Autor: Parascovia Rogate

Doar o treime din pacienții care suferă de insuficiență renală și fac dializă respectă modul de viață și dieta recomandată de medici. Din acest motiv, mulți dintre ei dezvoltă maladii cardiovasculare care pot duce și la rezultat fatal. Pentru ca să cunoască mai multe despre ce mod de viață trebuie să ducă atunci când se află la dializă, pacienții din Moldova vor putea consulta de astăzi un ghid al pacientului care se află în dializă.

Potrivit statisticilor, în Moldova aproximativ 500 de pacienți suferă de boli ale rinichilor în stadiu terminal și fac dializă, iar jumătate dintre acești pacienți mor din cauza maladiilor cardiovasculare.

„Conform analizelor pe care le facem lunar în Centru, numai o treime din pacienți respectă dieta recomandată de medici, iar fiecare al șaselea dintre ei suferă de obezitate. Alimentația pe care o recomandăm presupune limitarea consumului de sare, fructe, în special uscate, lactatele, nucile și leguminoasele. Excesul de aceste alimente poate duce la creșterea tensiunii arteriale, apariția unor accidente cerebrale, stopuri cardiace, afectarea osoasă și articulară. Jumătate dintre pacienții care fac dializă decedează din cauza maladiilor cardiovasculare. De aceea, credeam că acest ghid îi va face pe pacienți să ducă un mod de viață mai sănătos”, explică Petru Cepoida, directorul unui Centru privat de dializă din Capitală.

 Transplantați dintr-un noroc. Cum au ajuns cei doi pacienți cu insuficiență renală să primească rinichii tânărului decedat la Mingir 

Maria Frunză are 45 de ani. A devenit dependentă de procedura de dializă acum doi ani, când specialiștii au fost nevoiți să-i înlăture un rinichi. Pacienta povestește că inițial a fost un șoc pentru ea, dar și pentru familie, mai ales că era nevoie să facă multe schimbări în viața ei. 

„Modul de viață al unui pacient care face dializă presupune multă disciplină. Trebuie să te poți controla emoțional, deoarece chiar și pentru familie este greu să te vadă neputincios. Cei care nimeresc în dializă rapid, trebuie să facă schimbări și să treacă la un mod de viață mai strict. Pacienților le este important să fie ghidați și informați corect de către specialiști. Editarea acestui ghid este foarte binevenită pentru noi”, mărturisește Maria, care mai precizează că dacă ar fi cunoscut aceste detalii la debutul bolii sale, atunci ar fi evitat complicațiile.

Mai exact, Ghidul pacientului aflat în dializă conține mai multe compartimente. Este vorba despre o inițiere în dializă - ce presupune această procedură, când este necesară, dar și cine sunt specialiștii care o fac. De asemenea, pacienții pot afla despre cum se va schimba viața după ce încep dializa, precum și ce regim alimentar trebuie să adopte.  Pe lângă acestea, oamenii beneficiază de sfatul psihologului și găsesc răspunsuri la cele mai frecvente întrebări care le apar pe parcursul tratamentului. Ghidul se încheie cu un alfabet al acestor pacienți, unde sunt expuse mai multe curiozități despre bolile renale.

De altfel, specialiștii țin să atragă atenția și asupra faptului că bolile renale ar putea fi prevenite, dacă am respecta un regim de viață sănătos.

„Noi plătim cu organele noastre din cauza alimentației pe care o adoptăm. Oamenii ar trebui să cunoască elementar de câte proteine, glucide, lipide au nevoie. Pentru sistemul renal, apa este foarte importantă. Noi suntem formați din 75% apă, dar nu hidratăm suficient organismul”, a declarat nutriționista  Galina Tomaș.

„De profilaxia bolilor renale este responsabilă toată societatea. Începând de la familie, școală, etc. Nu poți preveni o boală renală doar cu un medic. Trebuie să facem tot posibilul ca să diminuăm frecvența bolilor renale care este destul de înaltă”, explică Adrian Tănase, șeful Clinicii de Urologie, Dializă și Transplant Renal, care spune că în țară mai este nevoie de crearea unor secții de dializă pentru ca pacienții care au nevoie să beneficieze de tratament și o nouă șansă la viață.

 Petru Cepoida, nefrolog: „Cel mai important lucru în tratarea insuficienței renale este respectarea regimului de viață sănătos. De multe ori el este mai eficient decât tratamentul”

Vom preciza că în Moldova, potrivit ultimelor date statistice, incidența bolilor renale a constituit  193,6  cazuri la 10.000 locuitori. Statisticile mondiale ne arată că în lume una din zece persoane suferă de afecțiuni ale rinichilor.

Pentru a reduce riscul dezvoltării bolilor de rinichi specialiștii recomandă:

  • Menținerea unei greutăți corporale normale;
  • Monitorizarea regulată a nivelului zahărului din sânge și consultarea medicului;
  • Monitorizarea tensiunii arteriale sub controlul medicului de familie;
  • Alimentarea sănătoasă, limitarea consumului de sare până la 5-6 grame pe zi;
  • Menținerea unui aport sănătos de lichide – de la 1,5- 2 până la 3 litri de apă pe zi.
  • Abandonarea fumatului.

NOTĂ: Bolile renale se clasifică în acute și cronice.

Boala renală acută este o afecțiune gravă, care se dezvoltă deodată. De multe ori durează o perioadă scurtă de timp și ar putea dispărea complet dacă cauza principală a bolii a fost tratată. Însă, netratată, aceasta ar putea dezvolta consecințe pe termen lung, cu probleme de sănătate pe toată viața.

Boala renală cronică (BCR) este una din bolile netransmisibile, care afectează una din zece persoane. Boala se poate dezvolta la orice vârstă. În stadiile timpurii a BCR, persoanele nu acuză semne sau simptome. Ei pot pierde 90% din funcția renală înainte de apariția semnelor, precum umflarea picioarelor și a mâinilor, senzația de oboseală, dificultate de concentrare, scăderea poftei de mâncare, urină tulbure, etc.

 

 Articole relaționate:

30 de ani fără rinichi. Cum trăiește un moldovean dependent de aparate. „De-ați ști câți oameni am văzut murind”... 

Moldoveanul care a devenit donator de organe la nici 30 de ani. „Dacă poți salva o viață, fă-o” 

Un moldovean și-a donat organele, pentru a salva mai multe vieți