Autor: Parascovia Rogate

În Moldova, nu e noutate că ambulanțele adesea ajung mult mai târziu la solicitare decât ar fi trebuit. Cei mai nemulțumiți de timpul sosirii ambulanței la domiciliu sunt tinerii, în special cei de la orașe, arată un studiu privind respectarea drepturilor omului în serviciile de asistență medicală urgentă prespitalicească (AMUP). Autorii cercetării constată însă că timpul deplasării autosanitarelor la solicitare nu depinde doar de serviciul AMUP, ci și de calitatea drumurilor, numerotarea caselor, iluminarea străzilor, etc.

Reglementările în domeniu stipulează că timpul în care ambulanța ajunge la solicitare trebuie să fie sub 10 minute în centrele municipale, orașe, comune, sate, locurile de reședințe a subdiviziunilor Stației AMU și sub 15 min la chemările din alte teritorii.

█ A chemat ambulanța, însă medicii au cerut bani pentru a-i cumpăra medicamentul necesar și apă, pentru a-i oferi ajutor medical 

Datele studiului mai arată că 81,8% dintre respondenți s-au declarat mulțumiți de timpul sosirii ambulanței la domiciliu, pe când 16,7 la sută sunt foarte nemulțumiți de aceasta. Printre cei mai nemulțumiți sunt tinerii cu vârsta cuprinsă între 18-39 de ani. O dată cu creștere vârstei respondenților, ponderea celor nemulțumiți este de peste trei ori mai mică.

Gradul de mulțumire a respondenților depinde și de faptul pentru cine a fost solicitată ambulanța. Astfel, s-a observat o pondere dublă a oamenilor nemulțumiți, care au solicitat ambulanța pentru adulți și copii – peste 20%,în raport cu grupul care au chemat ambulanța pentru vârstnici.

Majoritatea plângerilor de nerespectarea timpului de sosire a ambulanțelor la domiciliu au loc la orașe, în special în Capitală. În opinia respondenților, ambulanța ar trebui să vină într-un timp mai scurt la solicitare decât vine. În medie, timpul mediu estimat în care a venit autosanitara îl depășește aproape de două ori pe cel în care ar trebui să vină.

Respondenții sunt mai mulțumiți de timpul în care a ajuns pacientul cu ambulanța la spital. Doar 7% dintre ei, au manifestat nemulțumire în acest sens.

În cadrul discuțiilor cu reprezentanții serviciului AMUP, mulți dintre aceștia au declarat însă că timpul deplasării ambulanței la solicitare nu depinde doar de serviciul AMUP. Chiar dacă stația sau punctul AMUP se află la o distanță mică de localitate solicitată, din cauza drumurilor proaste, aceasta ajunge mult mai târziu. „În special această situație se întâmplă pe timp ploios, zăpadă sau înghețuri. Din cauza drumurilor rele sunt afectate grav autosanitarele, care ies frecvent din funcție”, se menționează în cercetare.

█ Serviciul de Urgență din Moldova funcționează la limită. Unele ambulanțe dispun doar de un balon cu oxigen 

De altfel, o altă problemă gravă este lipsa unor indicatoare, datorită cărora lucrătorii medicali pot găsi ușor strada sau casa persoanei bolnave. În sate, lipsește numerotarea caselor, marcarea străzilor și iluminarea drumurilor.

„Pe timp de noapte putem uneori să ne rotim și o oră prin sat până găsim casa cu bolnavul. Primăriile nu consideră că este o prioritate să dea denumire și să ilumineze străzile satului, să numeroteze casele. Par lucruri simple, dar sunt foarte importante pentru munca noastră”, explică un reprezentant al serviciului AMUP pentru autorii studiului.

Drept recomandări în acest sens, autorii cercetării, spun că este nevoie de implicarea Autorităților Publice Locale. Acestea trebuie să creeze condiții care ar facilita accesul ambulanțelor în sate. Adică, trebuie să asigure numerotarea caselor, iluminarea și indicarea denumirii străzilor, precum și reparația drumurilor.

Vom preciza că cel mai des ambulanța e solicitată de către adulți – 44,1%. Alte 38 la sută sunt pentru vârstnici, iar alte 18 % - în rândul copiilor.

Potrivit ultimelor date statistice, în anul 2015, asistența medicală de urgență a fost acordată peste un milion 35 de mii de populație. 319 oameni însă și-au pierdut viața în același an, cu 32 mai mulți decât în 2014.

 

  Articole relaționate:

Cât de urgentă este Salvarea. De cât timp are nevoie o echipă de Urgenţă să ajungă și să ajute un bolnav. În unele raioane timpul mediu trece de o oră 

Vom apela serviciul de Urgență la 112

Lipsă de ambulanțe și echipe specializate la stațiile zonale de urgență. Medicii generalişti sau felcerii intervin chiar și în cazurile bolnavilor cu probleme psihice