Autor: Sorina Bujarov

În Moldova există cel puțin 200 de organizații neguvernamentale care au dreptul să presteze servicii medicale și sociale la domiciliu celor care au nevoie de ele, iar numărul lor e în creștere. Multe dintre acestea însă, deși sunt acreditate și primesc bani de la CNAM pentru vizita bolnavilor, își fac munca doar pe hârtie. Responsabilii instituției se plâng că nu pot să verifice dacă absolut toți bolnavii țintuiți la pat, pentru care CNAM plătește, beneficiază într-adevăr de aceste servicii. Pe de o altă parte, ONG-urile de profil spun că banii oferiți de Companie nu acoperă nici pe departe cheltuielile reale pentru aceste servicii. 

Anul trecut, numărul ONG-urilor care prestează servicii medicale la domiciliu s-a mărit cu 25 de organizații. Asta după ce a fost majorat tariful stabilit de CNAM per vizită la domiciliu. Această veste, susțin responsabilii de la CNAM, i-ar fi determinat pe mulți conducători de ONG-uri să se specializeze și în îngrijiri medicale la domiciliu, doar cu scopul de a obține câștiguri pe spatele bătrânilor bolnavi.

Șeful Direcţiei contractare şi relaţii cu prestatorii de la CNAM, Ghenadie Damașcan presupune că multe dintre activitățile acestor organizații există doar pe hârtie și că ele nu ar corespunde standardelor de calitate. Problema cea mare este însă că CNAM nu poate verifica dacă organizațiile specializate în prestarea serviciilor medicale la domiciliu își îndeplinesc sarcinile calitativ, astfel încât să poată delimita instituțiile care-și fac bine treaba, pentru a le finanța în volumul necesar, de cele care își îndeplinesc sarcinile doar pe hârtie și irosesc banii care, investiți cum trebuie, arputea salva zeci de persoane în etate.  

█  CAMPANIE//Când în Moldova medicina se face NU pentru bani: „Prezența mea în viața lor e ca aerul proaspăt” 

„Nu există nicio instituție și nicio subdiviziune care ar putea verifica cum sunt prestate serviciile la modul practic. Dacă au apărut documentele care specifică serviciile și standardele de calitate, trebuie să apară și o diviziune nouă de control, prin care noi să putem separa prestatorii care efectuează servicii conform actelor normative de cei care nu efectuează servicii calitative. Asta pentru a avea atitudini financiare diferite. Pe noi ne-ar interesa împărțirea pe nivele a prestatorilor”, a mai precizat Ghenadie Damașcan.

Problemele au fost expuse în cadrul unei conferințe internaționale organizată la Chișinău de către Organizația Neguvernamentală CASMED, Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familie, Ministerul Sănătății și Ambasada Cehiei la Chișinău. Specialiștii au pus în discuție probleme ce țin de metodele de reglementare, organizare și funcționare a sistemului național de îngrijiri comunitare a persoanelor vârstnice și au prezentat modele integrate de servicii medico-sociale primare.  

„Noi suntem gata să oferim bani conform contractului. Însă, oare toți prestatorii efectuează serviciile incluse în contract? Cred că nu. Dacă tragem linia putem spune că sunt servicii care sunt prestate doar prin dările de seamă, nu și în practică. Acest lucru trebuie luat în vizor. Nu trebuie să ne mulțumim să avem în față doar dările de seamă, cifrele, costul, dar și accesul practic al oamenilor la serviciile respective”, a precizat Ghenadie Damașcan în cadrul conferinței.

În 2014 prețul per vizită pentru serviciile medicale la domiciliu stabilite de CNAM a crescut de la 35 la 91 de lei și 44 de bani. Responsabilii spun că odată cu ele s-a majorat și numărul ONG-urilor care și-au asumat rolul de îngrijitori medicali la domiciliu. Chiar și așa, mulți dintre bătrânii care au nevoie de ele rămân pe dinafară, deși în acte totul e în regulă. Asta pentru că CNAM-ul nu verifică în totalitate calitatea acestor servicii, ci doar aleatoriu, prin controale planificate - atunci când se fac câteva apeluri telefonice sau vizite la domiciliu. Nici Consiliul Național de Evaluare și Acreditare în Sănătate nu face acest lucru. 

█  CAMPANIE//În Moldova există soluții pentru părinții rămași singuri. Oricine se află în străinătate sau vrea să plece le poate cere ajutorul 

„La inițierea procedurii de evaluare se verifică documentația, după care instituția își evaluează activitatea timp de 30 de zile, conform indicatorilor pe care-i primește. Apoi sunt create echipe de experți, care merg în aceste instituții încă o dată și fac evaluări pe teren timp de două-trei zile. Apoi se prelucrează informația și se ia decizia finală de acordare sau de refuz a acreditării”, explică Anatolie Prisăcaru, vicedirector la Consiliul Național de Evaluare și Acreditare în Sănătate.

Potrivit acestuia, organizațiile care vor să presteze servicii de asistență medicală la domiciliu sunt evaluate în baza mai multor criterii. Se verifică dacă acestea dețin certificat sanitar de la Centrul de Sănătate Publică, dacă dețin resurse financiare, nume și adresă juridică, etc. Sunt însă și cazuri când instituțiile nu întrunesc toate cerințele, dar sunt acreditate. Responsabilii explică acest lucru în felul următor.

„Instituția este acreditată atunci când întrunește mai mult de 90 la sută din aceste criterii și doar condiționat atunci când întrunește 75-90 la sută dintre condiții. În acest caz are la dispoziție jumătate de an pentru a rezolva problemele, după care din nou este verificată și, fie primește certificatul, fie nu este acreditată. Până acum nu au fost cazuri de neacreditare a ONG-urilor care prestează servicii medicale la domiciliu”, a ținut să precizeze Prisăcaru. El spune că în Moldova doar două organizații prestează servicii medicale la cel mai înalt nivel, CASMED fiind una dintre ele.

Și, în timp ce responsabilii de la CNAM spun că unele organizații nu prestează serviciile conform contractului, ONG-urile afirmă că, de fapt, banii oferiți de CNAM nu acoperă nici pe departe toate cheltuielile.

  CAMPANIE// Drame de Moldova - „prizonieri” în propriile case 

„Anual putem oferi servicii medicale persoanelor care au bilet de trimitere de la medicul de familie în volumul în care ni se dau bani de la Companie. Un bătrân poate beneficia anual de 38 de vizite la domiciliu sau cel mult 72, mai mult CNAM nu acoperă cheltuielile. Aceste vizite sunt repartizate pe o perioadă de jumătate de an, pe când bolnavii țintuiți la pat au nevoie de îngrijire nonstop. Când se termină banii de la CNAM intervin donatorii. O vizită la domiciliu contractată de către CNAM a fost calculată la 91 de lei 44 de bani. Ei consideră că acoperă 100% din cheltuieli, dar avem câțiva finanțatori din Elveția și Cehia care acoperă diferența de plată”, preciza anterior pentru Sănătate INFO Natalia Postolache, director CASMED.

În Republica Moldova sunt înregistrate 172 de ONG-uri care prestează servicii medicale la domiciliu.

Notă: CASMED este o organizație neguvernamentală, care oferă servicii socio-medicale la domiciliu și are scopul să reducă gradul de dependenţă a bâtrânilor imobilizați, care se confruntă cu probleme medicale și sociale. Crearea acestei asociații a fost condiţionată de nevoia de a îmbunătăți condițiile de viață ale bătrânilor din Moldova.

 

 La aceeași temă: 

CAMPANIE// Drame de Moldova - „prizonieri” în propriile case 

CAMPANIE//Natalia Postolachi, director CASMED: „A fost un caz care ne-a șocat. A trebuit să-i aducem unei bătrâne o cană, pentru că cea pe care o avea era spartă. Asta deși fiul era un om de afaceri” 

EDITORIAL//„Adoptă un bătrân”