Autor: Sorina Bujarov

Ministrul Sănătății Ruxanda Glavan a recunoscut, indirect, că ar vrea să-l demită pe Ștefan Gațcan din funcția de manager al Institutului Mamei și Copilului. Declarațiile au fost făcute imediat după ședința de astăzi a Guvernului, când Glavan a ieșit în fața presei pentru a vorbi despre situația de la Institutul Mamei și Copilului, dar și despre ultimele demiteri făcute de minister. După întrebările jurnaliștilor însă ministrul s-a cam încurcat în declarații.

La o zi după ce a fost publicată nota informativă cu privire la situația medico-sanitară de la Institutul Mamei și Copilului, Ruxanda Glavan vine cu o reacție. Deși nu o spune direct, aceasta admite faptul că ar vrea să-l demită pe Ștefan Gațcan, doar că nu poate face acest lucru acum. Fiind întrebată de jurnaliști de ce nu îl concediază pe Gațcan din moment ce s-ar fi demonstrat că nu este un manager bun, Glavan a răspuns în felul următor. 

„El este în concediu de boală. O persoană nu poate fi demisă atunci când este în concediu de boală și nu poate fi aplicat ordinul de mustrare pentru cea de a treia sancțiune, atât timp cât nu s-a prezentat pentru a oferi explicațiile scrise”, a afirmat Ruxanda Glavan.

   Directorul Institutului Mamei și Copilului dă replică ministrului Sănătății. „Comisia nu a găsit încălcări grave, iar eu nu mă țin de funcție” 

Ulterior aceasta a declarat – „Dacă era intenția de a-l demite pe Ștefan Gațcan, acest lucru putea fi făcut la data de 17 octombrie, când i-a fost aplicată a doua sancțiune disciplinară”, asta deși anterior, în aceeași conferință de presă Glavan a afirmat că este nevoie de o a treia mustrare pentru ca managerul Institutului Mamei și Copilului să poată fi demis. Sancțiune disciplinară sub formă de concediere se poate aplica doar în două cazuri:

  •  „încălcări repetate, pe parcursul unui an, a obligaţiilor de muncă, dacă anterior au fost aplicate sancţiuni disciplinare”
  • „prezentarea de către salariat angajatorului, la încheierea contractului individual de muncă, a unor documente false (…)”, lucru prevăzut în articolul 206 din Codul Muncii.

În cadrul aceleiași conferințe de presă Ruxanda Glavan a afirmat că, totuși, decizia de a-l concedia sau nu pe Ștefan Gațcan va fi luată după ce acesta va prezenta explicații scrise, cu privire la situația medico-financiară din instituția medicală pe care o coordonează. „Noi îl așteptăm pe domnul Gațcan să prezinte explicațiile scrise. A anunțat telefonic că este în concediu de boală, astăzi însă am fost informați că se află în Institut”, afirmat aceasta.

Am încercat să aflăm dacă Ștefan Gațcan se „ascunde” în spital pentru a nu primi cea de a treia mustrare. Ofițerul de presă de la IMC ne-a comunicat că acesta a fost astăzi la spital doar pentru câteva ore, pentru a transmite dreptul de semnătură și ștampilele vicedirectorului instituției medicale.

█   Războiul continuă. Gațcan spune că ministrul Sănătății vrea să-l demită din motive personale. „A pierdut un proces de judecată. A vrut să facă escrocherii”

„În curând angajații trebuie să-și primească salariile, așa că domnul Gațcan a fost la spital pentru a transmite dreptul de semnătură și ștampilele directorului care-l va înlocui cât el va sta în spital – doamnei Natalia Cojușneanu”, a precizat pentru Sănătate INFO Doru Dendiu.

Amintim că anterior Ștefan Gațcan a afirmat pentru Sănătate INFO că Ruxanda Glavan îi poartă pică din cauza unui proces de judecată pe care l-a pierdut acum câțiva ani, cand aceasta era implicată în business. Ministrul Sănătății însă a negat acuzațiile, afirmând că nu are niciun conflict cu Gațcan.

Precizăm că Ștefan Gațcan ocupă funcția de director al Institutului Mamei și Copilului din 2012 și își încheie mandatul în 2017. Acesta a respins în repetate rânduri acuzațiile precum că ar fi cheltuit ineficient banii instituției. Deși de mai mulți ani mămicile internate aici se plâng de condiții proaste și mizerie, Gațcan a declarat că banii primiți de instituție nu sunt suficienți pentru a moderniza toate secțiile întinse pe o suprafață de peste 50 de mii de metri pătrați. 

 

█  Articole relaționate:

O comisie a Ministerului Sănătății verifică banii Institutului Mamei și Copilului. Ruxanda Glavan s-a dus în vizită pe neprins de veste

Spitalul în care copiii sunt nevoiți să doarmă pe saltele îmbibate cu urină 

Gaură de 300 de milioane de lei în bugetul CNAM. Valeriu Streleț: „Nu panicați societatea”