Autor: Parascovia Rogate

Copiii care nu sunt vaccinați conform calendarului de imunizări riscă să nu fie admiși la grădiniță și la școală. Într-un comunicat remis presei, Ministerul Sănătății face apel către părinți și cadrele medicale să respecte calendarul vaccinărilor obligatorii pentru a proteja copiii de bolile contagioase.

Autoritatea în sănătate atenționează încă o dată cadrele didactice, dar și lucrătorii medicali din școli și grădinițe să verifice anamneza vaccinală a copiilor la înscrierea lor în colectiv și să nu-i admită pe cei nevaccinați. Asta până la administrarea dozelor de vaccin, conform calendarului de vaccinări din Moldova. Ministerul Sănătății încurajează părinții să respecte calendarul de vaccinare ROR (vaccinul combinat contra rujeolei, oreionului, rubeolei) pentru sănătatea copiilor, iar pentru aceasta, autoritatea dă asigurări că Moldova dispune de suficiente vaccinuri de calitate, garantate și gratuite.

„Părinții care au decis că nu-și vor vaccina copiii trebuie să-și angajeze educatori și profesori particulari care să le învețe copilul. Există excepții, doar când sunt contraindicații medicale confirmate de un consiliu medical, conform cărora copilul nu are un anumit vaccin. Chiar dacă unii părinți nu vor să-și imunizeze copiii, atunci când trebuie să-i înscrie la grădiniță, ei o fac”, a explicat Anatol Melnic, șeful Centrului profilaxie specifică la Centrul Național de Sănătate Publică.

█ Epidemie de rujeolă peste Prut. Trei copii au murit

De altfel, în Legea privind supravegherea de stat a sănătății publice, articolul 52, al.6, scrie că „admiterea copiilor în colectivități și instituții educaționale și de recreere este condiționată de faptul vaccinării lor profilactice sistematice”, a precizat Anatol Melnic.

Apelul Ministerului Sănătății vine ca reacție la situația epidemică din România, unde în acest an a crescut semnificativ numărul copiilor afectați de rujeolă, iar trei micuți au decedat în urma infectării. Autoritatea precizează că în acest moment, imunizarea este singura soluție pentru a ține situația epidemiologică sub control. 

Potrivit Ministerul Sănătății, Moldova s-a confruntat cu o epidemie de rujeolă, asemănătoare celei din România, în anii 2006-2007. Infecția a fost importată atunci de peste Prut. În perioada anilor 2008-2011 în țară nu au fost înregistrate cazuri de rujeolă. Abia în 2012, în raionul Florești au fost înregistrate nouă cazuri de rujeolă la persoane nevaccinate, iar epidemiologii afirmă că maladia ar fi ajuns în Moldova tot din România.

Și în 2013 în raioanele Nisporeni și Călărași au fost înregistrate 27 cazuri de rujeolă, de asemenea printre persoane nevaccinate. În 2014 au fost înregistrate doar două cazuri de rujeolă în orașul Soroca. De această dată, infecția a fost adusă din Rusia, afirmă epidemiologii.

 Specialiștii moldoveni, despre calitatea vaccinurilor din țară 

Pe parcursul anilor 2015-2016 cazuri de rujeolă în Moldova nu s-au înregistrat.

„Astăzi în țară nu există un pericol de răspândire epidemică a cazurilor de rujeolă, deoarece acestea lipsesc. Însă, situația din România, unde spre regret, există condiții pentru răspândirea locală a infecției, poate cauza importul acesteia în țara noastră”, mai scrie în comunicatul de presă al Ministerului Sănătății.

Ultimele date oferite de autoritatea în sănătate arată totuși că numărul copiilor vaccinați este în descreștere. Astfel nivelul de vaccinare în 2015 a fost de 88,3% cu 6,1 la sută mai puțin, decât în 2008. Asta, deși nu a existat deficit de vaccinuri împotriva rujeolei, oreionului și rubeolei.

Conform Calendarului de vaccinări obligatorii al Moldovei, fiecare copil trebuie să fie primească vaccinul ROR de trei ori - la vârsta de 12-15 luni, șase-șapte ani și 15-16 ani. 

 

  Articole relaționate: 

Vaccinul împotriva poliomielitei ar putea să nu mai fie obligatoriuVaccinuri administrate în clinici private și în cele de stat. Diferențele explicate de specialiști

Graficele care dau peste cap inutilitatea vaccinurilor. Cum s-a redus numărul bolnavilor de rujeolă, rubeolă și poliomelită pe parcursul deceniilor 

Nevaccinarea face din nou victime - doi copii au fost diagnosticați cu poliomielită