Redactor: Elena Cioina

Nivelul de rezistență la antibiotice într-o țară nu are vreo legătură cu bogăția acesteia, ci cu gradul de corupție, relevă un nou studiu realizat de cercetătorii australieni. Iată care sunt explicațiile acestora.

Corelația: Rezistența la antibiotice într-o țară poate fi legată de nivelul de corupție al acesteia. Este concluzia unui studiu realizat în 28 de state europene de  savanții australieni și publicat în revista Plos One. Cercetarea a fost efectuată în perioada 1998-2010. „Nu există îndoieli: nivelurile de corupție ridicate sunt asociate cu niveluri ridicate de rezistenţă la antibiotice”, a declarat profesorul Peter Collignon de la Universitatea Națională Australiană, autorul principal al studiului. „Este o concluzie care a surprins marea majoritate a medicilor și cercetătorilor din domeniul medical”, a adăugat profesorul, citat de sciencesetavenir.fr.

Cum se măsoară nivelul de corupție

Problema rezistenței oamenilor la antibiotice este o prioritate la nivel mondial: în prezent, acest fenomen este responsabil de decesul a 700 de mii de pacienţi anual în toată lumea, dintre care 50 de mii în Europa și Statele Unite. În aprilie 2014, Organizația Mondială a Sănătății a publicat un raport destul de îngrijorător privind rezistența la antibiotice care, în opinia oficialilor, ar putea fi devastatoare. Ea ar putea cauza „10 milioane de morți anual în toată lumea, până în 2050, provocând o erodare a PIB mondial de la 2% la 3,5%”, a anunțat în decembrie 2014 o comisie de experți convocați de către Guvernul britanic.

█ Un pacient a murit și alți câțiva au dezvoltat reacții adverse grave, după ce medicii le-au administrat medicamente folosite pentru instruire 

MĂSURILE. În acest studiu, cercetătorii au fost interesați de 7 clase de bacterii care stau la baza rezistenței la antibiotice. Printre acestea suntStreptococcus pneumonia, rezistent la penicilină și Staphylococcus aureus, rezistent la meticilină. Pentru a analiza gradul de corupție în fiecare țară, cercetătorii s-au bazat pe indicele de guvernare. Definit de către Political Risk Services Group, o organizație internațională, și bazat pe avizul mai multor experți, acest indice reprezintă calitatea de control a corupției într-o țară sau alta. Acest indice este stabilit de la valoarea 0 la 6. Cele mai înainte valori sunt 5 și 6 și ele reprezintă un nivel înalt de control al corupției în țară. La polul opus, valorile cele mai scăzute sunt 0-1 și ele reprezintă un nivel scăzut de control al corupției (vedeți graficul de mai jos).

GRAFIC. Conform graficului de mai sus, nivelul de rezistență la antibiotice variază de la valoarea minimă 0 pentru Suedia la una maximă de 39% pentru Grecia. Astfel, acest studiu arată că gradul de utilizare a antibioticelor variază și el considerabil: de la minimum 10 DDD (doza zilnică definită) pentru Țările de Jos (în 2004) la maxim 45 DDD pe zi la 1 mie de locuitori din Grecia (în 2007). Sau, potrivit cercetării, Grecia este țara unde cheltuielile de sănătate sunt mult mai mari în comparație cu PIB, în timp ce Luxemburgul înregistrează un nivel de cheltuieli pentru sănătate mult mai scăzut.

Rezistența la antibiotice este mult mai înaltă în sectorul medical privat

TRANSPARENȚA. „În general, țările cu un nivel de corupție înalt efectuează controale mai puţin eficiente și transparente în sectoarele în care sunt utilizate antibioticele și acolo unde bacteriile rezistente la antibiotice se răspândesc în apă sau în alimente”, a declarat Sanjaya Senanayake, una dintre co-autorii studiului. Ea adăugat că: „În țările unde nivelul de corupție este înalt, utilizarea antibioticelor poate fi subestimată în statisticile oficiale. Îmbunătăţirea indicelui de guvernare și lupta cu corupția ar putea diminua gradul de rezistenţa la antibiotice al oamenilor”.

█  A fost inventat un nou antibiotic, eficient în cazul bacteriilor care au dezvoltat rezistență la medicamente 

Mai mult, conform acestui studiu, niveluri de rezistenţă la antibiotice mai mari au fost înregistrate în cazul pacienţilor care s-au tratat în sectorul privat. „Se întâmplă astfel, probabil, deoarece clinicile din sectorul privat sunt supuse la mai puține controale privind stocurile și tipurile de antibiotice utilizate”, presupune Sanjaya Senanayake. „ O prescriere mai adecvată și o mai bună gestionare a stocurilor de antibiotice ar duce la un nivel mai scăzut de rezistență a oamenilor la antibiotice", a conchis cercetătoarea.

 

 Articole relaționate: 

Consumul pastilelor efervescente crește riscul de atac de cord, hipertensiune arterială și chiar deces 

Cinci teste și metode de tratament pentru dureri de cap ce ar trebui evitate

Cum poți obține beneficii maxime din analgezice, fără efecte secundare 

Unele antibiotice pot crește riscul de a avea cancer de colon