Redactor: Elena Cioina

Un adolescent de 15 ani din județul Arad a murit din cauza complicațiilor provocate de rujeolă. Băiatul nu a fost vaccinat, iar rudele spun că a luat boala de la verișorii lui, și ei nevaccinați, scrie Digi24

Copilul a fost declarat mort de medici în această dimineață la Spitalul Județean din Arad. Băiatul a fost internat duminică și a suferit o complicație pulmonară din cauza rujeolei, care i-a fost fatală. 

Aradul este pe locul doi din țară la numărul de cazuri de rujeolă, respectiv 132. În Arad au mai fost înregistrare două decese din cauza rujeolei.

Ministerul Sănătății a declarat, în urmă cu o lună, epidemie de rujeolă în toată țara. Cazurile de rujeolă s-au înmulţit de zeci de ori într-un singur an. În aprilie, Ministerul Sănătăţii semnala existenţa a 79 de cazuri de rujeolă în Bistriţa şi Cluj, context în care cerea mobilizarea de urgenţă în vederea desfăşurării campaniilor de vaccinare. Luna trecută, ministerul a anunţat că în primele opt luni ale acestui an, România a înregistrat 675 de cazuri confirmate de rujeolă în 23 de județe. Acesta este al patrulea caz de deces printre copiii din România, provocat de rujeolă.

█ Apel al Ministerului Sănătății - copiii nevaccinați riscă să nu fie admiși la grădinițe și școli

Rujeola este o boală infecțioasă extrem de contagioasă caracterizată prin febră mare, tuse, secreții nazale și oculare și erupție cutanată.

Simptome și semne

Rujeola tipică începe după o perioadă de incubație de 7-14 zile cu febră , rinoree, tuse chinuitoare și conjunctivită. La două-trei zile apare o iritație specifică bolii. 

Mai mult, în perioada de vârf a bolii, temperatura poate depăși 40 °C și este însoțită de conjunctivită, sensibilitate la lumină, tuse chinuitoare, iritație extensiva și prurit blând.După 3 până la 5 zile, febra scade, starea pacientului se ameliorează și iritația începe să pălească rapid, lăsând în urmă o decolorare bronz-maronie, urmată de descuamare. Rujeola poate duce la complicaţii serioase, care ar putea fi fatale pacientului. Spre exemplu, rujeola poate duce la infecții bacteriene și pneumonie severă. 

█ Epidemie de rujeolă peste Prut. Trei copii au murit

Diagnostic

Înainte de apariția iritației diagnosticul poate fi pus numai prin identificarea semnului Koplik, adică petele din gura bolnavului. Acest simptom este alăturat febrei ridicate, iritației și alterarea stării generale.

 

█ Articole relaționate:

Mai multe mame cer reintroducerea imunizării obligatorii împotriva unor maladii contagioase 

Nicolae Furtună, director adjunct la CNSP sparge miturile despre vaccinuri. „Părerea mamei, cumetrei, babelor care fac farmece nu este validă ca să fie luată în considerare” 

„Victime” ale nevaccinării. Mai mulți copii s-au îmbolnăvit de rujeolă din cauză că nu au fost imunizați 

Vaccinuri administrate în clinici private și în cele de stat. Diferențele explicate de specialiști