Autor: Parascovia Sula

La trei săptămâni după ce fumatul a fost interzis în toate spațiile publice închise și semiînchise, fumătorii le cer autorităților să revadă  legislația. Aceștia au lansat o petiție, în care își exprimă nemulțumirea, motivând că odată cu intrarea în vigoare a acestei prevederi, practic nu au unde își aprinde țigara. În replică, Ministerul Sănătății a lăsat să se înțeleagă că astfel, fumătorii încearcă să se victimizeze, interpretând greșit Legea. Autoritatea în sănătate spune că această prevedere este un act de importanță majoră, iar instituția nu va ceda presiunilor, mai ales că are sprijinul Parlamentului în acest sens.

Autorii petiției spun că această prevedere a Legii Antitutun ar duce la amendarea în masă a fumătorilor. Mai exact, în textul solicitării se spune că: „reieșind din normele legii, nu se poate de fumat nicăieri. Asta deoarece străzile, parcurile, terasele sau alte teritorii publice tot sunt locuri de muncă pentru unii angajați, precum polițiștii și chelnerii”, se precizează în petiția adresată președintelui Parlamentului, Andrian Candu și prim-ministrului Pavel Filip. În acest context, fumătorii le cer organizarea dezbaterilor publice la care să participe societatea civilă, agenții economici, precum și Ministerul Sănătății.

De cealaltă parte, autoritățile din sănătate spun că autorii petiției interpretează greșit legea, subliniind că această prevedere interzice fumatul doar la locurile de muncă închise și semiînchise. „De fapt e o interpretare tendențioasă a Legii. Acolo nu scrie că fumatul e interzis la toate locurile de muncă, ci la cele în spații închise și semiînchise. În Lege sunt formulate clar restricțiile. Poziția Ministerului Sănătății este neschimbată. Nu vom susține niciun fel de modificare a Legii în cazul dat, deoarece nu există un temei. Acești oameni vor să obțină modificări pentru a fi permis fumatul în spațiile închise, dar noi nu-i vom susține, pentru că asta ar reduce la zero prevederile Legii”, a declarat pentru Sănătate INFO Ion Șalaru, vicedirectorul Centrului Național de Sănătate Publică.

 Ce speră să obțină responsabilii din Sănătate odată cu interzicerea fumatului în spațiile publice închise 

Și Ministerul Sănătății confirmă spusele lui Șalaru. Într-un răspuns oficial expediat la adresa redacției, autoritatea în sănătate spune că nu va ceda acestor presiuni, iar legea va rămâne neschimbată. Cităm: „În ultima perioadă, apar tot mai multe reacții și interpretări, care pun la îndoială necesitatea implementării Legii nr. 278  privind controlul tutunului. În context, Ministerul Sănătății își reconfirmă convingerea și reiterează necesitatea respectării prevederilor legale privind restricțiile fumatului în spațiile publice închise și semiînchise, inclusiv în localurile publice și la locurile de muncă. Astfel, Ministerul Sănătății, având susținerea deplină a Parlamentului, Guvernului și societății civile, nu intenționează să modifice acest act normativ de importanță majoră”, se arată în răspunsul Ministerului Sănătății.

Contactat de Sănătate INFO atât serviciul de presă al Guvernului, cât și cel al Parlamentului, ne-a comunicat că această petiție nu a fost depusă la cele două instituții.

Vom preciza că potrivit legii, loc de muncă se consideră, cităm: „orice spaţiu închis sau semiânchis utilizat în timpul serviciului sau muncii, indiferent de faptul este remunerată activitatea sau nu. Locurile de muncă includ nu numai acele locuri unde se realizează nemijlocit activitatea, ci şi toate locurile adiacente sau complementare utilizate în mod obişnuit de angajaţi în timpul activităţii, inclusiv coridoarele, lifturile, scările, antreurile, instalaţiile tehnice, bufetele, toaletele, saloanele, sălile de masă, încăperile exterioare, cum ar fi atelierele şi hangarele, precum şi vehiculele utilizate în scopuri de serviciu”.

 GALERIE FOTO// Parlamentul se aliniază noilor prevederi ale Legii Antitutun. Andrian Candu a lipit semnul care interzice fumatul la intrarea în Legislativ 

Cea mai dură prevedere a Legii Antitutun a intrat în vigoare pe 31 mai. De atunci, fumatul este interzis în toate localurile publice și spațiile închise, precum și în mai multe locuri publice deschise. Este vorba despre stațiile de așteptare a transportului public, parcurile de distracții, terenurile de joacă pentru copii, stadioanele, arenele, piețele, etc. Totodată, fumătorii nu au voie să-și aprindă țigara în transportul public (microbuze, autobuze, troleibuze, taxiuri sau trenuri).

Amintim că la mijlocul lunii mai, cadrele medicale de la Institutul Oncologic, au lansat o petiție prin care solicitau interzicerea fumatului în spațiile publice. Doctorii îndemnau persoanele care vor să respire aer curat  să o semneze pe petițieonline.com.

 

 Articole relaționate:

Centrul Național de Sănătate Publică vrea să creeze o secție pentru controlul tutunului 

Tot mai mulți oameni fac publice cazuri de încălcare a prevederii care interzice fumatul. Responsabilii ne îndeamnă să sesizăm și instituțiile responsabile 

Mituri despre interzicerea fumatului în Moldova. În ce localuri nu se va putea, de fapt, consuma țigări