Autor: Parascovia Sula

Moldovenii devin tot mai interesați de alimentația eco. Deoarece cererea pentru alimentele ecologice este în creștere, tot mai multe magazine din țară au început să amenajeze rafturi special destinate pentru aceste produse. În același timp a crescut și numărul producătorilor locali care oferă alimente ecologice de înaltă calitate, astfel că moldovenii au la îndemână tot mai mult de ce e nevoie pentru a putea duce un mod sănătos de viață.

Vlada Gurduza se numără printre moldovenii care deja de o perioadă bună de timp a renunțat la alimentele îmbâcsite cu E-uri. Este mămica unei fetițe de patru ani. Imediat ce a aflat că va aduce pe lume un copil, a făcut mai multe schimbări în modul ei de viață, în special în alimentație. Acum ea optează mai mult pentru produse ecologice, pentru a-și proteja copilul de alergii și intoxicații alimentare, care ar putea fi provocate de „chimia” din alimente.

„Mă strădui să cumpăr alimente eco, deoarece știu că influențează pozitiv asupra  sănătății și dezvoltării copilului. Alimentele le cumpăr fie din magazine specializate, fie de la piață, unde vând oamenii simpli de la țară. Deseori apelăm la ajutorul bunicii de la sudul Moldovei, care crește legume, păsări și animale, fără a apela la ajutorul îngrășămintelor sintetice”, spune proaspăta mămică.

█ CAMPANIE//Carnea și ouăle ecologice produse în Moldova îmbunătățesc imunitatea și te scapă de chelie 

Cererea mare de produse bio i-au atras ca un magnet pe agricultorii moldoveni. Denis Apostu este un producător de căpșuni eco din Băcioi. Dorința de a deveni agricultor eco a apărut din pasiunea pentru a cultiva căpșune, dar și pentru a-i oferi hrană gustoasă și sănătoasă copilului său.  Însă, ceea ce s-a născut dintr-o pasiune, acum a devenit și o mică afacere pentru Denis. De trei ani acesta își bucură familia cu căpșune naturale și sănătoase, iar principalii consumatori ai acestora sunt copiii, spune tânărul.

„Totul a început de la faptul că am o pasiune de a cultiva căpșune. De ce eco? Pentru că am vrut să aduc un produs sănătos pe piață, mai ales că căpșuna este un fruct îndrăgit de toți”, spune tânărul.

Denis mai menționează că 90 la sută dintre clienți săi sunt mămicile care au copii alergici. „Avem multe cazuri când micuții cu alergii, după ce au consumat căpșunile naturale nu au avut nici o reacție adversă. Clienții sunt foarte mulțumiți că facem așa produse calitative. Avantajul acestor produse este că le putem mânca oricând, chiar de pe câmp și să fim convinși că nu vom avea intoxicații sau alergii de la produsul dat. În câteva luni urmează să primesc certificatul eco și sunt încântat”, vorbește entuziasmat tânărul.

█ Ardeii, strugurii și vinetele, cele mai contaminate produse alimentare din Moldova 

La fel de pasionat de produsele eco este și Vitalie Pintilei. Acesta a cultivat pe un  teren de cinci hectare plantație de aronia - niște pomușoare mici de culoare neagră. Spune că ceea ce l-a motivat să devină producător eco este în primul rând mâncarea sănătoasă pentru familie, dar și posibilitatea de avea o afacere profitabilă.

„Mănânci natural, crești sănătos! Mie îmi place să mănânc sănătos și ecologic. Asta ofer și recomand și altora”, spune agricultorul.

Beneficiile produselor organice sunt apreciate și de către medici. Aceștia recomandă consumul lor, deoarece sunt foarte sănătoase și bogate în substanțe nutritive.

„Produsele ecologice sunt benefice pentru toate patologiile, inclusiv maladiile bronho-pulmonare, renale, gastro-duodenale. Consumul acestor alimente scade riscul bolilor gastro-intestinale și renale”, a precizat Ecaterina Stasii, expert în sănătatea copilului din cadrul biroului Organizației Mondiale a Sănătății din Moldova. Specialistul însă ne atenționează să alegem cu grijă magazinele de unde cumpărăm produsele ecologice, deoarece nu toate sunt calitative, așa cum se laudă fiecare vânzător.  

Cu toate că cuvintele „eco”, „bio” sau „organic”, care de fapt au același sens, sunt în vogă în ultimii ani, puțini știu de fapt care este diferența dintre un produs ecologic și unul obișnuit, dar și ce condiții trebuie să îndeplinească un agricultor pentru a putea fi numit „eco”. În primul rând, este vorba despre deținerea unui certificat „eco”, care demonstrează că producția unui anumit lot de pământ este ecologică.

 CAMPANIE//Tamara Șchiopu, nutriționist: „Moldovenii de la sate sunt mai inteligenți în alimentație decât orășenii, dar ei nu știu despre asta” 

„Certificatul eco confirmă în ce mod produci materia primă. Agricultura ecologică impune niște reguli stricte și bine delimitate. Interzicerea îngrășămintelor sintetice și pesticidelor este doar unul dintre condițiile impuse”, afirmă Tamara Șchiopu, consultant în agricultura ecologică.

O altă regulă care se cere respectată este prezența unui gard verde, care să delimiteze terenul producătorului agricol de cel al vecinilor, pentru a evita pătrunderea pesticidelor din acea fermă. „De asemenea, normele mai cer un alsolament al culturilor agricole. Nu putem crește roșie după roșie sau castravete după castravete în fiecare an. Sunt anumite principii, pe care dacă le respecți dăunătorii nu se acumulează în sol, iar acesta devine mai fertil” a mai adăugat specialista.

Primul pas pe care trebuie să-l facă agricultorii este să se adreseze cu o cerere la o agenție specializată, unde vor mai prezenta și analiza solului și a apei, iar ulterior un inspector le controlează terenul și înregistrează ferma. După asta vor urma doi-trei ani de conversie a solului, în funcție de cultura dorită, în unul mult mai fertil.  „Agricultorul este verificat anual, dacă respectă toate normele enumerate mai sus, iar peste trei ani va primi certificatul eco, oferit de agenția de certificare, împreună cu un logotip, care poate fi inclus pe ambalajul produsului”, a încheiat Tamara Șchiopu.

Produsele ecologice nu conțin organisme modificate genetic sau aditivi sintetici, deoarece în timpul creșterii culturilor, agricultorii folosesc doar îngrășăminte biologice. În Republica Moldova sunt aproximativ 70 de producători certificați ECO, dintre care 30 sunt orientați pe piața locală, iar 40 spre export. O listă a producătorilor eco de pe piața locală este accesibilă pe www.ecoportal.md. Prețurile produselor ecologice, de regulă, sunt mai mari, decât a celor obișnuite. Spre exemplu dacă sunt produse primare (legume, fructe proaspete, cereale, fasole) prețurile sunt cu 15-20% mai înalte, iar dacă sunt produse cu valoare adăugată, diferența poate ajunge și la 50-100%.

Notă: Un produs alimentar ecologic, bio, organic, este un produs în compoziția căruia se folosesc ingrediente care provin din agricultura ecologică în proporție de minim 95% (conform legislației europene).

 

█  Articole relaționate:

Expunerea la insecticide și la erbicide crește riscul de a dezvolta boala Parkinson. Produsele cu o doză mare de chimicale sunt merele, căpșunele, strugurii 

Tot mai mulți angajați, care lucrează în condiții nocive, evită cabinetele medicale. De vină ar fi indiferența patronilor, dar și numărul mic de boli profesionale înregistrate 

Avem puține boli profesionale din cauza lipsei unui sistem de evidență a acestora