Autor: Parascovia Sula

Numărul copiilor de până la un an, care își pierd viața în Moldova din cauza diferitor boli, este în creștere. Deși nesemnificativă per total, statisticile arată că cele mai multe decese înregistrate în această categorie de micuți au fost provocate de afecțiunile dezvoltate în perioada perinatală, maladiile congenitale, precum și cele infecțioase și parazitare. Ultimele afecțiuni au provocat de două ori mai multe decese anul trecut, decât în 2014, arată raportul pentru anul 2015 al Ministerului Sănătății.

Documentul arată că anul trecut au decedat 375 de copii cu vârsta de până la un an, cu trei mai mulți decât în 2014.

În topul maladiilor care au provocat decese printre copiii de până la un an sunt în continuare afecțiunile dezvoltate în perioada perinatală, malformațiile congenitale și bolile infecțioase și parazitare, precum și ale aparatului respirator.

 Maternitățile raionale ar putea fi închise. Ministerul Sănătății a elaborat un Plan de Acțiuni privind îmbunătățirea sănătății materne în Moldova 

Ca și în 2014, anul trecut cele mai multe decese au fost provocate de afecțiunile perinatale. Acestea au curmat viața a 177 de micuți, cu 30 mai mult decât în anul precedent. Cea mai afectată regiune este Municipiul Bălți. Acolo au murit din acest motiv 13 copii.

Deși în 2015 din cauza malformațiilor congenitale au murit cu 12 copii mai puțin, numărul deceselor provocate de aceste boli rămân pe locul doi în top. Vorbim despre 94 de cazuri.

Decesele cauzate de infecții și paraziți au avut o creștere semnificativă în 2015. Numărul micuților de până la un an care au murit din cauza lor a ajuns la 23, ceea ce înseamnă cu 13 mai mulți decât în 2014.

În schimb, au murit mai puțini copii din cauza afecțiunilor aparatului respirator. Anul trecut au fost cu 19 cazuri mai puține, fiind înregistrate 40 de decese. Cele mai multe au fost înregistrate în Municipiul Chișinău.

 Cele mai frecvente patologii descoperite la femeile însărcinate din Moldova 

Și bolile sistemului nervos au provocat cinci decese, cu trei mai puține, decât în 2014.

Traumele și otrăvirile, de asemenea, au provocat moartea a 16 copii în 2015, cu cinci mai puțini față de anul precedent.

Potrivit raportului, majoritatea micuților cu vârsta de până la un an au murit la spital. Este vorba de 306 de cazuri. Mai mult de jumătate dintre aceștia, 182 de micuți, au decedat în primele șase zile de viață, iar 81 în primele 24 de ore de la naștere.

Anul trecut, în Moldova, s-au născut 38 de mii 592 de copii.

 

 Articole relaționate:

Moldova pierde tot mai mulți copii. Cele mai frecvente patologii care curmă viața micuților în primul an de viață 

Mor înainte de a se naște din cauza maladiilor de care suferă mamele lor. Ce patologii afectează cel mai mult viitoarele mămici din Moldova și la ce riscuri supun acestea bebelușii 

Complicația periculoasă ce poate surveni în timpul nașterii. „În 90% din cazuri medicii nu pot face nimic“