Autor: Parascovia Rogate

În fiecare săptămână, cel puțin trei copii ajung de urgență la spital din cauză că înghit diverse obiecte sau substanțe chimice. Cel mai des se întâmplă din cauza neatenției, când micuții sunt lăsați fără supraveghere. Aceștia ajung cu arsuri ale esofagului, iar o intervenție la timp îi poate salva de la invaliditate.

Așa s-a întâmplat și cu băiețelul familiei Eșan din raionul Edineț. În toamnă fiul, de doar doi ani, a băut soluție de spălat vase care conține clor și și-a ars esofagul.

„Eram în cameră cu copilul, iar soluția de spălat vase, era pe masă. M-am întors două clipe, dar copilul deja reușise să înghită puțin. Greșeala mea e că eu am turnat soluția și în altă sticlă, care era mai atractivă pentru el. Imediat a început să plângă. Atunci i-am dat să bea multă apă și a început să vomite”, povestește emoționată și acum Tatiana Eșan, mama micuțului. În timp ce încerca să-și salveze odrasla, a chemat și Urgența.

Au fost transportați laSpitalul din Edineț. Medicii i-au făcut mai multe spălături și i-au curățit stomacul. Pentru că arsura era gravă, doctorii au decis să transfere copilul la Spitalul Clinic Municipal din Municipiul Bălți.

 Cel mai mare proiect de informare a părinților despre prevenirea accidentelor casnice la copii se încheie. Statul se obligă să preia ștafeta 

„Acolo am stat trei zile. În această perioadă copilului i-au fost administrate uleiuri, apoi am fost transferați la Institutul Mamei și Copilului”, povestește Tatiana.

„Timp de oră copilului i-au efectuat fibrogastroscopie și au verificat cât de gravă e problema. Apoi i-au introdus o sondă și deja se simțea mult mai bine. Am fost spitalizați 10 zile și deja starea lui de sănătate era mai bună. Medicii ne-au avertizat însă că problemele ar putea începe odată cu cicatrizarea arsurii”, explică femeia, care spera că totul va fi bine.

Esofagul a ajuns la 3 mm

La doar două luni după incident, s-a întâmplat ceea de ce se temeau cel mai mult. Esofagul micuțului s-a îngustat până la 3 mm și el nu mai putea înghiți aproape nimic.

„Soluția era să facem dilatări ale esofagului. Trei luni l-am pregătit pentru intervenție. Inițial a urmat un tratament medicamentos. Acum, după trei ședințe, esofagul s-a dilatat până la 9 mm. Poate mânca, deși uneori mă gândeam că nu va mai putea face acest lucru. E vesel și energic, de parcă nici nu s-ar fi întâmplat nimic”, povestește fericită mămica.

„Copilul a fost investigat. Ulterior, medicii i-au aplicat o sondă în stomac, care trece prin nas. Sonda i-a permis copilului să mănânce normal, iar cicatrizarea să se producă treptat și să nu se închidă esofagul. Peste o lună, i-am făcut un examen medical copilului, în care am constatat starea esofagului și gradul lui de cicatrizare. Datorită sondei pe care o poartă copilul, rănile nu sunt atât de grave. După mai multe tratamente și pregătiri pacientul poate merge la dilatări. Copilașul se reface rapid, deoarece mama depune tot efortul și ascultă de recomandările medicului”, a explicat Eva Gudumac, chirurg-pediatru din cadrul IMC.

Accidentele casnice la copii, frecvente

Medicii de la Institutul Mamei și Copilului, unde ajung majoritatea micuților care au avut de suferit în urma accidentelor casnice, spun că astfel de situații sunt destul de frecvente. Cel puțin trei copii, care beau diverse soluții chimice, ajung în fiecare săptămână la spital. În jur de 200 de copii sunt tratați în fiecare an. Eva Gudumac spune că micii pacienții sunt niște norocoși acum, după ce instituția a fost dotată cu echipament medical performant pentru astfel de cazuri.

Incidentul prin care a trecut, a făcut-o pe Tatiana și mai atentă cu copilul ei. Femeia este fericită că doctorii au reușit să-i salveze fiul și le mulțumește pentru grijă și efort. De asemenea, are un mesaj pentru părinți.

 „Mămicilor și tăticilor, să fiți atenți. E foarte dureros să vezi cum suferă copilul. E ceva foarte tragic. Nu lăsați substanțe chimice și periculoase la îndemâna lor. Nu schimbați conținutul lor în alte sticle, așa am făcut eu, deoarece și adulții o pot ușor confunda. Medicilor le mulțumesc enorm, pentru că au lucrat profesionist”, ne-a spus în final Tatiana.

 Asistentele medicale din Moldova învață cum să salveze viața copiilor în situații de urgență

Potrivit datelor oferite de Centrul Național de Management în Sănătate, anul trecut, 50 de copii cu vârsta sub cinci ani au decedat din cauza traumelor suferite în urma accidentelor casnice. Alți aproape 2.000 copii de această vârstă au ajuns la spital cu diverse răni.

Vom preciza că  Secția Endoscopie a IMC a fost dotată cu echipamentul modern necesar de către Agenția Elvețiană de Dezvoltare și Cooperare (SDC), în cadrul proiectului REPEMOL, la solicitarea Ministerului Sănătății.

În Moldova sunt patru Departamente de Urgență Pediatrică, care pot oferi ajutorul medical necesar și de cea mai înaltă calitate copiilor aflați în situații periculoase pentru sănătatea lor. Serviciul, care până acum opt ani nici măcar nu exista în Moldova, are acum acoperire națională. Departamentele de Urgență Pediatrică au fost deschise în patru spitale regionale – la Bălți, Cahul, Institutul Mamei și Copilului și la Spitalul Municipal „Valentin Ignatenco”, pentru regiunile de nord, sud, centru și, respectiv, Municipiul Chișinău.  

 

 Articole relaționate:

Doctorii au salvat un copil din Nisporeni, pentru că au avut la îndemână utilajele necesare. Micuțul a băut din întâmplare oțet

Serviciile de urgență pediatrică, mai aproape de micii pacienți, deja de opt ani 

Moldova va avea prima unitate de urgențe pediatrice acreditată ISO