Autor: Sorina Bujarov

În Republica Moldova trăiesc peste jumătate de milion de bătrâni. Majoritatea dintre ei locuiesc la țară. Din păcate, mulți sunt singuri, iar pe lângă greutățile specifice vieții la sat, aceștia mai sunt nevoiți să facă față și problemelor de sănătate. Din păcate însă, Moldova investește în asistența medicală la domiciliu doar 10 lei pe an, pentru fiecare bătrân în parte.

Moldova îmbrătrânește continuu. Potrivit Biroului Național de Statistică, aproape 60% dintre vârstnici locuiesc în mediul rural. Datele mai arată că fiecare a treia persoană are între 60-64 de ani, iar aproape 14% - sunt persoane care au depăşit vîrsta de 80 ani. Dacă în alte state acest fenomen ar fi grăbit crearea și dezvoltarea serviciilor destinate populației în etate, în Moldova lucrurile stau mai mult pe loc. Asistența medicală la domiciliu de care au nevoie majoritatea bătrânilor din Moldova este acordată începând cu 2007. Specialiștii spun că de atunci și până acum suma alocată pentru acest serviciu a crescut de câteva ori. Din păcate însă, banii nu ajung să acopere cu servicii medicale la domiciliu toți bătrânii.

 CAMPANIE// Drame de Moldova - „prizonieri” în propriile case

Potrivit Companiei Naționale de Asigurări în Medicină, în 2013, pentru acest serviciu au fost oferite peste 4 milioane de lei. Suma a crescut în următorul an până la 5,3 milioane de lei, iar în 2015 – suma a crescut cu 600 de mii de lei, ajungând la 5,9 milioane de lei. Banii sunt oferiți atât organizațiilor neguvernamentale care prestează astfel de servicii, dar și instituțiilor de medicină primară din localități. Deși suma pare impunătoare, în realitate ea nu acoperă nici măcar jumătate din cheltuielile necesare pentru serviciu. Un simplu calcul arată că raportată la numărul total de bătrâni, CNAM oferă pentru fiecare vârstnic puțin peste 10 lei pentru îngrijirile medicale la domiciliu. Pentru comparație, costul unei vizite la domiciliu este 91 de lei și 40 de bani, ceea ce înseamnă că statul oferă 10% din suma oferită pentru o vizită.

 CAMPANIE// Povestea asistentei medicale care a „adoptat” 18 bolnavi de care îngrijește zilnic 

De altfel, CNAM contractează 172 de ONG-uri specializate în servicii medicale la domiciliu. Din cauza subfinanțării domeniului, acestea reușesc să îngrijească de un număr de bătrâni limitat. Și mai grav este că serviciile medicale pentru ei nu sunt oferite proporțional pe harta Moldovei, astfel că în unele regiuni bătrânii sunt lăsați să se descurce pe cont propriu. 

Notă: Acest material este realizat în cadrul campaniei „Adoptă un bătrân” susținută de CASMED, organizație neguvernamentală, care oferă servicii socio-medicale la domiciliu. Scopul organizației este să reducă gradul de dependenţă a bâtrânilor imobilizați, care se confruntă cu probleme medicale și sociale. Crearea acestei asociații a fost condiţionată de nevoia de a îmbunătăți condițiile de viață ale bătrânilor din Moldova.

 

█ Articole relaționate:

A cerut cartea de reclamații, dar medicii de la Urgență au chemat poliția. Directorul este convins că pacienta avea dereglări psihice, deși aceasta nu stă la evidența psihiatrilor 

Au luat în vizor Spitalul de Urgență. Avocații parlamentari s-au autosesizat în cazul femeii interogată de poliție, pentru că a cerut cartea de reclamații 

 EDITORIAL//„Adoptă un bătrân”