Autor: Elena Cioina

Întreprinderea de Stat, „Poșta Moldovei”, ar fi implicată într-o schemă de transportare ilegală a substanțelor interzise  în afara țării. Este vorba de steroizi și anabolizanți androgeni, care ar fi trimiși în pachete mici, de până la 2 kilograme, sub formă de scrisori. Exporturile ilegale s-ar face de trei și chiar cinci ori pe săptămână, iar banii obținuți ar fi de cel puțin 100 de mii de dolari pe zi. Toată afacerea ar fi protejată de responsabili din cadrul Poștei Moldovei, Serviciului Vamal și chiar de la Guvern. Informațiile se conțin într-un raport al comisiei parlamentare de anchetă privind traficul cu anabolizante și a fost prezentat ieri de președintele aceșteia, liberal-democratul, Grigore Cobzac.

Într-o conferință de presă, deputatul a declarat că există dovezi clare privind traficul cu substanțe interzise, informațiile fiind confirmate de către martorii audiați, precum și de documentele oficiale analizate, inclusiv cele ale Centrului de producere, procesare și transportare a poștei. Raportul descrie și mecanismul acestor transportări și argumentarea juridică națională și internațională a ilegalităților comise. Astfel, conform anchetei, „aceste transportări au început înainte de 2009, argumentele însă încep din acest an, iar confirmarea cu documente privind producerea, prelucrare și transportarea poștei este din 2014. De ce din 2014? Deoarece conform Convenției Poștale Universale, la care a aderat Moldova, documentele de producere la procesarea poștei se păstrează obligatoriu doar 18 luni”, a precizat Grigore Cobzac.

Deputatul a povestit că toată procedura de ambalare și transportare a anabolizantelor și steroizilor începe la Oficiul Poștal 2000, de pe strada Piața Gării nr.3, care este parte componentă a Centrului de prelucrare și transportare a poștei. Substanțele sunt transportate în pachete mici, care potrivit clasificării internaționale, se atribuie la categoria scrisori. „Greutatea fiecărei trimiteri este până la 2 kg. Se trimit colete de 3,4,5, ori pe săptămână. Sunt trimise de la 400 la 600 de pachete mici și chiar mai mult. Estimările rulajului financiar al fenomenului sunt nu mai puțin de 100 de mii de dolari pe zi. Și mai grav este faptul că aceste transportări au avut loc și în timpul activității comisiei. Există confirmări documentare până la sfârșitul lunii iunie”, a precizat Grigore Cobzac.

█ Tot mai multe tentative de transportare ilegală de medicamente. Ultima caz – peste 14 mii de pastile și fiole, interceptate de către vameșii moldoveni

Deputatul afirmă că a făcut public informații din acest raport înainte să se încheie toate procedurile de anchetă, deoarece unii dintre oamenii care au ajutat comisia la investigarea cazului ar fi intimidați și chiar amenințați. De asemenea, s-ar încerca distrugerea mai multor probe care vizează nemijlocit ancheta.

Totodată, cele mai mari piedici în desfășurarea anchetei, afirmă Cobzac, comisia le-a întâmpinat din partea instituțiilor statului. Și, deși ar fi fost prezentate probe concludente privind existența fenomenului, instituțiile care erau obligate să se implice în investigarea cazului, inclusiv cele de drept, nu au reacționat.

Mai mult, spune Cobzac, Comisia de anchetă a traficului cu anabolizante a primit un alt raport, din partea unor colegi din majoritatea parlamentară, care neagă fenomenul și acționează după principiul „dacă este ceva, atunci să examineze organele de drept”.

█ INVESTIGAȚIE//Companii farmaceutice din Moldova asigură jumătate din piața Rusiei cu steroizi

Problema este foarte gravă, susține parlamentarul, și poate afecta imaginea Republicii Moldova pe plan internațional. „Majoritatea acestor colete au avut destinația SUA, Uniunea Europeană, România, Federația Rusă, etc. Propunem ca ancheta să fie asistată de specialiști internaționali în domeniu. Mai propunem Guvernului să demită o serie de funcționari în a căror domeniu de activitate a fost organizarea legală a activității Oficiului Poștal 2000, a Centrului de prelucrare și transportare a poștei, cât și a întreprinderii de stat „Poșta Moldovei”. Noi considerăm că aceste persoane nu au dreptul să dețină funcții publice. Unii dintre ei au fost preîntâpinați prin scrisori să ia atitudine, dar reacția a fost zero”, a precizat Grigore Cobzac.

Se știe că efectele nocive asupra sănătății în urma administrării anabolizantelor, fără recomandarea medicului, sunt foarte periculoase și chiar letale, a adăugat deputatul.

Grigore Cobzac a mai menționat că pe perioada anchetei, din aprilie și până în septembrie curent, au fost examinate și analizate pe acest caz peste 50 de mii de documente. Vom preciza că schema de contrabandă cu anabolizante a fost semnalată pentru prima dată pe Harta corupției de pe portalul Anticorupție.md.

Totodată, în ultimele luni au fost mediatizate mai multe tentative de transportare ilegală a anabolizantelor în afara țării, iar o anchetă internațională relevă că producători din industria farmaceutică din Moldova ar deține aproape jumătate din piața anabolizantelor din Federația Rusă. Este vorba de mai multe firme producătoare de medicamente, care își desfășoară activitatea aici, printre ele Balcan Pharmaceuticals, pomenită în mai multe scandaluri media sau Euro Prime Pharmaceuticals, deschisă de puțin timp. Ancheta a fost efectuată de publicația rusă Forbes și viza scandalul legat de dopajul sportivilor ruși. Acesta a scos la iveală o serie legături și conexiuni cu Republica Moldova.

 

 Articole relaționate:

Steroizii, pericolul din spatele mușchilor. Moldovenii se avântă să-i consume din dorința de a impresiona, însă medicii spun că frumusețea bazată pe steroizi durează puțin și distruge toate organele 

În Moldova înflorește piața neagră a anabolizantelor. Statul nu ne apără de medicamentele periculoase

Banii, mai importanți ca sănătatea. Vânzarea ilegală de medicamente – un business înfloritor în Moldova