Autor: Parascovia Rogate

Familia Diță, a cărui copil a murit în anul 2012, după ce i-a fost administrată o supradoză de anestezie, a mai câștigat un proces în dosarul cu Ministerul Sănătății și Institutul Mamei și Copilului. Curtea de Apel Chișinău a casat parțial hotărârea primei instanțe și a obligat atât Ministerul Sănătății, cât și Institutul Mamei și Copilului (IMC) să le plătească părinților lui Sorin despăgubiri morale în valoare de aproape jumătate de milion de lei.

Curtea de Apel a emis o hotărâre în favoarea familiei Diță pe data de 13 iunie. Hotărârea motivată încă nu a fost făcută publică. Conform acesteia, acum Ministerul Sănătății și Institutul Mamei și Copilului vor trebuie să achite familiei despăgubiri morale în valoare de 400 de mii lei.

„Prima instanță a stabilit să fie acordate familiei despăgubiri de 80.000 de lei. Nu am fost de acord cu hotărârea, de aceea am atacat-o la Curtea de Apel. Acest lucru s-a întâmplat în luna aprilie, anul trecut”, a declarat avocatul familiei Diță, Vasile Ciupercă.

 Un caz de schimbare a copiilor la naștere ne-ar putea costa scump. Familia care și-a găsit copilul după 16 ani a depus o plângere la CEDO

De cealaltă parte nici Ministerul Sănătății nu a fost de acord că s-a dispus încasarea sumei din contul instituției și nu se consideră vinovat de acest caz, ne mai spune Ciupercă. „Consider că pe parcursul procesului reprezentantul Ministerului a acționat cu rea credință, încercând să tărăgăneze examinarea cauzei. Acesta a înaintat diverse diverse cereri în instanța de judecată, care, până la urmă, au fost respinse ca neîntemeiate”.

Conform avocatului familiei, Curtea de Apel a casat parțial hotărârea primei instanțe. „S-a admis parțial apelul familiei Diță. Astfel, instanța a dispus încasarea în mod solidar atât de la IMC, cât și de la Ministerul Sănătății a sumei de 400.000 lei. Ne vom adresa instanței ierarhic superioare, adică la Curtea Supremă de Justiție și vom lupta ca să fie acordate despăgubiri echitabile. 400.000 lei e un rezultat mai bun în comparație cu 80.000, dar nu asta e suma pe care și-au dorit-o reclamații pentru despăgubirea suferinței prin care au trecut. În recurs o să cerem să fie admisă suma de 3 milioane de lei”, spune Ciupercă.

Am încercat să aflăm poziția Ministerului Sănătății și a Institutul Mamei și Copilului, dar până la ora actuală nu am primit niciun răspuns.

„Pas cu pas, încercăm să spargem gheața în acest domeniu. Sperăm că prin exemplul familiilor care luptă să încurajăm oamenii care au avut de suferit în urma acțiunilor sau inacțiunilor medicilor, să se adreseze în instanța de judecată ca să-și apere drepturile”, a conchis avocatul.

Vom preciza că Sorin Diță a decedat la vârsta de 13 ani, în 2012, când medicul de familie i-a recomandat mamei băiatului să-l ducă la o operație de extirpare a amigdalelor. La scurt timp după operație copilul a murit, acestuia fiindu-i administrată o supradoză de anestezie. Intervenția a avut loc la Spitalul „Emilian Coțaga”, care este acum parte a Institutului Mamei și Copilului, instituție ce se află în subordinea Ministerului Sănătății. Pe atunci, cazul a generat o alertă maximă, iar sub presiunea presei ex-ministrul Andrei Usatîi a ordonat ca de pe piață să fie retras anestezicul care i-a fost administrat. Detalii, vezi aici.

În luna mai 2012, Ministerul Sănătății a fost acționat în judecată, avocatul parlamentar Tamara Plămădeală fiind cea care a inițiat acțiunea. La cinci ani, de la inițierea cazului, Curtea de Apel Chișinău, în cele din urmă, a dat câștig de cauză familiei.

Vom adăuga că prima instanță a pronunțat, în luna ianuarie a anului trecut, o hotărâre parțială în favoarea familiei, părinților fiindu-le acordate despăgubiri morale în sumă de 80 de mii de lei și 1.000 de lei pentru cheltuieli de judecată. Atât. Nici familia Diță, nici Ministerul Sănătății nu au fost de acord cu această decizie.

Hotărârea Curții de Apel este definitivă și executorie, dar Ministerul Sănătății o poate ataca la Curtea Supremă de Justiție în termen de două luni din ziua pronunțării ei.

 

█  Articole relaționate:

Cereri trase la indigo. Ministerul Sănătății îi acuză de părtinire, în multiple dosare, pe judecătorii Curții de Apel Chișinău. Acum și în litigiul cu Institutul Oncologic

CAMPANIE//Ministerul Sănătății a inclus malpraxisul în lege. Documentul conține greșeli de conținut chiar la stabilirea noțiunilor 

Doctorii nu sunt obligați să lucreze cu mâinile goale 

Complici și victime. De ce doctorii din Moldova acceptă lipsa condițiilor din spitale