Autor: Irina Papuc

Anul 2015 poate fi numit pe bună dreptate anul dosarelor de corupție în Sănătate, care au decapitat sistemul la nivel înalt, dar și au dezorientat mii de doctori, care aveau nevoie de o speranță – că lucrurile se vor schimba spre bine. Așadar, de la rețineri și arestări în masă, până la deconspirări de scheme frauduloase, anul care se încheie va lăsa o amprentă pregnantă asupra celor implicați.

La 8 aprilie, dimineața, ofițerii CNA au descins în mai multe instituții medicale, fiind luate în vizor Spitalul Clinic Republican, Institutul de Medicină Urgentă, Institutul Oncologic, Institutul de Cardiologie, Centrul Republican de Diagnosticare Medicală, Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale. În aceeași zi au fost reținuți ex-ministrul Sănătății, Andrei Usatîi, alături de alți 15 oameni, responsabili din sistemul de sănătate, dar și de Achiziții. La început în dosar figurau 21 de persoane – toate bănuite de trucarea mai multor licitații, în urma cărora ar fi fost furați banii statului.

A doua zi CNA anunța și primele arestări - directorul Institutului de Cardiologie - Vitalie Moscalu, directorul Direcţiei logistică a Centrului Republican de Diagnostică Medicală - Constantin Avasîloae, directorul Spitalului de Urgență – Gheorghe Ciobanu și directorul Unității de Coordonare Implementare  şi Monitorizare a Proiectului de restructurare a sistemului sănătăţii – Victor Volovei. A urmat și arestul singurului om de afaceri implicat – Tudor Ceaicovschi,  deținător al mai multor firme importatoare de dispozitive medicale, care au câștigat majoritatea licitațiilor publice. Au urmat și alții.

  CNA: Domeniul Sănătății, cel mai corupt din Moldova 

După luni bune de interpelări, acceptări și refuzuri, dosarul în care figurează 30 de responsabili din Sănătate a ajuns pe masa judecătorilor pe 16 noiembrie. Suma prejudiciului a fost anunțată de 150.000.000 de lei. Mai mulți figuranți în dosar s-au declarat nevinovați, iar alții l-au asociat cu un dosar instrumentat la comandă politică, întrucât CNA s-ar afla sub control politic. Este, fără îndoială, cel mai răsunător dosar din sistemul medical de până acum.

Un alt dosar scandalos este cel legat de afacerea Ambulanțelor. Ministerul Sănătății s-a ocupat de organizarea unei licitații pentru cumpărarea a 32 de autovehicule pentru serviciul de Urgență. Mașinile, care nu sunt deloc potrivite pentru drumurile proaste din Moldova, au ajuns să coste și peste 80 de mii de euro bucata. CNA a deschis un dosar penal, anunțând că Ministerul Sănătății a schimbat intenționat caracteristicile tehnice, astfel încât câștigător să devină o firmă favorizată, în acte fiind inclusă chiar și denumirea firmei, ceea ce este o încălcare gravă a Legii Achizițiilor Publice. În urma acestei tranzacții bugetul public ar fi fost prejudiciat cu cel puțin 15.000.000 de lei.

Tot în acest an CNA s-a autosesizat în urma unei investigații apărute în presă, apoi a dispus urmărirea penală în cazul softului pentru medicina primară. De licitații s-a ocupat din nou Ministerul Sănătății. Este vorba despre SIA AMP, care este, de fapt, o versiune îmbunătățită a unui soft mai vechi - Medex - creat cu fonduri europene. În urma organizării acestei licitații, s-au furat din bani publici cel puțin 19 milioane de lei. Deși urmărirea penală a fost declanșată încă la începutul acestui an, ofițerii CNA au refuzat în repetate rânduri să ofere orice detalii referitor la acest dosar, care este încă în derulare.  De curând, Consiliul Național de Integritate a anunțat că Procuratura Anticorupție refuză să-l ancheteze pe Alexandru Roșioru, funcționarul responsabil de Serviciul E-Transformare de la Ministerul Sănătății, deși acesta nu a putut să justifice veniturile sale de peste un milion de lei, deși avea un salariu modest.

O altă licitație care s-a finalizat cu prejudicii însemnate a ajuns în vizorul Procuraturii Generale în luna iunie a acestui an. Actorul principal este din nou – Ministerul Sănătății, care s-ar fi ocupat de tender, alături de Centrul Național de Medicină Legală. Procurorii au anunțat că a fost dispusă declanșarea unei urmăriri penale, pentru depășirea atribuțiilor de serviciu, fiind cercetați responsabili din Ministerul Sănătății, în cazul procurării unui utilaj de expertiză genetică. Tehnica a fost cumpărată cu bani publici de la un agent economic care ar fi propus o sumă de trei ori mai mare decât restul participanților la licitație. Mai grav este că utilajul nici nu poate fi folosit, întrucât era nevoie de construcția unui laborator care să întrunească condiții speciale. Acest lucru nu s-a făcut. Urmărirea penală este în derulare.

  CNI: Zeci de responsabili din Sănătate, cu averea ascunsă sau au admis conflict de interese 

Deși nu vorbim despre un dosar intentat în acest an, este necesar să trecem în retrospectiva noastră și dosarul gajării parterului Spitalului Clinic Republican, în cadrul unui PPP. În vizorul CNA a fost din nou ex-ministrul Sănătății, Andrei Usatîi. Este important de menționat că în sfârșit după doi ani, dosarul a ajuns pe masa judecătorilor în luna septembrie a acestui an. Ex-ministrul Sănătății a ajuns în vizorul CNA după ce a permis, printr-o scrisoare, ca 500 de metri din cadrul Spitalului Clinic Republican să fie gajați la o bancă. Spațiul urma să fie garanția unui agent economic privat că va întoarce banii împrumutați pentru procurarea unor echipamente pentru servicii de înaltă performanță, care costau 16 milioane de euro. Acestea urmau să fie procurate în cadrul unui parteneriat public-privat încheiat cu Ministerul Sănătății. Contractul încheiat între bancă și agentul economic privat prevedea însă că banca poate intra în posesia spațiului ipotecat, dacă instituția va intra în proces de reorganizare. Acest lucru s-a și întâmplat peste două zile când Andrei Usatîi a semnat un ordin de reorganizare a Spitalului Clinic Republican. La 25 septembrie a avut loc prima ședință de judecată.

Nu doar ministrul și directorii de spitale au ajuns în vizorul autorităților Anticorupție în acest an. O funcționară de la Ministerul Sănătății va trebuie să convingă judecătorii că este nevinovată, deși în cadrul unei urmăriri penale au fost aduse probe care ar demonstra că și-ar fi ascuns averile. Vorbim despre fosta şefă a Secţiei investiţii şi administrarea proprietăţii publice,  Silvia Volosatîi. Procurorii anticorupție spun că Silvia Volosatîi nu a declarat 13 imobile și 13 conturi bancare care-i aparțin ei, dar și soțului ei. Conform actului de învinuire, Volosatîi a comis ilegalitatea în 2012 și 2013, când nu a indicat în declaraţiile sale de venituri bunuri care valorează sume colosale. Dosarul a fost trimis în judecată acum o lună. Volosatîi însă continuă să activeze într-o instituție publică – Apele Moldovei.

Acestea sunt cele mai răsunătoare dosare din Sănătate din acest an. Un raport al CNA dezvăluie însă că numărul dosarelor intentate în acest an este mult mai mare – 52 în primele 11 luni. Astfel, autoritățile reconfirmă o realitate dură – Sănătatea este cel mai corupt sistem din Republica Moldova.

 

 Articole relaționate:

 Veriga slabă a spitalelor din Moldova – Consiliul de Administrație. Este mai mult un organ de conducere fals, arată un studiu 

De ce schimbări are nevoie sistemul spitalicesc din Moldova - directorii spitalelor trebuie numiți în funcție de consiliile de administrație 

Reforma spitalicească – la ce capitole Moldova bate pasul pe loc. „Ministerul Sănătății subordonează procesul decizional și face uz de atribuții