Autor: Sorina Bujarov

Dosarul licitațiilor trucate pentru procurarea utilajului medical, care anul trecut a cutremurat comunitatea medicală din țară, nu este singura fraudă comisă în domeniul sănătății. În ultima perioadă ies la iveală tot mai multe astfel de cazuri, care ar fi golit bugetul de stat de milioane de lei, bani care ar fi mers în buzunarele unor responsabililor din sănătate. Cel puțin așa arată un raport publicat de Centrul Național Anticorupție, unde se regăsesc mai multe cazuri de corupție înregistrate în perioada 2012-2015.

Printre cele mai răsunătoare dosare în acest sens, menționate în raportul CNA, se numără și cel privind construcția noului bloc chirurgical de la Spitalul Clinic Republican în perioada ministrului Andrei Usatîi. Potrivit CNA, în acest caz Ministerul Sănătății ar fi majorat semnificativ costurile pentru construcția blocului, după ce contractul a fost semnat cu o firmă de construcții din străinătate. În document se mai spune că deși toate lucrările trebuiau efectuate de către firma străină de construcții, care a câștigat licitația, lucrările au fost efectuate, de fapt, de către un agent economic din țară.

 Noi fraude de milioane în domeniul sănătății

„Potrivit studiului de fezabilitate elaborat de Ministerul Sănătății, costurile pentru construcția noului bloc chirurgical al Spitalului Clinic Republican au fost estimate la 5,9 milioane de euro pentru suprafața de 5.928 metri patrați. Ulterior, proiectantul a calculat costul de 12,7 milioane de euro pentru o suprafață de 10.576,7 metri pătrați, ceea ce a dus la abateri semnificative între costul calculat inițial și cel final al lucrărilor”, scrie în raportul publicat de CNA.

Altfel spus, deși studiul de fezabilitate a arătat că blocul chirurgical nu trebuie să aibă o suprafață mai mare decât 5.928 de metri patrați, autoritățile de vârf în sănătate au construit o suprafață mult mai mare decât era necesar pentru numărul de pacienți care urmau să fie operați aici. Asta, se pare, cu scopul de a îmbogăți firma de construcții care a câștigat licitația, dar și a agentului local care s-a implicat în proces. Numele firmelor însă nu au fost făcute publice în acest raport, iar responsabilii CNA nu au reacționat la solicitarea noastră de a ne oferi detalii pe acest caz.   

 RETROSPECTIVĂ// Anul corupției în Medicină. Cele mai răsunătoare scheme, prin care s-au furat sute de milioane de lei 

De altfel, Curtea de Conturi a întrezărit fraude la construcția noului bloc chirurgical, încă în 2014, după care a sesizat Centrul Național Anticorupție. Potrivit instituției însă, materialele sunt încă examinate, asta deși sesizarea a fost făcută încă în 2014. În raport totuși, la capitolul prejudiciu figurează suma de 12,7 milioane de euro.

Vom preciza că blocul noul chirurgical de la Spitalul Clinic Republican a fost construit cu aproximativ 30 de milioane de euro. Guvernul a anunțat însă mai târziu cifra de 40 de milioane de euro, dintre care 3 milioane de dolari reprezintă un credit de la Banca Mondială, alte 8 milioane de euro - de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, un grant de 3 milioane de euro oferit în cadrul proiectului Facilităţi de Investiţii în Vecinătate a Consiliului Europei, iar restul - 11,5 milioane de euro au fost alocaţi de Guvern. Amintim că blocul chirurgical a fost construit pe timpul când ministru al Sănătății era Andrei Usatîi.

 

█ Articole relaționate:

 Veriga slabă a spitalelor din Moldova – Consiliul de Administrație. Este mai mult un organ de conducere fals, arată un studiu 

De ce schimbări are nevoie sistemul spitalicesc din Moldova - directorii spitalelor trebuie numiți în funcție de consiliile de administrație 

Reforma spitalicească – la ce capitole Moldova bate pasul pe loc. „Ministerul Sănătății subordonează procesul decizional și face uz de atribuții