Autor: Parascovia Sula
Șapte agenți economici din Chișinău au fost amendați în prima săptămână din iulie pentru nerespectarea prevederilor care interzic fumatul în spațiile închise și semiînchise. Responsabilii de sănătatea publică spun că în ultima lună au depistat aproximativ o sută de abateri de la Legea Antitutun, motiv pentru care au aplicat prescripții sanitare cu privire la obligativitatea respectării legii.
„Am sesizat în jur de 3.000 de instituții publice despre interzicerea fumatului și am repartizat 3.000 de semne, care trebuie încleiate pe ușile locurilor publice. Am organizat și câteva flashmob-uri pentru a informa populația și agenții economici despre prevederile Legii privind Controlul Tutunului. În locurile, unde nu erau semne, am mai lipit și noi. Încercăm se rezolvăm problema pe cale amiabilă. Scopul nostru nu sunt amenzile, ci să educăm populația. Scopul e să eliberăm spațiile de fum”, a declarat pentru Sănătate INFO Luminița Suveică, directorul Centrului Municipal de Sănătate Publică.
Cele mai frecvente încălcări sunt nerespectarea spațiului de zece metri de la intrarea în local, care permite fumatul, lipsa semnelor de interzicere a fumatului, dar și faptul că persoanele responsabile nu informează suficient clienții localurilor despre locul permis și cel interzis pentru fumat.
„Am observat că majoritatea încep să se corecteze. Ieri am făcut control în Piața Centrală și am rămas plăcut surprinsă că oamenii respectau legea. Era un hamal care fuma, dar imediat ce ne-a văzut și-a stins țigara. Mi-a plăcut că în piață este o persoană care de zece ori pe zi repetă că „Fumatul în Piața Centrală este interzis, deoarece e un loc public”, a mai adăugat Luminița Suveică.
Deocamdată, nu se știe câte persoane fizice au fost amendate, dar purtătorul de cuvânt al Poliției Capitalei ne-a spus că pe la sfârșitul lunii iulie ne va putea oferi o informație mai amplă.
„Au fost înregistrate procese verbale, dar nu vă pot oferi o cifră exactă. Vom vedea la finele la acestei luni, când vom face o evaluare. Atunci vă vom oferi mai multe informații”, a declarat Adrian Jovmir pentru Sănătate INFO.
Precizăm că, din 31 mai în Moldova fumatul este interzis în toate localurile publice închise și în mai multe spații deschise. Este vorba despre stațiile de așteptare a transportului public, parcurile de distracții, terenurile de joacă pentru copii, stadioanele, arenele, piețele, etc. Totodată, fumătorii nu-și vor putea aprinde țigara în transportul public (microbuze, autobuze, troleibuze, taxiuri sau trenuri). Fumătorii au dreptul să-și aprindă țigara oriunde în altă parte care nu este indicată în lege.
Dacă agenții economici sau persoanele cu funcție de răspundere nu vor utiliza toate sursele de informare a clienților despre interzicerea fumatului în spațiile închise și semiînchise, atunci, potrivit Codului Contravențional, vor fi aplicate amenzi. Persoanele juridice riscă să scoată din buzunar între 9.000 și 10.000 de lei, cu privarea de dreptul de a desfășura o anumită activitate pe un termen de la șase luni la un an. Cu o amendă de la 7.000 la 9.000 lei se va alege managerul sau administratorul localului.
Fumătorii, care nu vor ține cont de noile prevederi, vor fi sancționați cu o amendă între 1.000 și 1.400 de lei.
De altfel, pe mijlocul lunii mai, cadrele medicale de la Institutul Oncologic, au lansat și o petiție prin care solicitau interzicerea fumatului în spațiile publice. Doctorii îndemnau persoanele, care vor să respire aer curat, să o semneze pe petițieonline.com.
█ Articole relaționate:
Centrul Național de Sănătate Publică vrea să creeze o secție pentru controlul tutunului