Redactor: Viorica Tabac

În România este epidemie de rujeolă, anunță Ministerul Sănătății de la București. În primele opt luni ale acestui an, țara a înregistrat 675 de cazuri confirmate de rujeolă în 23 de județe, iar 3 copii au murit. Un al patrulea deces suspect de rujeolă a fost înregistrat zilele trecute, dar așteaptă confirmarea finală. Comparativ cu anul 2015, creșterea este uriașă: anul trecut au existat doar 7 cazuri confirmate de rujeolă și niciun deces, potrivit Ministerului Sănătății.

Reamintim ca numărul părinţilor care refuză să-şi vaccineze copilul creşte în România de la an la an, în urma unor campanii masive duse de organizații ortodoxe sau de personalități publice. Pe de altă parte, în ultimii ani au existat sincope serioase în aprovizionarea cu vaccinuri, inclusiv cu vaccinul împotriva rujeolei. Problemele persistă în anumite locuri chiar si în aceste zile.

█ Îngrijorător. Cazurile de tuse convulsivă printre copiii mici din Moldova, în creștere de cinci ori în doar un an 

HotNews.ro scria în aprilie 2015 că principalele cauze ale uriaşei scăderi a vaccinării în Bucureşti sunt discontinuităţile în aprovizionarea cu vaccin şi refuzul părinţilor de a-şi vaccina copiii (sursa: Institutul Național de Sănătate Publică). Mulţi medici de familie afirmau la acel moment că nu au întotdeauna la dispoziţie dozele necesare respectării programului naţional de imunizare. În astfel de cazuri părinţii sunt trimişi să-şi cumpere vaccinul din farmacie, dacă îl găsesc. Sau sunt chemaţi la o dată ulterioară care, dacă se nimereşte de pildă în plin sezon gripal, poate aduce o nouă ratare a vaccinării (copiii nu pot fi vaccinaţi atunci când sunt bolnavi). 

Ministerul Sănătății „condamnă în cei mai duri termeni” campaniile iresponsabile împotriva vaccinării copiilor, se arată într-un comunicat de presă. Rezultatele acestora se traduc, de exemplu, în înmulțirea cazurilor de rujeolă de peste 100 de ori într-un singur an.

Cele trei cazuri de deces au survenit la copii sub vârsta de un an, adică sub vârsta la care se efectuează vaccinarea împotriva rujeolei (vaccinul ROR). Acești copii au murit inutil și fără sens. Într-o comunitate cu acoperire optimă a vaccinării, toți copii sub un an sunt protejați de așa numitul efect de protecție de turmă.

Mai simplu, cei trei copii decedați ar fi putut fi protejați prin neapariția rujeolei la copiii mai mari, trecuți de vârsta de vaccinare.

 INVENȚIE//Vaccinuri mai sigure pentru copii. A fost creat un dispozitiv care permite transportarea lor în orice colț al planetei

Apelul Ministerului Sănătății către părinți este de a respecta calendarul de vaccinare ROR pentru sănătatea copiilor. În zonele afectate, Institutul Național de Sănătate Publică recomandă vaccinarea copiilor la vârsta de 7 luni cu refacerea vaccinului la vârsta normală de 1 an.

Cifrele dezastrului: doar 75% dintre copiii români născuţi în iulie 2013 au primit vaccinul contra rujeolei-oreionului-rubeolei (ROR), şi pentru alte vaccinuri acoperirea scăzând sub pragul de siguranţă de 80%. Faţă de anul precedent, scăderile din 2014 sunt semnificative: între 2,5% şi 4%. Principala cauză este neprezentarea - 28% dintre părinţii nu şi-au dus copiii la vaccinare -, iar 14,3% dintre ei au refuzat să-şi vaccineze copilul. Numărul românilor care refuză să-şi vaccineze copilul este în creştere faţă de 2013, creştere mai pronunţată la oraş: plus 3,2% în 2014 faţă de 2013 (sursa: Institutul Național de Sănătate Publică).

 

 Articole relaționate:

Mai multe mame cer reintroducerea imunizării obligatorii împotriva unor maladii contagioase 

Nicolae Furtună, director adjunct la CNSP sparge miturile despre vaccinuri. „Părerea mamei, cumetrei, babelor care fac farmece nu este validă ca să fie luată în considerare” 

„Victime” ale nevaccinării. Mai mulți copii s-au îmbolnăvit de rujeolă din cauză că nu au fost imunizați 

Vaccinuri administrate în clinici private și în cele de stat. Diferențele explicate de specialiști