Autor: Parascovia Rogate

Se confruntă zilnic cu urgențe medicale, însă acum au fost nevoiți să-și dovedească competența și perspicacitatea. Vorbim despre 16 medici de la Institutul de Medicină Urgentă, care beneficiază de un program de instruire în acordarea primului ajutor pacienților care au suferit traume și se află în stare gravă. Cursul este o premieră pentru Moldova și are loc în cadrul Centrului Universitar de Simulare în Instruirea Medicală.

„Pacientul a suferit un accident rutier. În urma traumei s-a ales cu insuficiență respiratorie, deoarece aerul a pătruns în cavitatea pleurală a plămânilor. Din acest motiv, pacientul se sufocă și trebuie să acordăm cât mai rapid primul ajutor ca să poată respira”, acesta este cazul pe care echipa de urgență trebuie să-l gestioneze. 

 În pielea doctorilor. Cum arată centrul unde studenţii, rezidenţii şi medicii pot exersa intervenţii pe „oameni nemuritori” 

Zis și făcut. În prima sală de intervenții o echipă de medici acordă primul ajutor medical unui pacient, pentru ca acesta să poată respira. Euforie, uimire, pe alocuri zâmbete, dar și stres. Astea au fost stările pe care le puteai surprinde pe chipurile medicilor de la Institutul de Urgență.  La modul practic, candidații cursului și-au dezvoltat abilitățile pe manechine, însă aceștia spun că emoțiile trăite au fost la fel precum în realitate.

„Într-un caz real cred că chiar mi-ar fi și mai ușor. Noi efectuăm aceste proceduri de mai multe ori și dezvoltăm un fel de dexteritate. De aceste proceduri depinde viața pacientului. Noi nu avem timp să ne gândim și trebuie să ne ghidăm după un anumit protocol. Datorită exersării se creează deja un automatism”, explică Ion Cîvrijic, medic anesteziolog de la Institutul de Medicină Urgentă.

Beneficiarii cursului sunt medici de diferite specialități. Este vorba de chirurgi, traumatologi, anesteziologi și medici de urgență. Cei care le oferă aceste cunoștințe sunt 6 formatori internaționali și 4 instructori din Moldova.

„Scopul organizării acestui curs este de a ajuta medicii să depisteze într-un timp restrâns toate leziunile fatale pentru viața pacientului care a suferit traume. Toate aceste practici sunt cunoscute pentru medici, dar acest curs prezintă informația sistematizat, astfel ca în situații de criză respectarea acestor pași să diminueze erorile medicale”, a declarat Marian Vozian, unul dintre instructorii cursului.

O altă sală de intervenție. Un alt pacient care are nevoie de ajutorul urgent al medicilor. De data aceasta, instruirea a avut loc pe un pacient standardizat, adică pe un om  care joacă rolul unui bolnav, conform unor scenariu prestabilit. În acest caz este vorba despre o persoană ce a condus o motocicletă în stare de ebrietate. În consecință, s-a produs un accident, iar pacientul s-a ales cu un traumatism cranio-cerebral. Medicii s-au concentrat să gestioneze corect cazul.

Un alt caz de urgență a fost când un medic trebuia să intubeze un pacient pentru ca acesta să poată respira mai bine, prin altă metodă decât cea obișnuită. Medicul a făcut o incizie mică în zona gâtului, ca să poată introduce tubul din plastic prin trahee. „Sunt cazuri când din cauza traumelor sau a anatomiei persoanei suferinde nu putem face intubarea prin căile vocale, precum în modul obișnuit. Atunci recurgem la procedura pe care am aplicat-o aici”, explică Lena Grosu, medic anesteziolog, foarte emoționată și entuziasmată că procedura i-a reușit, iar dacă ar fi fost aplicată cu adevărat pe un om viu, atunci l-ar fi salvat cu siguranță.

Cursurile de suport vital avansat în traume durează trei zile. Pentru că este o premieră în Moldova, la instruire au fost invitați și formatori internaționali.

„Sunt impresionat de Centrul de simulare de aici. Doctorii din Moldova sunt foarte buni. Primii 16 au fost instruiți în Mare Britanie, iar următorii 16 urmează cursul aici acasă și sunt sigur că se vor descurca la fel de bine”, declară Bob Winter, coordonatorul internațional al programului de instruire.

Moldova este cea de-a 64-a țară în care este aplicat un program similar de instruire.

„Acest curs este foarte important pentru medicii care gestionează cazurile specifice de traume grave. Această informație nu este una nouă, însă diferența constă în faptul că informația este sistematizată, adică arată niște pași de stabilizare a pacienților după un protocol medical internațional, pe care ne-am dori să-l adoptăm și în Moldova. Conform studiilor din altă țări, acest program de instruire a dus la scăderea mortalității pacienților în spitale cu 30%”, explică Gheorghe Croitoru, președintele Asociației Traumatologilor din Moldova, dar și inițiatorul programului de instruire.

În străinătate, de exemplu, fiecare specialist de ordin chirurgical trebuie să treacă un astfel de curs o dată la 5 ani. Altfel, acesta nu-și poate exercita profesia în continuare.

„Implementarea acestui program ar trebui să fie o cerință obligatorie, la fel precum e în străinătate”, explică Gheorghe Rojnoveanu, profesor în cadrul USMF „Nicolae Testemițanu”.

Inițierea acestui curs a fost posibilă datorită suportului oferi de Ambasada Marii Britanii în Republica Moldova, Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare, Centrul pentru Educație și Conferințe al „Queens Medical Centre”, Spitalul Universitar din Nottingham, Ministerul Sănătății, USMF „Nicolae Testemițanu”, Institutul de Medicină Urgentă din Chișinău; Dr. Bassell El-Osta, coordonatorul european al cursului și profesorul Gheorghe Croitoru, coordonatorul din Moldova.

Notă: Suportul vital avansat în traume (ATLS) este un program de instruire dezvoltat de Colegiul American de Chirurgie, destinat furnizorilor de servicii medicale, cu scopul ca aceștia să gestioneze cazurile de traumatisme grave. Programul a fost adoptat la nivel mondial în peste 60 de țări, uneori sub numele de management precoce în traumele severe. ATLS a fost creat pentru situații de urgență în cazul în care sunt prezenți doar un singur medic și o asistentă.

 

█ Articole relaționate:

Seminare pentru părinții. Cum să-ți salvezi copilul în situații de urgență 

GALERIE FOTO// De 15 ani Agenția Elvețiană investește în Moldova. Dezvoltarea sănătății în țară rămâne un obiectiv principal 

Centru universitar de simulare virtuală, în valoare de 4,5 milioane de euro, pentru studenții de la medicină