Autor: Parascovia Sula

După doar o lună și jumătate de la intrarea în vigoare a prevederii care interzice fumatul în spațiile publice închise și semiînchise, autoritățile au acceptat să se întâlnească astăzi cu reprezentanții asociației restaurantelor și cei ai fumătorilor care cer modificarea Legii Antitun. La întâlnire au venit și susținătorii documentului, printre aceștia părinți și reprezentanți ai societății civile.

Reprezentanții Asociației Restaurantelor și cei ai asociației fumătorilor cer autorităților să li se permită amenajarea unor spații speciale pentru fumători, motivând că din cauza prevederii ar pierde clienți, iar cei ai fumătorilor – că nu ar avea spații unde să fumeze și astfel ar fi discriminați în raport cu nefumătorii. Ședința de astăzi i-a adunat pe toți laolaltă, astfel încât și susținătorii legii și cei care cer modificarea ei au avut posibilitate să-și spună punctul de vedere în fața autorităților în fața deputaților și oficialilor de la Ministerul Sănătății.

Cei care sunt pentru modificarea legii cer în mod special să li se permită amenajarea unor spații speciale pentru fumători sau instalarea unor cabine pentru aceștia, invocând că zece metri de la intrarea în local e prea mult ca să se poată conforma legii.

 Primii agenți economici, amendați pentru nerespectarea Legii Antitutun. „Scopul nostru nu sunt amenzile, ci să educăm populația”

„De când a intrat în vigoare Legea, localul întâmpină probleme. Majoritatea cafenelelor și restaurantelor se află la etajul patru și 16 al întreprinderii. Oamenilor le este practic imposibil și deranjant să coboare să fumeze unde este permis. Aceasta aduce mari pierderi întreprinderilor, deoarece antreprenorii au investit bani pentru a deschide aceste localuri, iar acum ei pot da faliment din cauza ca se interzice fumatul. Rugămintea noastră este ca pentru anumite localuri să se facă excepții și să se permită fumatul”, a declarat Ala Iavnaia, reprezentantul unei companii care oferă spații în chirie pentru mai multe localuri din Chișinău.

„Timp de o lună veniturile cafenelelor unde activez au scăzut de patru ori. Deputații nu întreabă ce venituri vor fi sau ce salariu vom oferi angajaților întreprinderii. Cum să lucrăm mai departe?”, a întrebat alt reprezentant al localurilor.

„Legea este foarte bună, dar foarte dură. Deseori intrăm în conflict cu clienții care credeau că după 31 mai nu se va permite fumatul doar în local, dar se va putea afară. Promovarea acestei politici publice de sănătate a fost doar parțială. Fumătorii de țigări electronice și narghilea abia aproape de 31 mai au aflat de chestia asta. Atât timp cât se fac legi bune, dar greu de implementat, ar trebui ca acestea să intre în vigoare treptat. De ce mărirea accizelor la țigări este prevăzută până în 2020? Aceasta ar fi trebuit să fie prima măsură pentru combaterea fumatului în rândul adolescenților”, a declarat și Aneta Zasavițchi, președintele Asociației Restaurantelor „MĂR”.

„Acum, lucrurile merg bine, pentru că avem spațiu, terasă. La iarnă însă nu le vom avea. Cred că va fi nevoie de modificarea legii, pentru a se permite crearea locurilor special amenajate pentru fumat”, a adăugat și Călin Vieru, proprietarul unui alt local din Capitală.

În replică susținătorii interzicerii fumatului afirmă că problemele celor care se declară împotrivă sunt mărunte și legea chiar dacă ar trebui modificată, atunci ar trebui să conțină restricții și mai mari și mai dure.

 Noile accize la produsele din tutun au intrat în vigoare. Taxele sunt mai mari decât cele pe care le propunea Guvernul 

 „A fost timp suficient ca să se facă cunoștință cu Legea Antitutun. Acum am ajuns că o Lege care deranjează trebuie modificată. Eu sunt pentru ca legea să fie cât mai dură și să ne întâlnim aici peste jumătate de an pentru a face modificări ca să fie și mai dură. Asta, deoarece noi vorbim de o dependență a unei părți a societății. Doar nimeni nu impune cuiva țigara?! E alegerea fiecăruia de a renunța la un viciu. Cred că trebuie să lăsăm la o parte aceste lucruri mărunte, că ba la terasă ceva nu e cum trebuie, că e prea sus, că e prea jos, etc. Acolo mergem noi toți, iar din simplu motiv că cineva nu are comoditatea să tragă o țigară...Haideți să fim oameni maturi și să abordăm lucrurile destul de serios”, a declarat Veaceslav Marsejnii, părinte și reprezentant al Grupului Părinților Solidari.

Referindu-se la cabinele speciale pentru fumători, expertul în sănătate, Ghenadie Țurcanu, a declarat că o atare decizie din partea autorităților ar discrimina proprietarii de localuri.  „Toate țările care au mers pe calea creării cabinelor au demonstrat că aceasta produce o inegalitate între antreprenori. Asta, deoarece crearea lor și-o pot permite doar cei care sunt foarte bogați, iar Moldova trebuie să dezvolte micul business și cel mijlociu, care nu are atâția bani pentru a-și procura așa cabine costisitoare. Astfel, unii vor monopoliza piața locurilor de fumat în interior. În Canada, de exemplu, există o lege care interzice aceste cabine. Unica soluție este să fumezi în aer liber, deoarece doar așa fumul se dispersează. Spania, singura țară din Europa care a modificat Legea ca să permită cabinele date, peste un an a revenit la ce a fost inițial și le-a interzis”, a declarat Ghenadie Țurcanu.

În concluzie, autoritățile prezente la discuție au spus că toate nemulțumirile și cerințe vor fi examinate, iar ulterior vor veni cu un răspuns. Viceministrul Sănătății, Aliona Serbulenco, a ținut să precizeze însă că Legea Antitutun este atât pentru protecția fumătorilor, cât și nefumătorilor.

 GALERIE FOTO// Beneficiile Legii Antitutun nu se rezumă doar la sănătate. De ea profită și agenții economici 

„Încă o dată vreau să spun că o treime dintre populația Moldovei este fumătoare. 70% dintre acești fumător vor să renunțe la fumat. De aceea, crearea condițiilor adecvate pentru ca ei să fumeze le provoacă această dependență în continuare. Legea vine să facă o profilaxie în societate. S-a vorbit despre locuri special amenajate pentru fumători. Noi, ca medici nu vedem oportun să le creăm. Este incorect. Toate studiile din lume vorbesc despre faptul că chiar și cele mai performante utilaje de ventilare nu sunt eficiente. Stimați colegi, când ați deschis aceste localuri, menirea lor era să fie pentru fumat sau pentru alimentație publică?! Înlocuiți fumatul cu un ceai. Nu este corect să spunem că pentru a comunica e nevoie să aprinzi o țigară ”, a declarat Aliona Serbulenco.

De asemenea, autoritățile au ținut să accentueze că înainte de aplicarea Legii, au avut mai multe discuții cu reprezentații localurilor pentru a aborda aspectele puse în discuție astăzi. „Noi în mod special am făcut ca anumite prevederi să intre în vigoare peste un an, precum interzicerea fumatului în spațiile publice închise și semiînchise. Trebuia să schimbăm ceva în mentalitatea noastră și stereotipul de gândire”, a declarat și Valentina Stratan, deputat și vicepreședinte al Comisiei parlamentare protecție socială, sănătate și familie.

Vom preciza că în ultimele luni au fost lansate mai multe petiții din partea  unor proprietari de restaurante, precum că fără spații special amenajate pentru fumători își pierd clienții, dar și din partea fumătorilor - care spun că se simt discriminați, pe motiv că nu au unde să fumeze. Până acum autoritățile nu au dat curs unor modificări la lege, aceasta fiind prima întâlnire după intrarea în vigoare a prevederii care interzice fumatul în spațiile închise și semiînchise.

Vom mai aminti că Moldova s-a angajat să reducă anul numărul fumătorilor cu un procent pentru a putea beneficia de banii oferiți de Banca Mondială pentru dezvoltarea domeniului sănătății.

 

 Articole relaționate:

Centrul Național de Sănătate Publică vrea să creeze o secție pentru controlul tutunului 

Tot mai mulți oameni fac publice cazuri de încălcare a prevederii care interzice fumatul. Responsabilii ne îndeamnă să sesizăm și instituțiile responsabile 

Mituri despre interzicerea fumatului în Moldova. În ce localuri nu se va putea, de fapt, consuma țigări