Autor: Parascovia Sula
Scări defecte, pereți de pe care cade tencuiala, ferestre prin care bate vântul și veceuri în care greu te decizi să intri. Sunt doar câteva impresii pe care ți le faci imediat ce pășești pragul Clinicii Pediatrice și Centrului Chirurgie Pediatrică de la Institutul Mamei și Copilului. Starea deplorabilă a holurilor se observă de la intrare, astfel încât nu-ți poți imagina că în secțiile din această clădire sunt spitalizați și tratați copii. Mai grav este că aceste holuri sunt chiar periculoase pentru cei mici, din cauză că, practic, la toate etajele poți vedea prize defecte, cu fire ieșite în afară. Responsabilii instituției se justifică și spun că din lipsă de bani, reparațiile merg destul de greu, dar promit să ajungă cu ea și pe holuri.
Clinica de Pediatrie are zece secții – de pneumologie, alergologie, neurologie (profil epileptologie), reumatologie, hematologie, cardiologie, nefrologie, neurologie (pediatrică), gastrologie și ginecologie infantilă. Doar două dintre ele au fost reparate capital. În restul pereții sunt doar reîmprospătați cu vopsea.
█ Peste 27 de milioane de lei pentru reparații și mobilier la Institutul Mamei și Copilului
„S-au făcut reparații capitale cu trei ani în urmă în secțiile reumatologie și gastrologie. Reparații cosmetice au fost făcute în secțiile ginecologie, dar și hematologie, anul trecut. În acest an, de asemenea ne propunem să renovăm în întregime câteva secții. Este vorba despre cea de alergologie”, a declarat Neli Revenco, vicedirectorul Cercetare, Inovare și Transfer Tehnologic de la Institutul Mamei și Copilului.
Acum, a precizat Neli Revenco, se face reparație în Departamentul Medicină de Urgență. „Pe lângă Departamentul Medicină de Urgentă și secția de alergologie urmează să mai identificăm și alte secții pentru a face reparații capitale. Primele reparații au început în 2012 în secția de reumatologie și s-au terminat în 2014. Renovările au fost făcute datorită fondurilor din partea Ambasadei Poloniei și proiectului „Renaște Moldova”. Nu putem renova totul într-o noapte, ci treptat. Este nevoie de timp”, a mai adăugat aceasta.
Vom preciza că în 2015 IMC a primit de la Guvernul României un milion de euro pentru renovarea și reutilarea instituției medicale. Un an mai devreme, IMC a adunat un milion de euro din campania „Renaște Moldova”, iar un alt milion a fost oferit tot de Guvernul României. O parte din acești bani au fost investiți modernizarea secției de internare a maternității și două săli de nașteri, precum și holurile, exteriorul clădirii, intrarea, scările și parcul maternității.
█ Raport detaliat - cum au fost cheltuite donațiile primite de Institutul Mamei și Copilului
Mai precizăm că pentru anul 2016 administrația Institutului Mamei și Copilului și-a planificat să continue reparațiile și să suplinească instituția cu mobilier și echipament medical de peste 27 de milioane de lei. Resursele financiare vin din donații, mai exact – din milionul de euro acordat de Guvernul României încă în luna mai anul trecut. Astfel, din acești bani s-a planificat și renovarea holului principal al Clinicii de Pediatrice – pentru care se preconizează cheltuieli de 4,8 milioane de lei, în timp ce pentru reconstrucția Departamentului Medicină de Urgență s-au planificat cheltuieli de doar 2,5 milioane de lei, la fel ca și pentru renovarea holului principal al Departamentului Chirurgie Pediatrică.
Institutul Mamei și Copilului a fost construit în anii 80 ai secolului trecut. În cadrul instituției se tratează anual peste 50 de mii de pacienți și se nasc aproximativ șase mii de copii.
Sănătate INFO a realizat un colaj de poze care prezintă starea dezastruoasă a holurilor Clinicii Pediatrice și Centrului Chirurgie Pediatrică.
Pozele sunt făcute din luna ianuarie.
█ Articole relaționate:
Spitalul în care copiii sunt nevoiți să doarmă pe saltele îmbibate cu urină
Gaură de 300 de milioane de lei în bugetul CNAM. Valeriu Streleț: „Nu panicați societatea”