Autor: Elena Cioina
Partajarea instituțiilor statului și funcțiilor acestora de către noua Alianță de guvernare dă peste cap multe dintre planurile oficialilor care au acceptat fotolii de stat în perioada Guvernului Gaburici. Unii miniștri în exercițiu și miniștri adjuncți, se pare, că sunt acum la cheremul liderilor celor trei partide din AIE III, care decid pe cine și unde repartizează.
Cel puțin așa se întâmplă la Sănătate, unde directorul general al Companiei Naționale de Asigurări în Medicină Mircea Buga s-a lăsat convins în februarie să preia conducerea Ministerului Sănătății, iar acum este propus pentru funcția de ministru al Muncii, Protecției Sociale și Familiei. Asta chiar dacă, potrivit unei hotărâri de Guvern, Mircea Buga ar trebui să revină automat la șefia CNAM, având în vedere că mandatul de ministru expiră în momentul în care Guvernul nou depune jurământul. Acum interimatul funcției este asigurat de către Vasile Pascal.
Tot așa se întâmplă și cu miniștrii adjuncți. De exemplu, Andrei Uncuța, conform unei hotărâri de Guvern asemănătoare, ar trebui să se întoarcă director la Institutul de Neurologie și Neurochirurgie, unde s-a aflat până la numire și unde l-a lăsat interimar pe colegul său, neurochirurgul Grigore Zapuhlîh.
Într-o declarație anterioară pentru Sănătate INFO, Uncuța nu a explicat motivele exacte pentru care își dorește să dețină cele două funcții concomitent, însă a spus că decizia nu are nicio legătură cu presupunerile de durabilitate scurtă a Guvernului Gaburici. Și ministrul Mircea Buga se arăta convins că acel Executiv va rezista până la capătul mandatului.
Legea privind statutul persoanelor cu demnitate publică stipulează la articolul 18 că un contract de la locul de muncă precedent poate fi suspendat. Documentul prevede la alineatul 3 că suspendarea trebuie făcută „în condițiile legii”, fără să fie clar la ce norme legale se face referire.
Șeful Direcției Juridice de la Cancelaria de Stat, Tudor Știrbu a declarat pentru Sănătate INFO că nu știe dacă cei doi vor reveni în funcțiile vechi, pentru că nu le cunoaște dorințele. „Lor li s-a garantat, dar mai departe trebuie să știm condiții concrete. Lor li s-a suspendat contractul, dar trebuie să știm mai departe care este dorința omului, situația, vrea sau nu să se întoarcă, dar din punct de vedere legal ei au dreptul să o facă. Lor însă nu le-a expirat mandatul. Va depune jurământul noul Guvern și atunci ei vor decide. De ce nu așteptăm încă o zi, de ce trebuie să anticipăm?”
Nici Mircea Buga și nici Andrei Uncuța nu au răspuns la telefon să ne spună ce vor accepta până la urmă.
După partajarea instituțiilor statului de către AIE III, Ministerul Sănătății i-a revenit Partidului Democrat, deși preț de aproape șase ani s-a aflat la Partidul Liberal Democrat. Și invers Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei, aflat până acum sub aripa PD-ului, a trecut acum la PLDM. Formațiunile s-au înțeles totodată să facă rocadă de miniștri și au împărțit chiar și cele mai importante agenții. Astfel, PD-ului urmează să-i revină CNAM și Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, iar PLDM-ului – Casa Națională de Asigurări Sociale.
█ Bugete prin care șuieră vântul. Spitalele nu vor mai primi banii promiși de la CNAM
Tot într-o declarație recentă, deputatul democrat, Valentina Stratan afirma că odată cu schimbarea ministrului la Sănătate, cu certitudine va fi schimbat și directorul CNAM, pentru că altfel nu are cum să fie.
Totuși vom preciza că CNAM este o instituție autonomă, iar directorii sunt aleși prin concurs organizat de Cancelaria de Stat. Fondatorul INN este Ministerul Sănătății, prin urmare nu se știe ce hotărâre va lua noul ministru democrat în privința directorului.
Experții în sănătate sunt convinși însă că la modul practic, chiar dacă legal majoritatea funcțiilor se capătă prin concurs, în realitate lucrurile stau altfel. Partidele fac tot posibilul să-și aducă în funcții de conducere oamenii lor.
Ștefan Gațcan, director Institutul Mamei și Copilului este ferm convins însă că niciun director de spital nu va fi schimbat din funcție pe criterii politice. „Asta e cea mai mare greșeală. Nu cred că vor face acest lucru. Eu, de exemplu, nu am fost ales după criterii politice. Am fost ales prin concurs foarte cinstit și foarte corect și majoritatea directorilor așa au fost aleși. Nu are sens. Dacă se dorește binele în țara asta trebuie să punem în prim plan profesionalismul. Dacă vor face așa, vor fugi toți peste hotare. Cred că vor rămâne toți în funcție până la următorul concurs. Eu nu sunt membru de partid și nici nu am susținerea PD-ului. Am susținerea pacientului și profesionalismului meu”, a precizat Ștefan Gațcan.
Amintim că noul Guvern urmează fie prezentat mâine în ședința în plen a Parlamentului. Candidatul PLDM la funcția de premier, Valeriu Streleț își va prezenta echipa și programul de guvernare. Tot mâine Legislativul ar trebui să-i dea acestuia vot de încredere sau de neîncredere.
█ Articole relaționate:
Începe „albăstrirea” sistemului. Sănătatea, politizată până la conflict cu legea