Autor: Natalia Nicoreanu

Au respectat protocoalele naționale și nu au început cezariana mai devreme. Asta este explicația medicilor obstetricieni-ginecologi de la Strășeni, acolo unde acum câteva zile un bebeluș a decedat în timpul nașterii. Părinții cred însă că medicii ar fi decis prea târziu să facă cezariană, iar din acest motiv ei şi-au pierdut copilul. Între timp, administrația spitalului a decis să sancționeze doi doctori și o asistentă medicală, aplicându-le mustrări aspre. Ce-i drept, conducătorii spitalului nu pot spune exact cu ce s-au făcut vinovaţi doctorii şi pentru ce, mai exact le-a aplicat mustrările.

Unul dintre medicii obstetricieni-ginecologi de la Strășeni, care a participat la naștere, este Dorian Banu. Contactat  de Sănătate INFO, doctorul a spus că nașterea a fost una complicată. Uterul mamei nu se contracta regulat, iar femeia nu putea să nască natural. Întrebat de ce echipa de specialiști nu a decis mai devreme să facă operație cezariană, medicul a venit cu următoarele explicaţii.

„Eu m-am condus după protocoalele naționale. Sunt niște reguli. Timp de o oră mama a fost în travaliu, iar așa cum contracțiile nu erau suficient de puternice, după o oră am hotărât să facem operație cezariană. Am încercat să resuscităm copilul, dar fără rezultat. Erau semne incompatibile cu viața”, a declarat pentru Sănătate INFO, Dorian Banu, medic obstetrician-ginecolog la maternitatea din Strășeni.

Doctorul susține că are o experiență de muncă la Spitalul din Strășeni de 26 de ani, iar până acum nu a avut asemenea cazuri tragice. Dorian Banu spune că nu este la curent dacă va fi sancționat, însă consideră că a făcut tot posibilul ca să salveze copilul.

█ Primele rezultate privind decesul bebelușului de la Strășeni 

Între timp, vicedirectorul medical al Spitalului raional din Strășeni, Ștefan Calancea, ne-a comunicat că a pregătit un ordin de sancționare a celor doi medici prezenți la naștere și a asistentei medicale. Celor trei urmează să le fie aplicată mustrare aspră. Totodată, Calancea ne-a confirmat spusele tatălui care susținea că bebelușul decedat afost pus pe un pervaz din maternitate. Vinovată de acest lucru a fost găsită asistenta medicală, spune vicedirectorul.

„Mustrare aspră pentru medicii participanți la naştere, iar pentru asistenta medicală, care nu a respectat regulile cu poziționarea cadavrului în timp ce mergea investigația poliției. Pe pervaz, copilul a ajuns pentru câteva secunde, întâmplător. Este frigiderul jos, în secția de internare. În perioada când se pregătea îndreptare de la medicina legală la Institutul Mamei și Copilului s-a făcut o pauză şi iată în pauza asta ei au pus copilul pe pervaz” a declarat Ștefan Calancea, vicedirector medical la Spitalul raional Strășeni.

█ Încă un posibil caz de malpraxis. O familie din Strășeni și-a pierdut copilul la naștere 

De altfel, premierul Pavel Filip a cerut la ședința de ieri a Guvernului pedepsirea tuturor celor care se fac vinovați de tragedie.

Medicii legiști declară că examenul morfopatologic preventiv arată că fătul ar fi avut o patologie a inimii, care nu ar fi putut fi depistată în timpul sarcinii. Totuși rezultatele finale ale investigației vor fi gata peste două săptămâni.Vom preciza că mama copilului decedat era la prima sarcină, iar rudele susțin că bebelușul era prea mare pentru ca femeia să poată naște natural. În acest context, rudele acuză medicii că ar fi decis prea târziu să recurgă la operație cezariană. 

 Articole relaționate:

Două demisii și o mustrare aspră la Spitalul Sfânta Treime// Primele declarații oficiale 

Detalii noi în cazul de la Sfânta Treime „Toți ascund. Și toți raportăm cifre mizere”

UPDATE//Posibil caz de malpraxis la Sfânta Treime. Zece pacienți nu mai pot vedea, după ce au fost operați la ochi. De vină ar putea fi materialul folosit