Autor: Sorina Bujarov/ Parascovia Sula

Mihai Moldovanu a fost suspendat din funcția de șef al Direcției Sănătate Chișinău. Decizia a fost luată astăzi în cadrul ședinței Consiliului Municipal Chișinău (CMC), cu 26 de voturi pro. Pentru început, acesta a fost înlăturat din funcție pentru o perioadă de 30 de zile, timp în care va fi supus unei anchete de serviciu. Între timp, interimatul va fi asigurat de Constantin Rîmiș, șeful adjunct al Direcției Sănătate.

De altfel, unii consilieri municipali au cerut chiar inițierea procedurii de demitere a lui Mihai Moldovanu. Însă, în cele din urmă CMC a votat pentru suspendarea temporară a acestuia din funcție și supunerea lui unei anchete. Motivul invocat de participații la ședință – Moldovanu ar admite prea multe nereguli în activitatea sa de șef de Direcție.

„Am inițiat o mini-anchetă la Centrul de Andrologie din cadrul Maternității nr.2, care a fost creat cu participarea plenară a lui Mihai Moldovanu. (...) În el s-au investit bani municipali din 2013-2014 – două milioane de lei. L-am întrebat pe domnul Moldovanu dacă firmele care au făcut reparație și care au utilat instituția au fost alese prin licitație. La câteva zile dumnealui mi-a oferit un răspuns oficial, fără însă să precizeze care sunt firmele câștigătoare și dacă, în general, au fost organizate licitații publice. (...) Plus la asta, Moldovanu mai cere bani pentru centrul dat, deși clădirea în care este amenajat este într-o stare groaznică. Vreau să inițiem procedura de demisie a dumnealui”, a afirmat în cadrul ședinței CMC de astăzi, Ilian Cașu, consilier municipal.

  Afaceri private în spitalele Chișinăului. Cine sunt cei care închiriază pe bănuți etaje întregi 

„Noi vom susține efectuarea acestei anchete de serviciu, pentru că și noi avem multe întrebări la Direcția Sănătății, ca instituție. Direcția, în ultimii ani, a impus toate instituțiile municipale să lucreze într-o ilegalitate. Deci astăzi, toate activează în baza unui proiect de decizie a CMC, emis pe 5 septembrie 2013, cu privire la aprobarea consiliilor de administrare, care este făcut cu foarte multe ilegalități. Și Cancelaria de Stat a atras atenția la acest subiect”, a venit cu o completare consilierul municipal Ala Nemerenco.

De altfel, Mihai Moldovanu nu a fost prezent la ședință. Contactat de Sănătate INFO însă acesta a afirmat că CMC nu are dreptul să îl suspende, acest drept aparținând doar primarului general al Capitalei. „Eu sunt funcționar public, pot fi demis sau suspendat doar în baza unui ordin semnat de angajatorul meu, adică primarul general al Capitalei, nu Consiliul Municipal Chișinău. Oricum, sunt de acord cu această anchetă, ea va dovedi că nu am făcut nimic ilegal. (...) Pur și simplu cineva vrea să-mi ia locul... Ala Nemerenco, Ion Cebanu. Cei care au ieșit la tribună și au vorbit nu au nicio idee cum se lucrează în acest domeniu”, a afirmat Mihai Moldovanu, care spune că nu se așteaptă la o demisie, deoarece membrii Consiliului Municipal nu vor putea argumenta legal acest lucru.

█ Manageri de spitale municipale și asociații teritoriale din Chișinău, bănuiți de conflict de interese și tăinuirea averilor. Aceștia ar deține cote-părți din afaceri private cu medicamente 

În legătură cu declarațiile făcute de șeful Direcției Sănătate, Ala Nemerenco spune că, cităm - „pe mine mă interesează situația dezastruoasă din sistemul sănătății municipal, iar diferența între noi este că pe dumnealui îl interesează doar funcția pe care o deține. Cât despre de declarația dumnealui – eu nu aș putea pretinde la o funcție care se subordonează activității mele actuale în Consiliul Municipal, a încheiat Ala Nemerenco.

Vom preciza că Mihai Moldovanu s-a aflat la conducerea Direcției Sănătate Chișinău între anii 2007 - 2009, în perioada 2010 – 2011 și, respectiv, din 2013 până în prezent.   

 

█  Articole relaționate:

Mihai Moldovanu, un medic bogat: „Poate să vină tot CNI-ul la mine acasă să mă verifice. Nu-mi creează disconfort” 

CNI a inițiat procedura de control a averii lui Mihai Moldovanu. Șeful de la Direcția municipală de sănătate este suspectat că nu și-ar fi declarat toate veniturile