Autor: Sorina Bujarov

Să mănânci sănătos e la modă. În ultima perioadă tot mai mulți moldoveni renunță la mâncărurile grase, la carne, pește sau chiar lactate, în încercarea de a duce un mod de viață sănătos. Multora le reușește, unii deja de ani buni se alimentează doar cu produse vegetale. Aceștia mărturisesc că nu este deloc greu și că un astfel de regim alimentar are o mulțime de beneficii, începând de la o figură de invidiat și până la o sănătate de „fier”. Noi am discutat cu unii vegetarieni, care ne-au mărturisit ce îi motivează să-și schimbe total modul de viață și cum se simt după ani buni în care au stat departe de carne.

Rodica are 28 de ani, iar în ultimii cinci ani s-a alimentat exclusiv cu vegetale.  A renunțat la carne nu din cauză că ar fi avut probleme de sănătate, ci pentru că își dorea să le evite. „Într-o zi mi-am zis că o să renunț la carne, lactate și o să consum doar legume și fructe. Mă simțeam bine, însă citisem mult despre beneficiile unui astfel de regim alimentar și m-am hotărât. Nu mi-a fost greu să renunț la carne, mai complicat a fost cu lactatele. Abia după un an în care nu am mai mâncat carne am reușit totuși să renunț și la produsele din lapte”, mărturisește Rodica Dumbrăvean, care mai spune că alimentele pe care le consumă o ajută să se simtă foarte energică și sănătoasă. „În ultimii doi nu am avut nici măcar gripă”, a adăugat tânăra.

Despre beneficiile unui regim alimentar bazat doar pe fructe și legume Rodica s-a convins atunci când a trecut mai multe teste medicale, înainte și la un an după ce a urmat acest regim. Asta la insistența mamei sale care este medic. „Ea era sceptică când i-am zis că vreau să mă fac vegetariană. După ce am făcut testele medicale s-a convis și singură că totuși e bine să mănânci vegetale. Desigur că și carnea și lactatele conțin elemenete necesare pentru organism, eu însă am învățat să diversific alimentele, în așa fel încât să nu privez organismul de fier, pe care de obicei îl asimilam din carne și nici de calciu, pe care-l găsim în lactate”, a mai adăugat tânăra. S-a informat singură și a învățat pe de rost ce conține fiecare legumă, fruct și plantă în parte, astfel încât să-și asigure organismul cu întreaga gamă de vitamine și minerale de care are nevoie.

█ CAMPANIE// Moldoveanul care „vinde” sănătate la cutie 

„Unii spun că este greu să fii vegetarian în Moldova, mie însă mi-e foarte ușor. Desigur că iarna e mai complicat să găsesc toate produsele necesare, pe la țărani, de unde obișnuiesc să cumpăr, însă mă descurc. Am învățat să cresc singură vlăstari și semințe germinate. Cine înțelege cât de importantă este sănătatea va renunța ușor la alimentele care  îmbolnăvesc”, a mai adăugat Rodica, care este vegan de patru ani.  

Potrivit specialiștilor, principalele beneficii ale dietei vegetariene sunt – multă energie, mai puțin colesterol care ajută sistemul cardiovascular, reducând inclusiv riscul de accident vascular cerebral. Un alt beneficiu a acestui regim alimentar este menținerea tensiunii arteriale în limite normale, scade șansele de dezvoltarea a cancerului, dar menține sănătos și tractul gastrointestinal, datorită concentrației mari de fibre în alimentație. Consumul ridicat de fibre contribuie și la prevenirea îngrășării, prin absorbția mai redusă a grăsimilor și carbohidraților.

Niciodată nu e târziu pentru a începe un mod de viață sănătos. O demonstrează și Vlada, care are 42 de ani. Aceasta a început să fie vegetariană acum un an și jumătate. Nu la indicația medicilor, dar la cerința organismului.

„Eu sunt obișnuită să-mi ascult corpul și acum un an jumătate am simțit că nu mai vreau să mănânc carne. Așa că nu a fost greu să renunț. Nu mi-am pus în gând să devin vegetariană, pur și simplu nu mai vroiam să mai mănânc carne. Cred că am fost influențată de modul de viață pe care îl am – fac sport, medicații, yoga, activități care presupun și o alimentație sănătoasă”, a mărturisit Vlada.

 CAMPANIE// Vlăstarii și germenii – un nou trend în alimentația sănătoasă a moldovenilor. Ce beneficii au și ce afecțiuni poate preveni fiecare plantă 

Dacă majoritatea celor de vârsta ei suferă de hipertensiune, diabet sau alte maladii cronice, Vlada se simte la 40 ca și la 30 de ani. Asta pentru că pe lângă vegetale în alimentația sa se regăsesc și vlăstari și semințe îngerminate – alimente care conțin un aport important de vitamine și minerale.

„Chiar dacă gătesc și bucate cu carne, pentru familia mea, îmi este ușor să respect regimul. Dacă o să simt nevoia să mănânc carne, o voi face, dar deocamdată nu vreau. Am o sumedenie de rețete care mă ajută să nu mă plictisesc de unul și același produs. Starea de bine recompensează tot. Beau și sucuri din plante, care sunt foarte sățioase”.

Deși majoritatea celor care urmează un regim alimentar fără carne spun că se simt mai bine datorită alimentelor vegetale, medicii atenționează că totuși această dietă presupune și riscuri. Printre acestea se numără reducerea nivelului hormonilor de stres versus dereglări la nivel neuronal, deficite de aminoacizi esențiali și predispoziție la depresie. De aceea, medicii recomandă consultul unor specialiști înainte de a începe o dietă vegetariană.

„Beneficiile, dar și contraindicațiile diferă în funcție de persoană. Copiilor, adolescenților nu li se recomandă astfel de diete pentru că ei încă cresc. Organismul lor are nevoie și de fierul din carne, dar și de calciul, omega 3, și fosforul din pește și lactate. De asemenea, femeile care vor să rămână însărcinate, cegravidele, dar și cele care alăptează nu trebuie să urmeze astfel de regim alimentar”, a atenționat nutriționistul Luminița Suveică, care a mai precizat că, în cazul copiilor sau gravidelor, o astfel de dietă poate genera anemie, osteoporoză sau probleme la ficat.

  CAMPANIE// Moda germenilor și vlăstarilor ia amploare printre moldoveni. Sănătate INFO îți spune de ce e bine să-i mănânci 

„Înainte de a începe un astfel de regim este bine de consultat medicul, de făcut analiza generală a sângelui, pentru a vedea dacă regimul alimentar va aduce beneficii sau mai mult va afecta. La general vorbind, dieata are multe beneficii pentru adulți și bătrâni, le menține tensiunea, greutatea și solesterolul sub control, evitând astfel multe boli grave”, a precizat spre final Luminița Suveică.

Vegetarianismul este o dietă ce exclude toate produsele animale, printre care mezelurile, peștele, stridiile, crustaceele și alte produse obținute prin măcel. Există  mai multe variante de dietă, unele exclud ouăle și alte produse obținute de la animale, precum lactatele, icrele și mierea, pe când veganismul exclude tot ce ține de produse animale. 

 

█ Articole relaționate: 

CAMPANIE//Carnea și ouăle ecologice produse în Moldova îmbunătățesc imunitatea și te scapă de chelie 

CAMPANIE//Cum puteți scăpa de paraziți fără ajutorul medicamentelor