Autor: Parascovia Rogate

A început imunizarea împotriva gripei pentru sezonul 2017. Cele 200.000 de doze de vaccin au fost distribuite în Centrele de Sănătate din țară zilele trecute. Medicamentul poate fi administrat și copiilor de trei ani, însă unii părinți refuză să-l administreze. Și în acest an imunizarea începe cu mare întârziere, iar specialiștii speră că aceasta va avea efect, cel puțin în a doua jumătate a sezonului rece. În Chișinău, de când s-a lăsat frigul au fost înregistrate 134 de cazuri de gripă. Numai săptămâna trecută s-au îmbolnăvit 77 de oameni, dintre care 68 sunt copii.

Țara noastră a beneficiat gratuit de 200 de mii de doze de vaccin din partea Center for Vaccine Equity din SUA. Preparatele au ajuns săptămâna trecută la Centrul Național de Sănătate Publică și au fost repartizate deja în raioane.

Pentru început vor fi vaccinate gratuit persoanele care fac parte din categoriile de risc. Potrivit specialiștilor, este vorba despre persoanele cu probleme de sănătate, mai cu seamă bolnavii  de diabet zaharat, hepatite virale, cu probleme renale, de inimă, boli respiratorii, etc. Printre persoanele din grupul de risc sunt și bătrânii trecuți de 65 de ani. Aceștia trebuie să meargă la medicul de familie și să ceară să fie vaccinați pe gratis. Spre deosebire de alți ani, vaccinul din acest an nu poate fi administrat gravidelor. În schimb, copiii de la trei ani în sus pot beneficia de imunizarea împotriva maladiei.

█ „Orice copil din lume are dreptul să fie vaccinat”. Mesajul Prințesei Moștenitoare Mary a Danemarcei, transmis astăzi la Chișinău 

Gratis vor fi vaccinați și lucrătorii medicali, angajații din cadrul trupelor de carabinieri și grăniceri, Serviciului Situații Excepționale și Serviciului Vamal, din instituțiile de asistență socială, copiii din orfelinate, etc.

Specialiștii din raioane afirmă că au primit vaccinul încă vineri, iar de ieri au și  început să-l administreze. Aceștia afirmă însă că unii părinți sunt suspicioși și refuză administrarea preparatului.

„Din 440 de doze primite, 250 de deja au fost administrate. Mâine urmează să le facem și copiilor de la școlile de tip internat. Persoanele din grupul de risc sunt invitate la Centrul de Sănătate să fie imunizate. Însă foarte mulți refuză, mai ales la copii. Anul trecut vaccinul se permitea de la 12 ani, dar acum de la 3 ani. Chiar și maturii refuză. Ei spun că deja e prea târziu. Însă suntem convinși că toate dozele vor fi folosite și încă mulți vor mai dori”, a declarat pentru Sănătate INFO Nicolae Pocinoc, șeful adjunct al Centrului de Sănătate de la Strășeni.

Și la Glodeni se vaccinează. Asistenta medicală ne-a asigurat că până la Revelion toate dozele vor fi epuizate.

„Am administrat 66 de vaccinuri din 370. Oamenii vin la Centrul de Sănătate și sunt imunizați. Vin cei care le fac regulat. Sunt mulți care așteptau vaccinurile cu nerăbdare, în special pensionarii, persoanele care suferă de boli cronice. Cred că în zece zile vom acoperi toate vaccinurile”, a spus și Svetlana Serjantu, asistentă medicală, responsabilă de imunizări de la Centrul de Sănătate de la Glodeni.

Constantin Spânu, principalul virusolog al țării spune că vaccinurile antigripale au precalificarea OMS, ceea ce înseamnă că sunt calitative și inofensive. Mai mult, preparatul protejează împotriva mai multor virusuri - AH1N1, AH3N2 și virusul gripal de tip B, formulă aprobată de OMS pentru sezonul 2017.

 Gripa ar putea ajunge în Moldova mai repede decât vaccinurile. De ce moldovenii depind de americani 

„Acest tip de vaccin este standardizat și recomandat de OMS, care corespunde specificului țării noastre. Vaccinarea este recomandată de la trei ani în sus, însă este contraindicată femeilor însărcinate și celor care au contraindicații, în special dacă unele persoane pot avea alergie la componentele vaccinului”, a explicat Spânu.

Întrebat dacă întârzierea vaccinurilor antigripale și în acest an ar fi un motiv pentru care s-au înregistrat mai multe cazuri de gripă în țară, acestea ne-a spus că nu deține informații în acest sens.

Vom preciza că anul trecut campania de imunizare a început la sfârșitul lunii decembrie. Din cauza virusului gripal, anul trecut  au decedat 20 de bolnavi. Niciunul dintre ei nu era imunizat.

 

  Articole relaționate: 

Vaccinul împotriva poliomielitei ar putea să nu mai fie obligatoriuVaccinuri administrate în clinici private și în cele de stat. Diferențele explicate de specialiști

Graficele care dau peste cap inutilitatea vaccinurilor. Cum s-a redus numărul bolnavilor de rujeolă, rubeolă și poliomelită pe parcursul deceniilor 

Nevaccinarea face din nou victime - doi copii au fost diagnosticați cu poliomielită