Autor: Elena Cioina
Medicii tineri, farmaciștii și asistenții medicali care vor fi repartizați să muncească în sate vor primi indemnizații unice majorate de 45 de mii de lei și respective de 36 de mii de lei. Parlamentul a votat astăzi în lectură finală modificări la Legea Ocrotirii Sănătății. Spre deosebire de varianta aprobată de Guvern, specialiștii vor primi banii în trei transe, cîte una pe an, prima chiar după prima lună de activitate. Autoritățile încearcă astfel să umple golul cadrelor medicale din sate, or, cel mai mare deficit e anume acolo.
Medicii, farmaciștii și asistenții tineri vor primi, totuși, indemnizația unică în tranșe. Prima se va da după prima lună de activitate, iar celelalte două – la finele fiecărui an de activitate. Ratele vor fi împărțite egal, mai precis, câte 15 mii de lei și respectiv 12 mii de lei.
Președintele Comisiei Parlamentare Sănătate, Protecție Socială și Familie a declarat pentru Sănătate INFO că modificările au fost efectuate conform recomandărilor Guvernului. „Sigur că mai mulți deputați au avut inițiativa de a oferi această indemnizație unică într-o singură tranșă, dar am reieșit din posibilitățile Guvernului. De asemenea, din argumentarea Ministerului Sănătății s-a decis să fie oferite anume așa din cauză că dacă se dă într-o singură tranșă, mulți specialiști tineri totuși pleacă”.
Specialiștii care vor dori să plece înainte de termenul de trei ani, vor trebui să restituie banii. Sindicatul „Sănătatea” a propus anterior ca indemnizațiile unice să se majoreze cu 100%, altfel tinerii specialiști să fie într-adevăr motivați să activeze la țară. Pentru modificările operate în Legea bugetului pentru anul 2017 pentru indemnizațiile unice ale tinerilor specialiști au fost prevăzute 13,3 milioane de lei.
Anul trecut au absolvit Universitatea de Medicină 662 de rezidenți. De la facultatea de Medicină Generală și-au luat diploma 381 de specialiști, de la Stomatologie -137, de la Farmacie – 99, iar de la Sănătate Publică - 45 de specialiști. Câți dintre ei au ajuns în sate, nu se știe.
Până acum indemnizația unică pentru tinerii specialiști în medicină, care decideau să meargă să muncească la sate, era de 36 de mii de lei pentru cei cu studii superioare și de 24 de mii de lei – pentru cei cu studii medii.
█ Articole relaționate:
În Moldova lipsește o listă a medicamentelor esențiale pentru copii. Care sunt riscurile
Exodul medicilor continuă. Peste 1.000 de doctori au decis că nu mai vor să salveze vieți în Moldova
Câți bani le propune Ministerul Sănătății doctorilor tineri ca să lucreze în sate