze viața copilului și să stau fără grijă, deoarece ei lucrează conform Protocolului Clinic Național, iar dacă vor avea nevoie de medicamente de care nu dispun îmi vor comunica”

După spital lucrurile păreau că au intrat în albia lor normală. Într-un moment însă toată liniștea și armonia a fost dată peste cap.

„La vârsta de șapte-opt luni spunea mama, tata, Mie îmi spunea Nei, dar nu Neli. Apoi, într-un moment am observat că în loc de „mama” spunea „ama”, în loc de „tata” – „ata” și nu reacționa la sunete”.

Neli s-a speriat și s-a adresat specialiștilor de la Spitalul de copii „Emilian Coțaga”. Doctorii au asigurat-o că este sănătos. Singurul lucru care ar trebui să-l facă este să-i îndepărteze adenoizii, care erau prea mari. Am un copil mai mare, știam cum ar trebui să reacționeze și cel mic. La un moment dat, copilul a rămas doar cu sunetul „a” și devenea foarte nervos, era isteric. Am făcut o programare la o Clinică din București. Acolo ni s-a spus că micuțul are o pierdere de auz”

Medicii au stabilit că una din cauze pentru pierderea auzului ar putea fi administrarea greșită a dozei de medicamente la naștere.

„Amicacina, netromicina, adică tot ce se termină cu „cina” sunt ototoxice, iar dacă se administrează pe o perioadă îndelungată și nu se face o analiză pentru a se verifica dacă s-a eliminat ototoxicitatea din organism, ar putea duce la pierderea auzului și orbire”.

Soții Novițchi au decis să consulte și alți specialiști din alte țări. În următoarele luni au mers în Polonia și Germania, iar specialiștii de-acolo au dat verdictul – copilul va auzi doar cu un implant cohlear.

Medicamentele administrate copilului erau ototoxice

 „Am venit acasă și făceam procedurile de pregătire pentru implant cohlear. În același timp, m-am adresat la maternitate, deoarece toți medicii care au investigat copilul au spus că a ajuns în starea asta din cauza medicamentelor ototoxice. Am scris o cerere oficială și mi s-a eliberat copia istoriei copilului. Am venit acasă și verificând, am descoperit că micuțului i s-a administrat concomitent gentamicina, amicacina, nitromicina, timp de 30 de zile”

„Eu consider că cei care au făcut cu copilul meu asta trebuie să fie trași la răspundere, ca să nu se întâmple cu alți copii”

Cei care au preluat cazul sunt avocații biroului asociat „Nagacevschi și partenerii”. Părinții sunt purtați prin instanțe deja patru ani, iar avocații au descoperit că pe lângă doza administrată incorect, medicii au admis și alte greșeli.

În privința medicamentului amicacina, conform informațiilor colectate de la instituțiile de resort, am stabilit că s-a făcut o supradozare. Asta, deoarece conform instrucțiunilor medicale aprobate de Ministerul Sănătății este prevăzut că medicamentul dat se administrează o dată la 18 -24 ore, într-o cantitate de 7,5 mg. În cazul nostru, conform documentelor medicale, această doză a fost administrată de două ori pe zi”, a declarat pentru Sănătate INFO Vasile Ciupercă, avocat la biroul asociat de avocați „Nagacevschi și partenerii”.

█ „În Moldova malpraxisul are loc la fiecare 20 de minute, dar pacientul nu realizează acest lucru” 

Mai mult, doctorii nu au informat mama ce tratament îi administrează copilului și nici nu i-au cerut acordul.

„Reprezentanții spitalului au prezentat o fișă medicală unde este indicată pretinsa semnătură a pacientei. Asta precum că a fost informată și este de acord cu investigațiile cu caracter invaziv. Clienta mi-a comunicat că semnătura dată nu-i aparține. Am fost nevoiți să cerem o expertiză tehnică pentru a vedea dacă semnătura aparține doamnei Novițchi. Experții au concluzionat că semnătura a fost efectuată de către o altă persoană prin metoda imitației libere”, mai precizează avocatul.

Acum avocații așteaptă rezultatele expertizei medico-legale pe care din nou o efectuează în România. Avocatul precizează că astfel de cazuri sunt foarte specifice în Moldova, chiar și pentru judecători.

„În primul rând în Moldova, legislația nu definește noțiunea de malpraxis medical. În acest sens însă se lucrează și se elaborează propuneri pentru modificarea legii. De asemenea, nu se duce o documentare concomitentă a pacientului în spital. De exemplu, acesta e internat, iar medicii fac înscrieri, dar pacientul nu are aceste documente. Iar în cazul în care le cer, acestea pot fi manipulate. În asemenea condiții este foarte dificil să demonstrezi, când nu ai dovada inițial că acestea au fost modificate”, a spun în concluzie Ciupercă.

Anul trecut, Mina a suferit intervenția de implantare cohleară la o clinică din România. Cu toate acestea, părinții trebuie să scoată lunar din buzunar câte cel puțin o mie de euro, pentru întreținerea aparatului, dar și tratamentele copilului. 

 

 Articole relaționate:

Încă un posibil caz de malpraxis într-o maternitate din Moldova. O familie acuză medicii că le-ar fi nenorocit copilul la naștere 

Părinții unui copil decedat pe masa de operație, purtați de 4 ani prin instanțe. Ministerul Sănătății refuză să recunoască greșeala

CAMPANIE//Ministerul Sănătății a inclus malpraxisul în lege. Documentul conține greșeli de conținut chiar la stabilirea noțiunilor