Autor: Parascovia Sula
Legea Antitutun, criticată intens de către unii fumători și proprietari de restaurante, a început să aducă foloase la nici o lună de la punerea ei în aplicare. Pe de o parte, norma i-a bucurat pe cei care vor să respire aer curat atunci când merg la cafenea restaurant, loc de muncă, etc, iar pe de alta, le-a crescut veniturile mai multor tipografii care produc și vând semne pentru interzicerea fumatului.
Noi am fost în vizită la una dintre aceste companii „Total Gravura” și am văzut că pe lângă beneficiile pentru sănătate, Legea Antitutun aduce și venituri.
Așadar, tipografia a început să producă semnele de interzicere a fumatului încă acum trei luni. Produsele sunt din diverse materiale, unele mai rezistente, altele mai colorate. Și insignele „Respir aer, Nu fum” pe care Ministerul Sănătății le-a înmânat celor prezenți pe 31 mai, când în Moldova a intrat în vigoare prevederea de interzicere a fumatului în spațiile publice închise și semiînchise, se produc tot aici.
La rândul lor mai multe localuri în care au mers oficialii să vadă cum e aplicată Legea au primit suveniruri, realizate de această companie, care arată că în interiorul lor nu se fumează. Toate activitățile i-au adus companiei și venituri în plus.
„Cu toate că de o lună se interzice fumatul, noi oricum facem astfel de semne de ceva timp, deoarece instituțiile private le foloseau pentru a arăta unde fumatul e interzis. În ultimele luni însă am început să producem în masă și pe mai multe materiale (pe metal, pe hârtie, plastic, etc.)”, a povestit pentru Sănătate INFO Tatiana Novac, managerul companiei.
Femeia spune că dacă la început lucrau zile întregi pentru a satisface cererile clienților, acum au deja un lot suficient de semne, care le permită să lucreze într-un ritm mai lejer.
Tatiana povestește că pentru crearea semnelor au ținut cont de toate normele Legii Antitutun. Designerii le-au executat întocmai și au încercat să le transpună pe diverse materiale pentru a le oferi o varietate mai mare, precum și o calitate mai bună. Unele dintre ele au un termen de valabilitate de până la zece ani.
„Sunt semne făcute din metal, rezistente la factorii meteorologici, care au și protecție solară și nici nu se pot rupe. Chiar și stickerele obișnuite sunt valabile până la cinci ani. Asta, deoarece vopseaua folosită tot are protecție împotriva razelor ultraviolete. După cinci ani însă ele se pot deteriora de la soare sau ploaie”, mai explica Tatiana.
Pe Igor l-am găsit în timp ce imprima câteva semne. Atent și cu multă sârguință, acesta a aranjat hârtia pentru imprimantă, povestindu-ne cu ardoare cât de mult îi place să facă acest lucru. „Mă bucur enorm când le văd aplicate în localuri sau instituții. Susțin și legea, deoarece până acum nu puteam ieși cu familia și copiii din cauza fumului din localuri. Stăteam mai mult pe acasă”, ne-a mărturisit Igor Novac, un alt angajat al întreprinderii.
În această companie angajații apreciază mult Legea Antitutun. „Sunt fericită că producem ceva mai deosebit și pozitiv. Aceste insigne arată că lumea se gândește la aer curat, la sănătatea lor. Și asta bucură”, a adăugat managerul de oficiu Marcela Oboroc.
Odată cu intensificarea producerii de semne au crescut și veniturile companiei, spun cu mândrie angajații. „Este bine că producem și astfel de semne și ne bucurăm că este cerere, iar clienții sunt mulțumiți. Nu vă putem spune exact cu cât s-au mărit veniturile, dar având în vedere că în ultimele luni cererea a crescut, sigur că sunt mai mari”, a încheiat Tatiana.
Printre beneficiarii de semne de interzicere a fumatului sunt mai multe instituții de stat, Universitatea Tehnică, Colegiul de Informatică, restaurante și hoteluri.
Una dintre cele dure prevederi ale Legii Antitutun a intrat în vigoare pe 31 mai. De atunci, fumatul este interzis în toate localurile publice și spațiile închise, precum și în mai multe locuri publice deschise. Este vorba despre stațiile de așteptare a transportului public, parcurile de distracții, terenurile de joacă pentru copii, stadioanele, arenele, piețele, etc. Totodată, fumătorii nu au voie să-și aprindă țigara în transportul public (microbuze, autobuze, troleibuze, taxiuri sau trenuri).
Amintim că la mijlocul lunii mai, cadrele medicale de la Institutul Oncologic, au lansat și o petiție prin care solicitau interzicerea fumatului în spațiile publice. Doctorii îndemnau persoanele, care vor să respire aer curat, să o semneze pe petițieonline.com.
█ Articole relaționate:
Centrul Național de Sănătate Publică vrea să creeze o secție pentru controlul tutunului