Redactor: Tatiana Povar

Peste 70 la sută dintre pacienții diagnosticați cu cancer în cadrul unităților de urgență au fost consultați de medicul de familie cel puțin o dată, arată un studiu realizat de Cancer Research din Marea Britanie. Aceștia acuzau dureri, care ar fi putut semnala prezența cancerului, scrie Sky News.

Printre cei care au mers în vizită la medicul de familie, 41% au suportat cel puțin 3 intervenții chirurgicale, iar 59% - cel puțin una. Unii pacienți au avut patologii greu de identificat, cum ar fi mielomul multiplu, însă au fost și bolnavi cu cancere destul de frecvent întâlnite. Datele arată că 31% dintre pacienții care s-au adresat la medicul de familie cel puțin o dată, li s-a identificat cancerul mamar în cadrul instituțiilor medicale de urgență. 41% dintre pacienții care au trecut pe la medicul de familie sufereau de cancer de intestine și 37% de cancer de prostată, identificat, din nefericire, prea târziu.

Datele furnizate de Cancer Research UK arată că 22% dintre cei 356 mii de oameni au fost diagnosticați cu cancer în spitalele de urgență. Se știe însă că cu cât cancerul este identificat mai devreme, șansele de supraviețuire sunt mai mari. Studiul a fost publicat în British Journal of General Practice. Autorii acestuia, reprezentanți ai Universității Cambridge și London College, au analizat documentele medicale a 4.637 de persoane diagnosticate cu cancer în istituțiile de medicină urgentă. Cercetătorii au  afirmat că pacienții bolnavi de acele tipuri de cancer frecvent întâlnite ar fi putut manifesta simptome atipice.

 Scrisoarea dureroasă a unei mame, a cărei micuț a decedat răpus de cancer 

Persoanele care nu au fost consultate de medicul de familie mai mult timp, erau în mare parte bărbați în vârstă, care locuiau în regiuni izolate din Anglia. Unul dintre conducătorii studiului, Dr Georgios Lyratzopoulos, a declarat: „Ceea ce s-a depistat ne arată că acești pacienți nu au reacționat la simptomele ce ar fi trebuit să le sugereze vizita imediată a medicului de familie.”

Alți factori care au influențat adresarea tardivă a pacienților au fost vârsta înaintată sau chiar demența. Judith Brodie, managerul executiv la Beating Bowel Cancer, este de părerea că rezultatele studiului sunt „îngrijorătoare”, din cauza șanselor scăzute ale pacienților la vindecare în stadii târzii.

Dr. Julie Sharp de la Cancer Research UK a declarat: „Trebuie să batem alarma cu privire la acest subiect, să informăm populația despre primele simptomele ale cancerului care nu trebuie trecute cu vederea , astfel adresările la medicul de familie vor crește.”

█ Bolnavii de cancer din Moldova ar putea să se trateze la privați, cu nota de plată la stat. Parlamentul revine la subiect 

Totuși, proporția persoanelor diagnosticate în stadii de cancer tardive este în scădere. Directorul Royal College al Medicilor de Familie, profesorul Helen Stokes-Lampard, a adăgat că numărul pacienților diagnosticați cu cancer de către serviciile de urgență este în scădere. ,,Mai există pacienți care  ignoră totuși simptomele grave, care ar trebui să-i determine să consulte un medic.  Medicina primară își are rolul său în diagnosticarea cât mai precoce a cancerului, trebuie să ne concentrăm mai mult asupra nivelului de informare a populației și să le facilităm accesul la medicul de familie”, a adăugat specialistul.

 

 Articole relaționate:

Cancer. Lacrimi. Chimioterapie. Fără un sân. Stop. Viața continuă. Confesiunile femeilor diagnosticate cu cancer la sân, care au primit gratuit exoproteze mamare 

Aproape 900 de moldovence dezvoltă anual cancer mamar, iar 10 la sută dintre acestea decedează în primul an de la diagnosticare