Autor: Irina Papuc

Odată cu publicarea unui nou regulament care vizează activitatea spitalelor și cea a consiliilor de administrație, Ministerul Sănătății a publicat și lista celor care vor face parte din consiliile celor 18 spitale republicane.

Din fiecare consiliu fac parte cinci membri, câte un reprezentant de la Ministerul Sănătății, de la CNAM, de la Sindicate, un reprezentant al unei organizații non-guvernamentale și respectiv directorul instituției. De exemplu la Institutul de Medicină Urgentă cei cinci membri sunt Vasile Pascal, directorul CNAM, ministrul Sănătății, Ruxanda Glavan, Mihai Ciocanu, directorul instituției, Cornel Chiaburu, reprezentant al colectivului de muncă, iar din partea societății civile a fost aleasă Inga Pasecinic, reprezentanta unui ONG, aflat în relații „bune” cu instituțiile din sănătate. Pasecinic se mai regăsește pe lista consiliilor din încă trei instituții medicale – Institutul de Ftiziopneumologie „Chiril Draganiuc”, Spitalul Clinic Republican și Institutul Mamei și Copilului. Apropo, consiliul din această instituție este format din reprezentantul Ministerului, viceministrul Valentina Rotaru, Iurie Osoianu, vicedirector CNAM, Ștefan Gațcan și Victor Carevnea, reprezentantul colectivului medical.

La Centrul Republican de Diagnosticare Medicală consiliul este format din Nicolae Jelamschi, secretar de stat la Ministerul Sănătății, Andrei Testemițanu, Vasile Gusacinschi, reprezentantul CNAM, Ion Chiriac ar urma să reprezinte interesele colectivului, iar Andrei Chironda este desemnat din partea unui ONG în sănătate, fără să fie indicat care.

 Reguli noi în spitale, după mai multe scandaluri de corupție. Ministerul Sănătății vrea cenzori 

La Spitalul Clinic al Ministerului Sănătății cele mai importante probleme vor fi discutate și votate de către Gheorghe Țurcanu, viceministrul Sănătății, Vasile Pascal, vicedirectorul CNAM, Vasile Parasca, vicedirector acum, Grigore Gojan, reprezentant al colectivului de muncă și Petru Burcă, reprezentant din partea societății civile.

La Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească consiliul va fi reprezentat de către Ghenadie Damașcan, șef al Direcției contractare și relații cu prestatorii, Iurie Crasiuc, cel care reprezintă acum funcțiile directorului general, Liliana Croitoru și Viorica Roibu, reprezentant al unui ONG, fără să fie indicat care.

 „Încercările eșuate ale Ministerului Sănătății de a face reforme devin rușinoase” 

Amintim că după modificarea regulamentelor consiliul de administrație are următoarele atribuții:

  1. Examinarea și aprobarea planurilor de activitate a spitalelor
  2. Examinarea și aprobarea rapoartelor trimestriale și anuale
  3. Înaintarea propunerilor de soluționare a unor deficiențe identificate
  4. Examinează business-planul pregătit de managerul instituției
  5. Examinează și coordonează statele de personal, decid coeficienții de tarifare
  6. Aprobă planurile de achiziții

Acestea sunt în continuare limitate. Anterior, în cadrul unui studiu privind guvernanța spitalelor, experții din sănătate propuneau drept o soluție viabilă pentru gestionarea corectă a unei instituții acordarea mai multor drepturi consiliilor de administrație.  Din cauză că acestea nu pot gestiona cele mai importante aspecte, cum ar fi finanțarea, alegerea directorului instituției, aceste consilii sunt în realitate niște structuri defecte, care nu funcționează.

Mai mult, după noile modificări CNAM se află în continuare în conflict direct de interese, întrucât directorii, vicedirectorii și chiar responsabilii de încheierea contractelor cu instituțiile medicale evaluează, pe de o parte instituția și decid suma contractării, iar pe de altă parte, reprezintă interesele acestei instituții.

 

 Articole relaționate:

 Veriga slabă a spitalelor din Moldova – Consiliul de Administrație. Este mai mult un organ de conducere fals, arată un studiu 

De ce schimbări are nevoie sistemul spitalicesc din Moldova - directorii spitalelor trebuie numiți în funcție de consiliile de administrație 

Reforma spitalicească – la ce capitole Moldova bate pasul pe loc. „Ministerul Sănătății subordonează procesul decizional și face uz de atribuții improprii”