Autor: Parascovia Sula

Ziua Internațională a Copiilor a început astăzi în Parlament cu activități speciale. În primul rând copii au experimentat de dimineață pe propria piele cum e să fii deputat. Curioși, aceștia l-au întrebat pe președintele Parlamentului ce trebuie să faci ca să devii deputat, cu ce se ocupă un deputat, care sunt riscurile unei asemenea activități, dar și beneficiile. Ulterior, împreună cu Andrian Candu, copiii au lipit pe ușa de la intrare a Legislativului stickere cu semnul care interzice fumatului în instituțiile publice. Astfel, deputații au fost îndemnați să renunțe la fumat.

„Să le spunem maturilor că atât în Parlament, cât și în toate spațiile publice închise și semiînchise nu se fumează. În primul rând cei care fumează își fac rău atât lor, cât și celor din jur și mai ales copiilor. De aceea, Legea Antitutun este una bună”, a menționat Andrian Candu.

█ Ce speră să obțină responsabilii din Sănătate odată cu interzicerea fumatului în spațiile publice închise 

Acțiunea de astăzi le completează pe cele de ieri, când în Moldova a intrat în vigoare articolul 26 ce interzice fumatul în toate spațiile închise din țară. De altfel, în discursurile lor de ieri ministrul Sănătății Ruxanda Glavan, dar și cel de Interne, Alexandru Jizdan au ținut să precizeze că actuala Lege privind Controlul Tutunului a fost elaborată pentru a proteja viitoarele generații de viciul fumatului și nicidecum nu îngrădește drepturile fumătorilor. Ei au precizat ferm că vor face tot posibilul ca ea să nu fie modificată, așa cum cer unii agenți economici.

Ca să vadă cum este aplicată Legea, mai mulți oficiali au mers ieri în câteva restaurante din Capitală. Viceministrul Sănătății Aliona Serbulenco și viceprim-ministrul Gheorghe Brega au verificat ce acțiuni au întreprins administratorii localurilor pentru respectarea legii. Astfel, s-a dovedit că cele două localuri, restaurantul „Bastion” și Cafeneaua „Mojito” erau amenajate corespunzător legii. Totuși, managerii acestora au spus că este nevoie de ceva timp pentru ca și oamenii să accepte noua prevedere.

Pentru încurajare și susținere, oficialii au înmânat administratorilor localurilor suvenire, care simbolizează startul unei noi perioade în Moldova: „Moldova fără fum de tutun”.

„Scopul major al legii este nu de a discrimina fumătorii, ci de a-i încuraja să renunțe la fumat. Studiile arată că aproximativ 70% dintre fumători vor să renunțe la acest viciu, dar nu au mediul respectiv ca să facă acest lucru. În acest context, Ministerul Sănătății a venit cu un șir de metode cu suport, inclusiv această acțiune”, a declarat Aliona Serbulenco, viceministrul Sănătății.

„În principiu, în localul dat - prevederea se respectă. Partea proastă este că foarte mulți tineri fumează. Sigur că este foarte greu să abandonezi fumatul, pentru că trebuie să ai multă voință ca să te lași. Dar cu timpul totul e posibil. Deocamdată, nu am găsit nereguli în local. Am nimerit la un fost deputat și încă și doctor. E clar că va respecta legea”, a spus și Gheorghe Brega, viceprim-ministrul Moldovei.

 A intrat în vigoare cea mai strictă prevedere a Legii Antitutun. De azi, fumatul e interzis în toate spațiile publice închise din țară 

Administratorii localurilor spun că le este mai greu la început, dar cu timpul se vor adapta cerințelor. Partea cea mai complicată spun ei este până clienții se vor familiariza cu legea.

„Noi susținem această lege, dar nu e atât de ușor să dezrădăcinăm acest viciu din rândul oamenilor. Am pus abțibilduri pe geamuri, la intrare, în locurile de maximă audiență, lângă tejghele, grupurile sanitare, etc. De asemenea, angajații și managerii au fost instruiți cum să vorbească cu clienții. O lege a marketingului spune că tot ce este nou pe piață întâmpină o rezistență dură din partea consumatorului. Clienții au reacționat negativ, deoarece e ceva nou. Sigur că primele zile va fi o astfel de reacție. Dar, perimetrul localului ne permite să amenajăm locuri speciale și pentru fumători”, a menționat și Călin Vieru, patronul unuia dintre localurile vizitate de oficiali.

Majoritatea clienților nu au văzut o problemă, ba chiar s-au bucurat că acum sunt spații delimitate atât pentru fumători, cât și nefumători.

„Îmi place. Eu sunt nefumătoare și nu doresc ca din cauza altor persoane care fumează să mă îmbolnăvesc. Va fi greu la început, dar sperăm că până la urmă, fumătorii se vor conforma”, a spus Daniela, o clientă a localului.

Vom preciza că de ieri în Moldova este interzis fumatul în toate localurile publice închise și în mai multe spații deschise.

 

█ Articole relaționate:

„Este o lege care va salva și prelungi vieți”. Autoritățile nu cedează, din 31 mai fumatul va fi interzis în toate localurile publice 

Mituri despre interzicerea fumatului în Moldova. În ce localuri nu se va putea, de fapt, consuma țigări 

Instituțiile medicale din țară trebuie să afișeze la intrare semnul „Fumatul este interzis” 

Publicitatea la țigări este interzisă în Moldova de două Legi – cea privind controlul tutunului și cea cu privire la Publicitate. Nemulțumirile agenților economici sunt nejustificate