Autor: Parascovia Sula
Au intrat în vigoare noile accize la tutun. Spre deosebire de anul trecut acestea sunt mai mari, și chiar decât cele pe care le propunea Guvernul când se discuta Legea fiscală pentru 2016. Documentul a fost publicat în Monitorul Oficial, mărirea graduală a accizelor la tutun fiind și una dintre condițiile Băncii Mondiale pentru ca Moldova să poată beneficia de un credit de peste 30 de milioane de dolari pentru modernizarea întregului sistem de sănătate.
Astfel, conform legii, pentru acest an accizele la țigările cu filtru sunt de 300 de lei pe partea fixă și, respectiv 12% pe valoare, dar care însumate la un loc nu trebuie să reprezinte mai puțin de 400 de lei pentru o mie de țigarete. Accizele pentru țigările fără filtru sunt de 60 de lei pentru o mie de bucăți. Inițial Guvernul propunea anterior pentru țigările cu filtru – 220 lei partea fixă și 17% pe valoare, dar nu mai puțin de 250 de lei pentru 1.000 de țigarete.
Astfel, cota accizelor propusă de Guvern a crescut de la 250 lei pentru 1.000 țigarete (aproximativ 11 Euro) până la 400 lei (aproximativ 18 Euro) sau cu șapte euro mai mult, ceea ce a adoptat în final Parlamentul.
Anul trecut, accizele la țigările cu filtru erau de 200 lei pentru 1.000 de țigarete și 18% pe valoare și de 50 lei per 1.000 de bucăți la țigările fără filtru.
Vom preciza că anterior mai mulți experți și-au exprimat nemulțumirea față de accizele la tutun propuse de Guvern. Aceștia afirmau că Executivul a propus majorarea nesemnificativă a impozitului fiind sub presiunea producătorilor autohtoni de țigări care se plângeau că în aceste condiții vor înregistra pierderi majore.
Unul dintre promotorii majorării accizelor este Dumitru Budianschi, director de programe la Centrul Analitic Independent „Expert-Grup”. Acesta afirma anterior că până în 2025, conform obligațiilor pe care le are Moldova față de Uniunea Europeană, valoarea accizelor per 1.000 de țigarete trebuie să ajungă la 90 de euro. Pentru a îndeplini această obligație, accizele trebuie să crească, anual, cu aproximativ opt-nouă euro per 1.000 țigarete.
Și deputatul Octavian Grama declara anterior că mărirea accizelor la produsele de tutungerie va prelungi viața a mii de moldoveni, care mor anual din cauza bolilor cauzate fumatului și, în același timp, va aduce venituri considerabile la Bugetul de Stat.
De altfel, și fostul ministru al Finanțelor, Veaceslav Negruță menționa cu câteva luni în urmă că autorităţile privesc fumatul şi produsele din tutun strict ca pe un business şi nicidecum ca pe un viciu, deoarece majorările accizelor propuse de Guvern ar fi prea mici.
Vom mai preciza că majorarea taxelor la tutun este o măsură inclusă în Programul de activitate al Guvernului, 2016-2018. De asemenea, creșterea impozitelor la importul de tutun se numără și printre condițiile impuse de Banca Mondială, pentru ca Republica Moldova să poată beneficia de un credit de 31 de milioane de dolari, pentru modernizarea întregului sistem de sănătate.
Accizarea produselor din tutun s-a dovedit a fi una dintre cele mai eficiente măsuri în combaterea viciului fumatului și, respectiv, în salvarea a mii de vieți omenești. O spun experții OMS, care anul trecut au publicat și o analiză ce demonstrează prin calcule matematice ce au de câștigat statele dacă majorează treptat taxele la țigări. OMS estimează că majorarea taxelor la tutun cu 0.05 dolari SUA anual pe cap de locuitor poate face, treptat, produsele din tutun mai costisitoare, adică mai inaccesibile. O astfel de măsură nu doar că influențează pozitiv asupra sănătății populației, dar și generează venituri suplimentare, capitol la care acum Republica Moldova are probleme.
█ Articole relaționate:
Centrul Național de Sănătate Publică vrea să creeze o secție pentru controlul tutunului