Autor: Sorina Bujarov

Majoritatea copiilor din Moldova sunt tratați de medici de familie și nu de pediatri – cei care cunosc cel mai bine cum se îngrijește un copil. În consecință avem micuți spitalizați în exces și ghiftuiți cu medicamente ineficiente încă din primele luni de viață. Problema are două capete explică specialiștii în domeniu – pe de o parte autoritățile se fac vinovate pentru faptul că au exclus pediatrii din statele de personal a Centrelor Medicilor de Familie, iar pe de altă parte – în Moldova nu sunt suficienți pediatri pentru a asigura, inclusiv medicina primară, cu astfel de specialiști.

În ultimii ani medicii de familie au înlocuit aproape în totalitate pediatrii. Reforma a început încă în 1998, atunci când responsabilii în domeniu au decis să excludă pediatrii din statele de personal ale Centrelor de Sănătate. Atunci, în instituțiile de medicină primară erau angajați un medic generalist și un pediatru, specialiști înlocuiți astăzi de medicii de familie. În urma restructurării sistemului, majoritatea pediatrilor din Moldova s-au grăbit să se reprofileze în medici de familie. În consecință, astăzi avem lipsă acută de specialiști care să trateze corespunzător copiii. Deși această restructurare era apreciată și văzută cost-eficientă la început, unii specialiști consideră că aceasta nici pe departe nu este una benefică pentru populație.

 Patru bebeluși au murit la naștere. Familia acuză doctorii de la Briceni de neglijență 

„Acum medicii de familie studiază pediatria timp de trei-patru luni, la rezidențiat. Asta este foarte puțin. Pentru comparație, pediatrii studiază ani întregi, dar și pe tot parcursul vieții la diferite seminare și conferințe. Ca să tratezi corespunzător un copil nu sunt suficiente cunoștințele acumulate în doar câteva luni de zile, în special când e vorba de copii născuți prematur, cu greutate mică sau cu deficiențe. S-a demonstrat că în țările în care copiii beneficiază de asistență medicală mixtă, rata mortalității, dar și a maladiilor cronice la copii este cu mult mai mică. Așa deci e mult mai economic să fie pediatri și la nivelul medicinei primare”, a afirmat pentru Sănătate INFO Neli Revenco, președintele Societății de Pediatrie din Moldova și pediatru principal al Ministerului Sănătății.

Aceasta spune că în ultima perioadă medicii de familie admit erori mari atunci când stabilesc un diagnostic sau tratează copiii. Totul din cauza lipsei de cunoștințe în domeniul pediatriei, argumentează specialista. De cele mai deseori medicii de familie admit erori precum hiperspitalizarea și administrarea în exces medicamentelor, în special antibiotice.

„Aproape jumătate dintre copiii care ajung la spital pot fi tratați eficient acasă. În spital ei sunt expuși riscului de a lua alte boli. Mai mult, am multe cazuri când micuților li se administrează tratament greșit. Recent am avut un pacient de două luni căruia medicul de familie i-a indicat vreo zece preparate, unele dintre care nu se dau copiilor până la jumătate de an sau un an. Așa ceva nu trebuie să se întâmple, pentru că imunitatea micuțului este compromisă pentru toată viața sau se poate întâmpla ceva mai grav”, a adăugat Ninel Revenco.

 Neli Revenco, președintele Societății de Pediatrie din Moldova: „În toți acești ani s-a vorbit că prioritate este sănătatea copilului. În realitate nu este așa”

O altă problemă pe care o evidențiază președintele Societății de Pediatrie din Moldova este faptul că medicii de familie nici măcar nu sunt interesați să cunoască mai mult despre pediatrie.

„În ultimii zece ani s-au schimbat aproape în totalitate standardele, protocoalele clinice în acest domeniu. Din păcate, medicii de familie nu vin la educația medicală continuă, mai ales pe componenta de pediatrie. Mulți din ei primesc categoria de calificare, fără să fie prezenți la cursurile de perfecționare, ceea ce este inadmisibil”, afirmă Ninel Revenco.

Pe de o parte nevoia, iar pe de altă parte – lipsa de specialiști. Ultimele date ale Ministerului Sănătății arată că în sistemul medical din Moldova muncesc 475 de medici pediatri. Alfel spus, la zece mii  de oameni revin 1,3 specialiști – un număr prea mic pentru a putea asigura servicii medicale de calitate. Din păcate, lipsa de pediatri este caracteristică pentru majoritatea regiunilor țării. Potrivit datelor, cinci raioane din Moldova au doar câte un pediatru, care îngrijește de sănătatea a mii de mii de copii. Este vorba de Telenești, Basarabeasca, Cantemir, Leova, și Taraclia. În alte șase raioane ale țării sunt câte doi pediatri și doar în 11 sunt câte cinci sau mai mulți specialiști. Cel mai bine la acest capitol stă raionul Hâncești, unde muncesc 12 medici pediatri.

La Leova, de exemplu, singurul pediatru din raion a plecat de mai bine de trei luni în concediu, iar administrația spitalului nu știe când și dacă acesta va reveni. În astfel de condiții, copiii din raion pot fi consultați de un pediatru de la Cantemir, care ajunge la ei doar în zilele de sâmbătă.

█ Spitalul în care copiii sunt nevoiți să doarmă pe saltele îmbibate cu urină 

„Cândva am avut și noi pediatri suficienți, dar majoritatea s-au reprofilat în medici de familie. În spital ar trebui să avem trei, dar avem doar unul, care și acela a plecat în concediu de mai multe luni. Am angajat de o lună un pediatru din Cantemir care vine doar sâmbăta. Altă soluție nu avem”, a mărturisit Mariana Siminiuc, vicedirector la Spitalul raional din Leova.

În lipsa unui pediatru, copiii spitalizați în cursul săptămânii sunt consultați de doctori cu specializare îngustă.

„În funcție de problema de sănătate, copilul este consultat de un cardiolog sau neurolog. În multe cazuri apelăm după ajutor la nivelul superior”, a mai adăugat Siminiuc.

În medie pe țară suntem asigurați cu doctori în proporție de 90%, arată datele Sindicatului Sănătatea. Adică ar lipsi peste 5.660 de doctori. Cei mai căutați specialiști sunt pediatrii, dermato-venerologii, neurologii, otoralingologi, etc.   

 

 Articole relaționate:

Geamurile care „îmbolnăvesc” copiii. Anual, 1.400 de pacienți spitalizați la Institutul Mamei și Copilului se supun acestui risc 

Într-un spital din sudul țării copiii sunt tratați în mucegai, iar medicii cer părinților să cumpere seringi, caterere, praf de spălat și saci de gunoi 

Aproape 200 de de cazuri de boli infecțioase într-un singur raion. Specialiștii în sănătate publică au expediat Ministerului Sănătății un „raport extraordinar”