Autor: Parascovia Rogate

În Moldova nu există o listă a medicamentelor esențiale pentru copii, iar cea pentru adulți nu a mai fost revăzută din 2011. Totodată, dintre cele mai frecvente afecțiuni ale nasului, gâtului și urechii de care suferă moldovenii sunt sinuzita și amigdalita. Concluziile aparțin studenților de la Universitatea de Medicină și Farmacie „N.Testemițanu” și au fost prezentate astăzi la primul Congres al Studenților Farmaciști din Moldova.

În lucrarea sa științifică despre medicamentele esențiale comercializate pe piața farmaceutică din Moldova, Carolina Ciobanu, studentă în anul IV la facultatea de Farmacie, a menționat că o listă a medicamentelor esențiale pentru copii este necesară, deoarece maladiile de care suferă copiii evoluează diferit de cele ale adulților.

 

„Copiii au nevoie de medicamente sub alte forme și alte doze. Lista medicamentelor esențiale pentru copii ar trebui să existe, pentru că astfel producătorii vor ști ce trebuie să aducă în Moldova, iar farmaciile să dispună mereu de aceste medicamente, pentru orice eventualitate, în orice timp și la preț accesibil”, a precizat Carolina Ciobanu.

De fapt, în lista medicamentelor esențiale aprobată prin Ordinul Ministerului Sănătății din 2007 și ulterior modificat în 2011, sunt indicate care din aceste medicamente pot fi folosite și în tratamentul maladiilor la copii. Ar trebui însă să fie o listă separată.

„O listă separată în care să fie specificat ce medicamente pediatrice, după denumiri comune internaționale, se indică în tratamentul copiilor, nu este. De aceea, ne-am propus, împreună cu medicii pediatri și farmaciști să creăm o astfel de listă. Ne-am dori ca ea să fie aprobată alături de cea pentru adulți, așa cum recomandă OMS: o listă a medicamentelor pentru copiii până la 12 ani, cu peste 430 de denumiri comune internaționale”, a declarat Stela Adauji, conferențiar universitar, Catedra de Farmacie socială „Vasile Procopisin”.

De altfel, în lipsa unei astfel de liste a medicamentelor esenţiale pentru copii, acestea ar putea lipsi de pe piaţă şi din spitale, iar pacienţii nu vor avea acces la medicamentele necesare pentru tratamentul celor mai frecvente maladii. Asta, deoarece „acestă listă stă la baza elaborării Formularului Farmacoteraputic important pentru instituţiile medicale (un  document  de  bază,  obligatoriu  pentru  activitatea  cadrelor  medicale şi farmaceutice indiferent de sfera şi domeniul de activitate). De asemenea, în baza acestei liste are loc introducerea medicamentelor în protocoalele clinice de tratament”, mai precizează Stela Adauji.

Referindu-se la medicamentele esențiale pentru adulți, Carolina Ciobanu a spus că nici această listă nu e bine pusă la punct. Aceasta nu a mai fost revizuită din 2011, deși Organizația Mondială a Sănătății a reînnoit-o încă în 2015. Mai mult, tânăra cercetătoare crede că medicamentele care ajung la noi pe piață trebuie să fie eficiente și inofensive. De asemenea, accesibile la preț. Vom preciza că medicamentele esențiale sunt preparatele de bază care trebuie să le aibă țara și la care populația trebuie să aibă acces permanent. Un exemplu de medicament esențial este preparatul Bisoprolol de 5 și 10 mg, care se folosește în cazul persoanelor ce suferă de hipertensiune.

Potrivit definiţiei OMS, medicamente esenţiale (essential drug) sunt acele preparate care satisfac necesităţile ocrotirii sănătăţii majorităţii populaţiei, utilizându-se în tratamentul celor mai răspândite boli. Ele trebuie să fie accesibile şi disponibile oricând în cantităţi adecvate, în formele farmaceutice necesare şi în dozele respective. În Republica Moldova la începutul anului 2015 se numărau 1.513 medicamente esenţiale.

Un alt raport prezentat în cadrul Congresului Studenților Farmaciști scoate în evidență cele mai frecvente maladii ale nasului, gâtului și urechii de care au suferit moldovenii în perioada 2016-2017. Ana Dimova a implicat în studiul său 89 de pacienți de la Spitalul Clinic Republican. A constat că aproape jumătate dintre aceștia erau spitalizați cu sinuzită.

„Am observat că în această perioadă, 40% dintre pacienți au fost spitalizați cu sinuzite, iar cu amigdalite – 39%. Sinuzitele afectează mai mult bărbații, iar amigdalita cronică - femeile. Pacienții se adresează după ajutor medical, abia după ce simptomele se acutizează. Este vorba de cefalee, dureri ale sinusurilor. Pacienții cu sinuzite au fost supuși intervențiilor chirurgicale”, a explicat tânăra cercetătoare.

Studenta a precizat că aceste maladii sunt frecvente din cauza mediului și climei. „Moldova are patru anotimpuri, când e foarte cald ori foarte rece și aer uscat. Aceste devieri de temperatură pot provoca aceste maladii. În plus, acum la modă sunt aparatele de aer condiționat, care, iarăși, pot duce la apariția acestor boli ale nasului și gâtului”, a precizat Ana Dimidova.

Congresul Studenților Farmaciști le oferă studenților șansa de a acumula cunoștințe noi în domenii noi, a menționat pentru Sănătate INFO Alexandru Galaţanu, președintele comitetului organizatoric al Congresului.

 „Am invitat profesori din străinătate, dar și reprezentanți ai Asociației Europene a Medicamentului, care vor vorbi despre oportunitățile pe care le au studenții de la Facultatea de Farmacie odată cu absolvirea ei. Temele care sunt abordate aici nu se discută la facultate și asta îi ajută să acumuleze cunoștințe noi”, a precizat Galațanu.

„Acest congres scoate în evidență cercetările ce se realizează în cadrul facultății. Studenții, pe lângă faptul că trebuie să fie farmaciști buni, trebuie să facă și activități de cercetare. Acestea două elemente se îmbină la medicină”, a afirmat și Nicolae Ciobanu, decanul facultății de Farmacie din cadrul USMF „Nicolae Testemițanu”.

 

La eveniment, studenții au mai relatat despre terapii moderne împotriva tumorilor, preparate medicamentoase care se folosesc în tratamentul maladiilor oncologice, precum și rolul vitaminelor folosite în tratamentul bolilor hepatice la copii.

Forumul științific al studenților farmaciști a adunat în jur de 300 de participanți. Este vorba despre profesori, studenți, rezidenți, dar și tineri farmaciști din țară și din străinătate. „Mulți studenți din anii mai mari au prezentat diverse rapoarte, iar asta m-a inspirat să încep și eu activitate de cercetare”, spune Valeria Chilari, studentă în anul III la facultatea de Farmacie.

„Am fost la astfel de Congrese, dar în străinătate. Ne-am gândit să organizăm un asemenea eveniment și în Moldova. Mulți studenți de la medicină învață mult și nu reușesc să mai socializeze. De aceea, aici pot să cunoască oameni noi și lucruri interesante din domeniul științei”, a menționat Victor Curac, Student la anul V, facultatea de Farmacie, dar și unul dintre organizatorii Congresului.

Congresul Studenților Farmaciști este organizat de Asociația Studenților Farmaciști din Moldova, Facultatea de Farmacie a Universității de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” și Asociația Studenților și Rezidenților în Medicină. Evenimentul va dura până duminică.