Autor: Sorina Bujarov

În Moldova, fiecare al doilea bărbat fumează zilnic, în medie, câte 29 de țigări, iar mai mult de 11 la sută dintre femei sunt și ele dependente de acest viciu. Experții explică că acest lucru se datorează faptului că actuala lege privind controlul tutunului nu protejează populația Moldovei de șiretlicurile industriei tutunului, menite să ademenească cât mai mulți clienți. Legea nu permite promovarea produselor din tutun la televizor, radio, în presa scrisă, online sau cinema, însă, în același timp, permite producătorilor de țigări să își promoveze liber produsele în magazine, centre comerciale, cluburi, inclusiv acolo unde copiii și adolescenții au acces. Mai grav este că în Moldova strategiile de marketing ale industriei tutunului devin din ce în ce mai îndrăznețe, astfel că și numărul fumătorilor este în continuă creștere.

În această lună industria tutunului a găsit o metodă inedită de a-și promova produsele din tutun. Folosesc Mărțișorul pentru publicitate la țigări. Cel puțin așa se practică într-un magazin din Chișinău de pe str. Bănulescu-Bodoni, intersecție cu str. Columna. La intrarea în magazin, primul lucru care îți atrage atenția este cutia mare de sticlă în care se află un Mărțișor enorm, iar în mijloc un pachet de țigări. Frumos ornamentată, cutia este amplasată exact pe masa vânzătoarei, fiind utilizată drept suport pentru bani. Astfel, producătorii de tutun încearcă să promoveze și ieftinirea țigărilor. Pe pachetul este scris cu cifre mari prețul țigărilor.

 Țigările s-au ieftinit cu aproximativ 30%. Responsabilii de la sănătatea publică spun că e treaba Ministerului Finanțelor să se sesizeze 

Experții în sănătate spun că asemenea de metode s-au dovedit a fi eficiente în atragerea noilor clienți. O demonstrează nenumărate studii internaționale realizate pe această temă.

În Anglia, de exemplu, a fost realizat un studiu care relevă faptul că amplasarea vizibilă şi atractivă în centrele comerciale a articolelor din tutun şi a imaginilor mărcilor producătorilor de tutun, în special în magazinele mici, creşte probabilitatea iniţierii fumatului. Potrivit unui alt studiu efectuat în Norvegia, majoritatea tinerilor fumători au spus că expunerea în vitrine a pachetelor de țigări a fost factorul care i-a determinat să înceapă fumatul. O altă cercetare scoate în evidență faptul că și fumătorii adulți sunt influențați de expunerea vizibilă şi atractivă a produselor din tutun. Prin acest lucru, adulții fumători sunt motivați să continue experiența fumatului, arată cu studiu realizat în Noua Zeelandă. În concluzie, studiile efectuate în Statele Unite au demonstrat că obligativitatea de a amplasa articolele de tutun într-un loc mai puțin vizibil ar reduce cu 83% expunerea adolescenţilor la reclama pentru tutun.

Specialiștii în sănătate mai spun că panourile cu țigări decorate frumos sunt elemente destul de atractive atât pentru adulții nefumători, cât și pentru adolescenți. Astfel, acestea îi tentează să tragă un fum de țigară, ceea ce pe unii îi împiedică să renunțe la fumat, iar pe alții îi inițiază în acest viciu.

„Din moment ce o persoană care vrea să lase fumatul vede peste tot țigări, imagini cu țigări, fumători, acesteia îi vine foarte greu să se lase de fumat, chiar dacă vrea foarte mult. Deși s-ar părea că astfel de elemente sunt inofensive, ele influențează foarte mult subconștientul oamenilor”, a explicat anterior pentru Sănătate INFO psihologul Irina Novac.

 FOTOREPORTAJ: Încep să fumeze din curiozitate sau de plictiseală. Elevii liceelor din capitală povestesc depre experiența de fumător și despre ce i-ar ajuta să renunțe la acest viciu 

Cea mai recentă ieftinire a țigărilor în Moldova este promovată intens prin afișarea cu cifre mari a prețului mai mic la articolele din tutun. La chioșcuri, de exemplu, costul pachetelor de țigări este indicat cu cifre mari de culoare roșie sau albastră. De asemenea, pachetele de țigări sunt scose în evidență pe un panou, ornamentat cu luminițe albastre. Potrivit specialiștilor, aceste lucruri, de asemenea influențează fumătorii și potențialii consumatori. „Panourile iluminate colorat sunt și ele menite să atragă fumători. Luminițele jucăușe, culorile reci, care înseamnă masculinitate, te duc cu gândul la nopți distractive, tinerețe, veselie, nebunie, iar oamenii cred că aceste senzații le vor simți prin intermediul fumatului”, a mai explicat psihologul Irina Novac.

Studiile internaționale, publicate pe tabaccofreecenter.org, arată că majoritatea fumătorilor care încearcă să renunţe la țigări, încep din nou să fumeze în timpul săptămânii. Imaginile cu tutun, utilizate deplin de specialiștii în marketing, trezesc o dorinţă acută de a fuma şi duc la consumul repetat de tutun. Un studiu efectuat de industria tutunului a constatat că majoritatea celor care renunţă la fumat au fost, în special, tineri. Astfel, diverse companii de tutun se orientează anume spre tineri ca potenţiali “clienţii pe viaţă”, încercând să-i seducă și pe ex-fumători pentru a începe din nou să fumeze.

Datele Biroului Național de Statistică arată că fiecare al doilea moldovean începe să fumeze până la vârsta de 19 ani. Statisticile mai arată că fiecare al optulea adolescent, care are 15 ani, fumează zilnic. Alte 3% dintre tinerii de această vârstă gustă ocazional din plăcerea amăgitoare, iar cei de la sate încep să fumeze mai devreme decât tinerii din orașe.  

 

 Articole relaționate:

Efectul legislației antifumat asupra sănătății perinatale și a copilului 

De ce fumătorii nu pot renunța la țigări și de ce tinerii încep să fumeze. În Moldova, actuala legislație antitutun încurajează fumatul 

În Moldova, producătorii de tutun își promovează produsele prin intermediul domnițelor îmbrăcate provocator. Juriștii consideră că actuala legislație, de fapt, promovează fumatul, decât îl previne