Autor: Parascovia Sula
Șoferii din Moldova vor primi certificate medicale pentru permisul auto după reguli noi. Mai mult, vor avea dreptul să conducă automobilul și persoanele cu dizabilități sau cei cu maladii cronice, care până acum nici nu avea dreptul să conducă. Aceștia însă vor trebui să treacă mai des controale medicale, astfel încât comisia care eliberează documentul medical să se asigure că aceștia sunt apți să conducă. Guvernul a modificat astfel normele privind examinarea medicală a conducătorilor de vehicule și a candidaților pentru obținerea permiselor de conducere, aliniind cadrului normativ național la standardele internaționale prevăzute de Directivele Europene.
Conform documentului nou, șoferii sănătoși vor obține certificatul medical pe o perioadă de zece ani. Cei trecuți de 65 de ani vor trebui să ajungă la comisia medicală odată la trei ani. Specialiștii salută modificările operate de Executiv, dar sunt nedumeriți că termenul de reînnoire a certificatului medical este prea mare. În zece ani, spun aceștia, oricine se poate îmbolnăvi și poate deveni inapt pentru condus.
█ „Mi-e teamă să-i mai nasc frățiori”. Cum e să crești un copil cu o maladie rară, în Moldova
„Nu știu de unde au luat că adeverința medicală trebuie făcută o dată la zece ani. Este ireal. Înțeleg că permisul de conducere se schimbă o dată la zece ani și este necesar de prezentat pentru aceasta adeverința medicală, dar asta nu înseamnă că și evaluarea medicală trebuie făcută atât de rar. Chiar și în jumătate de an se pot întâmpla multe. Dar în zece ani? Pentru ce mai trebuie control medical?!”, a declarat pentru Sănătate INFO Petru Bulgac, directorul Dispensarului Dermatovenerologic al Municipiului Chișinău și unul dintre autorii modificărilor.
Doctorul a adăugat că dintotdeauna reevaluarea medicală a șoferilor s-a făcut odată la cinci ani. Șoferii de curse și cei care transportă pasageri treceau examenul și mai des, odată la doi ani.
Odată cu modificările pentru toți șoferii, Guvernul a extins lista facilităților unor categorii de persoane cu deficiențe pentru a putea obține permis de conducere. Este vorba despre cei cu probleme de vedere, diabet zaharat, epilepsie sau cei care cu sindromul apneic.
„Sunt mulți oameni care au dizabilități și de ce să fie lipsiți de dreptul de a conduce mijloace de transport?! În acest caz, comisia le permite să conducă, dar doar în urma unor controale medicale mai frecvente și monitorizări mai stricte. Spre exemplu, pentru diabetici am adăugat realizarea unei analize (hemoglobina glicozilată), care arată nivelul de glucoză în sânge pe o perioadă de trei luni. Dacă persoana respectă tratamentul, atunci indicii de glucoză sunt normali și persoana poate conduce”, a mai adăugat Petru Bulgac.
Mai exact, spre exemplu, dacă anterior persoanele cu diabet zaharat, grupa 2 (atât insulino-independenți, cât și dependenți) nu aveau dreptul să conducă, acum, în urma modificărilor aceștia vor putea obține permisul. Numai dacă în ultimele 12 luni nu au avut cazuri de hipoglicemie acută sau nu au dezvoltat complicații. Aceleași reguli sunt valabile și pentru persoanele cu afecțiuni oftalmologice și neurologice.
Spre deosebire de condițiile vechi, dacă până acum acum examenele medicale pentru conducătorii de vehicule, dar și pentru cei care doresc să obțină un permis de conducere trebuiau făcute înainte de instruirea teoretică și practică, înainte de obținerea unui permis de conducere nou, începând cu martie 2016, acestea se vor face și la expirarea adeverinței medicale anterioare, la solicitarea întreprinderilor de transport cu acordul informat al persoanei și la solicitarea motivată a organelor de drept în cadrul urmăririi penale.
█ Articole relaționate:
Din 2014 serviciile de intervenţie timpurie ar putea ajunge şi în spitalele raionale